Konuyla ilgili pek çok kişinin yakından tanıdığı Makerbot 3D yazıcıları , 2014'ün ilk aylarında piyasaya sunduğu "Smart Extruder" ların hatalı olduğunu biliyor muydu ? Makerbot , geçtiğimiz günlerde perakende satış bürolarını kapatmış ve çalışanlarının beşte birini işten çıkarmıştı. Bu aksiyonun makerbot'u satın alan Stratasys'in şirketle ilgili planlarının bir sonucu olduğu ileri sürülmüştü. İşten çıkarılan personellerden bazılarının iddialarına göre Makerbot'ta kalite kontrol sürecinde aksamalar yaşanıyordu. Bu durumu yönetime defalarca iletmelerine rağmen bu konuda bir önlem alınmaması , "Smart Extruder" olarak bilinen yeni nesil akıllı ekstruderlarda bilinen hataların önlem alınmadan müşterilere intikal ettiği iddiaları var. Makerbot'un amiral gemisi olarak niteleyebileceğimiz Replicator 2 modelinin 5. jenerasyonuyla birlikte satılan Smart Ekstruder'lardan çok sayıda şikayet alındığı ve bu nedenle yazıcıyla ilgili pekçok iade , parça değişimi ve model değişimi taleplerinin yaşandığı biliniyor. İşin kötü tarafı Makerbot'u satın alan Stratasys'in bu uyarıları dikkate almaması ve hatalarını kabul etmemesi. Smart Ekstruder'lardaki en belirgin hata "clogging" denilen , malzemenin nozzle'dan akmayıp , ekstruder içerisinde sıkışıp kalmasını ifade eden hata türü. Makerbot'un neden böyle bir hataya göz yumup ürünler yeterince test edilmeden ürünü piyasaya sürdü ? Bu sorunun cevabının 3D yazıcı piyasasındaki kızışan rekabet ve pazar kapma hevesi olabileceği ileri sürülüyor.
İşte böyle bir ortamda Makerbot aleyhine ABD mahkemelerinde bir hak kaybı davası Temmuz başında açıldı. Henüz herşey çok yeni ve davanın sonuçlarının ne olacağı merak konusu. Ancak çok sayıda müşterinin konudan muzdarip olduğu biliniyor. Hatta Marc isimli bir Makerbot müşterisi Replicator 2'nin 5. nesil modellerinin geri toplatılması için Change.org sitesinde bir imza kampanyası başlatmış. 3D yazıcıların zaman içerisinde gördüğü ilgiye bağlı olarak değişik sektörlerde kullanımına yönelik çalışmalar da çoğalıyor. Son örneğimiz medikal sektörüyle ilgili: osteo3d.com Düzenlemek için buraya tıklayın.
Matter and Form 3D tarayıcısı Indiegogo'da ilk fonlamaya çıktığında koydukları hedef bütçeyi birkaç kat aşarak işe koyulmuşlardı. Geçen zaman içerisinde verdiği sözleri yerine getiren Matter and Form , masaüstü 3D tarayıcılar arasında en güvenilir ve iyi sonuç veren marka oldu diyebiliriz. 3D taramaların yer aldığı türünün ilk örneği Cashew3d.com adlı online model depolarını yayına geçtiğimiz günlerde aldılar. Üyeliğin ücretsiz , ancak davet ile olduğu Cashew3d'nin beta aşamasını geçtikten sonra genel kullanıma açılması bekleniyor. Matter and Form'un yeni hamlesi , gelecek haftalarda yine sosyal fonlama sitelerinden birinde sermaye arayışına çıkacak olan "Bevel" isimli akıllı telefon aparatı. Bu aparat sayesinde akıllı telefonların birer 3D tarayıcıya dönüşeceğini iddia ediyorlar. Kullanımı ve taşınması çok kolay olan aparat , basit bir klip gibi telefonun kulaklık girişine takılıyor. Telefonla panaromik fotoğraf çeker gibi 3D tarama yapabiliyorsunuz. Henüz piyasaya sürülmediği için Bevel ile yapılan 3D taramalarının kalitesini değerlendiremiyoruz. Ancak Matter and Form'un tarama kalitesi ve yazılımının başarısı aşikar. Bevel klibinin tahmini fiyatının 49 $ olması aparata olan ilginin yoğun olacağı beklentisine kapı aralıyor. Temmuz ayı sonunda KickStarter'da fonlamaya çıkması beklenen ürünün mevcut yazdırılabilir 3D model oluşturma sıkıntısına ne dereceye kadar çözüm getireceğini bekleyip göreceğiz.
Romanya , eski bir Doğu Bloğu ülkesi olarak o zamanlar kendi taşıtını üretebilen ülkeler arasındaydı. Bugün eski fabrikalarından pek azı yaşamaya devam etse de , anıları halen yaşıyor. Ya da yaşatılmaya çalışılıyor. 52 yaşında bir maket sanatçısı olan Arin Panait , yaşamının gençlik yıllarında kamyon şoförlüğü yapmış. Bunlar arasında Bucegi olarak tabir edilen kamyona ilk bindiği anda taşıtla arasında duygusal bir bağ oluşmaya başlamış. Panait , artık sayıları oldukça azalan bu kamyonlara olan sevgisini dışa vurmak ve gelecek kuşaklara bu kültürel değerleri taşıyabilmek adına bir eski taşıtlar müzesi (maketlerden oluşan) kurmayı düşünüyor.
Arin , 52 yaşında ve şu anda bir işi bulunmuyor. Tabii ki bu girişim için bir bütçesi olması gerekiyor. Bu bütçeyi sağlamak ve çalışmalarına devam edebilmek için sosyal fonlama sitelerinden Indiegogo'da arkadaşlarının yardımıyla bir kampanya başlatan Panait kendisine bir yıl yetecek oldukça mütevazı bir bütçe belirlemiş. İngilizcesi yeterli olmadığı için kendisine yardımcı olan arkadaşlarının desteğiyle oluşturulan kampanyanın bitmesine an itibarıyla 41 gün var. Panait'in ilk etapta 15 değişik taşıtı modelleme planı var. Sonrasında bu sayıyı arturmayı düşünüyor. Hali hazırda 3 adet kamyonun modellemesini bitirmiş bulunuyor. Tamamıyla 3D yazdırılabilir olan kamyon çizim dosyalarını (STL) kendisine destekçi olan herkese gönderiyor. Destek miktarı ne olursa olsun bunu bir jest olarak yapan Panait'in , ben destekçi olduktan sonra 1 saat içerisinde dosyalarımı e-postama göndermesi ne kadar duyarlı bir insan olduğunu gösteriyor. Aşağıda Panait'in çalışmalarıyla ilgili bir videoyu görmektesiniz;
İşin bizim açımızdan ilginç olan yanı ise , 52 yaşında bir Romen'in 3D yazıcılarla tanıştıktan sonra maket yapımında yeni bir ivme kazandığını belirtmesidir. Panait , 3D yazıcıların maket yapım prosesinin son derece kolaylaştırdığının altını çizerken , bunun bir faydasının aynı maketi birden fazla sayıda üretirken getirdiği kolaylık olduğunu belirtiyor. Eski yöntemlerle ikinci bir maket için tekrar çeşitli malzeme türlerinden ve kesim tekniklerinden sırasıyla yararlanmak zorunda kalınıyordu. Oysa ki ,3D yazıcılarla replika yapılırken tek gereken yazıcıdan çıkan parçaları bir araya getirmektir. Bucegi kamyonlarıyla ilgili bu kampanyanın tanıtım videosu aşağıda yer almaktadır:
Belçikalı Materialise firmasının geçmiş deneyimlerini harmanlayarak oluşturduğu bulut tabanlı 3D dosya onarım aracı 3DPrintCloud yayına başladı. 1990 yılından bu yana biriken deneyimlerini bulut tabanlı yazılımlarına aktardıklarını belirten firma yetkilileri 3DPrintCloud'a üye olanlara ilk ay kullanımı ücretsiz olarak sunduklarını söylüyorlar. Daha önce SketchUp 3D Warehouse ile dosya onarımı konusunda çalışma başlatan Materialise , bu servisinde sadece dosya onarımını değil , ayrıca çeşitli dosya formatlarının birbirine çevrimini de müşterilerine sunuyor. 3DPrintCloud'u denedim ve sonuçlarını oldukça tatminkar bulduğumu söylemeliyim. Örneğin 3D yazdırılması neredeyse olanaksız olan bir SketchUp çizimini birkaç dakika içerisinde yazdırılabilir hale getiriyor. Benim seçtiğim SketchUp dosyasındaki yazdırılmaya uygun olmayan bölge sayısı 1000'in üzerindeydi ve bu çizimi 3DPrintCloud çok kısa sürede yazdırılabilir hale getirdi. 3DPrintCloud'un sunduğu model üzerinde MeshMixer aracılığıyla yapılacak küçük bir düzenleme göze görünen ve çok da sorun yaratmayan birkaç noktayı ortadan kaldıracaktır. Sonuçta elimizde 3D yazdırılmaya oldukça uygun bir dosya buluyoruz. Materialise'dan yapılan açıklamada 3DPrintCloud'a önümüzdeki günlerde yeni özellikler eklenmeye devam edecek. Bu haliyle bile oldukça tatminkar sonuçlar veren 3DPrintCloud'u denemenizi kesinlikle öneririm.
Tinkercad'i kullananlar bilir ; çizim yaptığımız projeyi STL dosya formatında bilgisayarımıza indirirken tüm çizim düzlemindeki objeler indiriliyordu. Söz gelimi projemiz birden çok objenin birleşiminden oluşuyor ve biz sadece bir veya birkaçının STL dosyasını elde etmek istiyorsak bu ancak tüm çizimi "duplicate" yapıp , sonra istemediğimiz objeleri sildikten sonra "download" yapmamız gerekiyordu. Tinkercad topluluğundan gelen talepler dikkate alınarak yapılan son düzenlemeyle , çizim düzleminde yeralan objelerden sadece seçtiklerimizin STL dosyalarını "download" edebileceğiz. Birden fazla obje seçimi için shift+click seçeneğini kullanmak yeterli. Ve yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlayacağınız gibi "download" ekranında özel seçim yaptığımızı belirtmek için "Download the selected shapes" seçeneğine bir tık işareti koymamız gerekiyor.
Bir objeyi oluştururken sıklıkla yeni türevlerini değişik şekillerde deneme ihtiyacını duyuyorsunuz. Özellikle gruplandırma yaptığımız objelerde bu durum biraz daha sık oluşabiliyor. Bunu kısa yoldan gidermek gerçekten iyi oldu. Önceki yazılarımda çoğu zaman 3D yazıcıların eğitimdeki kullanım alanlarına değinmeye çalışmıştım. Peki , ya eğitimin geleceğini nasıl değiştirecekler ? Bu sorunun yanıtını MIT'de 3D yazıcılar üzerine dersler veren ve bu konuda öğretmen yetiştiren bir uzman olan Alfonso Perez veriyor: "Klasik eğitim anlayışımızda dersler öncelikle öğrencilere teorik olarak anlatılıyor ve ardından pratik uygulamaya geçiliyor. Pratik sırasında öğrencinin aklına uygulanması mümkün bir çok değişik fikir gelebilir. Bu değişik fikirlerin gerçek hayata geçirilmesi aşamasında yaşanılan güçlükler , öğrencinin fikirlerini geri plana atmasına neden olurlar. Ve bir süre sonra fikirler unutulur gider." Öğrenme aşamasında yaşanan bu süreç , aslında insanoğlunun düşünme şeklini etkiliyor ve yeni buluşların gerçekleşmesi önünde bir engel oluşturuyor. 3D yazıcılar 25 yılı aşkın bir süredir bilinmelerine karşın yaygınlaşmaya başlamaları günümüze kadar sarktı. İlk olarak bazı gelişmiş ülkelerin eğitim müfredatlarına giren 3D yazıcılar, tüm ülkelerin eğitim sistemlerini yeniden yapılandırma sürecine girmeye zorlayacaktır. Bundan sonrası için yetişen kuşakların 3D yazıcılarla tanışmaları sayesinde düşünme yapıları değişecek ve çok daha inovatif , yenilikçi bir nesil gelecektir.
Google Earth uygulamasını bilmeyenimiz yoktur. Bu uygulama sayesinde Dünya yüzeyinin oldukça detaylı görüntülerini bulabiliyoruz. NASA da aynı şeyi Mars'a yaptı ve Mars'ın detaylı bir yüzey haritasını hazırlayarak ücretsiz olarak kamunun kullanımına sundu. MarsTrek adı verilen NASA'nın uygulamasının çok fark yaratacak ekstra bir özelliği var: 3D yazdırılabilir dosyalar barındırması. Evet , Mars yüzeyinin kayda değer belirli bölgelerinden başlanarak yüzey topoğrafyasını veren 3D dijital ve yazdırılabilir dosyalar uygulamadan indirilebiliyor. Herbiri ortalama 40-50 megabyte olan dosyalar 1 milyondan fazla polygon içeriyorlar. Yani elde edeceğiniz 3D baskının görünümü Mars yüzeyine oldukça yakın detaylarda olacak. Burada detayı bozabilecek tek unsur , çoğunlukla küçük ölçekte baskıyı tercih etmek olacaktır. Ancak seçilen ölçek çok küçük olmadığı takdirde bu polygon sayısı yeterli detayı verecektir. MarsTrek içerisinde Mars'ın yüzeyine indirilen çeşitli keşif araçlarına ait görüntü kayıtlarına ulaşılabiliyor. Global ve harita bazlı dolaşma gibi çeşitli gezinme yöntemlerinin olduğu uygulama ilk açılışta sizi açıklayıcı bir arayüzle karşılıyor. Böylesine değerli bir bilgi hazinesini herkesin kullanımına sunulması gerçekten çok önemli bir gelişme. Ve Mars yüzeyini masaüstümüze adeta ışınlar gibi getirmek bilimsel eğitimde yeni bir çağın başlangıcı olsa gerek.
MarsTrek uygulaması web tarayıcısı üzerinden çalışıyor ve kullanımı yazımın başında belirttiğim gibi ücretsiz. Ancak verilen linkin sanırım Türkiye'den açılmasına bir engel var. Bunun nedenini bilmiyorum. İsterseniz VPN ile bağlanabilirsiniz. Zen Mate'i kullanarak MarsTrek uygulamasını sorunsuz kullanabildim. Bilgisayar donanımları üreticisi HP , geçirdiği çalkantılı yıllardan sonra bilgisayar ve yazıcı kısımlarını birbirinden ayrı bölümler olarak yapılandırma kararı almıştı. Şimdilerde toparlanma sürecini yaşayan HP'nin son çıkardığı masaüstü bilgisayarı Sprout'un bir dizi 3D teknolojisiyle donatıldığını biliyorduk. Örneğin 3D tarama yapabiliyor ve oluşturulan 3D modeller Sprout platformunda hızlıca ve kolayca paylaşılabiliyor. Yalnızca ABD'de satışta olan HP Sprout , yakın zamanda Avrupa ve dünya genelinde satışa sunulacak. Bu arada plaform yeni güncellemelerle cilalanmaya devam ediyor. Temmuz 2015'de piyasaya sunulacak olan döner tabla ile Sprout bilgisayarının önündeki nesnelerin sadece tek bir açıdan değil 360 derecede 3D taraması yapılabilecek. Sprout bünyesinde barındırdığı Intel Real Sense teknolojisine sahip derinlik ölçer kamerasıyla yeni tabla sayesinde nesnenin etrafında 15'er derecelik dönme açılarında 3D tarama yapabilecek. Tablanın tahmini fiyatının 299$ olması bekleniyor. Oluşturulan 3D modellerin paylaşımına yönelik sunduğu kolayıkların yanında Dremel ile işbirliği yapılarak 3d yazıcı uyumluluğu da getirilen Sprout PC , doğrudan 3D yazıcıya bağlanılabilecek. Ayrıca çeşitli online 3D baskı servisleriyle de işbirliği yapılacağı ve bir kaç tıklamayla 3D modellerin bu servislere yönlendirilmesinin sağlanacağı belirtiliyor.
Masaüstü 3D yazıcıların mekanik aksam imalatı konusunda hem maliyet hem de hız açısından avantaj sağladığı bir gerçek. 3D yazıcılar oldukça yavaş çalışmalarına rağmen tasarlanmış yeni bir ürünü klasik yöntemlere nazaran çok daha hızlı bir şekilde hayata geçirmemize olanak tanıyorlar. Eğer projenizde plastik malzeme kullanılması bir sorun yaratmayacaksa o zaman 3D yazıcıların kullandığı endüstriyel plastiklerin sağlamlığı işinizi görecektir.
Bugün sizlere , gelişmemiş ülkeler için tasarlanan ve geçtiğimiz Mart ayı içerisinde Japonya'da düzenlenen Birleşmiş Milletler 3. Felaket Risk Azaltımı konulu konferansta sunumu yapılan bir projeden bahsetmek istiyorum. Projenin konusu "düşük maliyetli hava tahmin istasyonları kurulumu". Amerikan USAID'in önderliğinde yrütülen projenin ana amacı özellikle sel felaketlerinin önceden haber verilmesi sonucu önlenebilecek can ve mal kayıpları. Sadece 2013 yılında dünyada 20.000 insan sel baskınlarında hayatını kaybetmiş ve 97 milyon kişi bu felaketlerden etkilenmiş , oluşan maddi hasar ise 118 milyar dolar düzeyindeymiş.
Tahmin edebileceğiniz gibi bu zararın tamamına yakını gelişmemiş ülkelerde meydana geliyor. Bunun ana sebebi de hava tahminleri konusunda halkın yeterince bilgilendirilememesi. Batıda ve gelişmiş ülkelerde hava durumu bilgisine çok kolay bir şekilde ulaşılabiliyor. TV'den ya da akıllı telefonun hava durumu uygulamasından ve daha bir sürü bilgi kanalından anında veri erişimi olanaklı. Hava durumu verisini toplarken kullanılan araçlar ise oldukça pahalı , bu cihazları gelişmemiş ülkelerin temin etmesi mümkün değil. İşte bu hava ölçüm cihazlarını basite indirgeyerek fiyatlarının aşağı çekilmesi istenmiş. Bunun için mekanik aksamı ve gövde parçaları 3D yazıcıda üretilecek ve bu yazdırılmış parçalara monte edilecek sensörler düşünülmüş. Nem , basınç , sıcaklık , yağış ,rüzgar gibi temel ölçümlerin yapılması ve bu değerlerin bir meteoroloji uzmanına gönderilmesi kolayca hava tahmini yapılması anlamına geliyor.
Düzenlemek için buraya tıklayın.
|
Geçmiş Yazılar
April 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |