3D yazıcılardan kalıp yapımında sıklıkla yararlanılır. Kalıbı çıkarılacak obje önce 3D yazıcıda yazdırılır , ardından basılan parça döküm kumuna gömülerek kalıp hazırlanır. Bir diğer metod , kalıbın kendisini 3D yazıcıdan çıkartmaktır. Bu yöntemde dökümü yapılacak parçanın negatifi olarak adlandıracağımız kısım 3D basılı parçada boş bırakılır. Baskı bittikten sonra bu boş kısım silikon veya benzeri bir malzemeyle doldurularak istenilen parçaya ulaşılır. Ancak bugünkü yazımda bahsi geçen dökümün malzemesi metal olacak. 3D yazıcılar yardımıyla metal döküm kalıbı da hazırlanabilir. Hatta evinizde küçük bir alüminyum dökümhanesi oluşturabilirsiniz. Bu konuda okuyacaklarınızı uygulamak tamamıyla sizin sorumluluğunuzdadır ve kesinlikle gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Dökümhane için seçeceğiniz yer mümkünse bahçe gibi bir açık alan olmalı , yada havalandırması çok iyi olan bir mekan olmalı. Sıcaklığa dayanıklı eldiven ve çıkan gazlardan korunmak için uygun bir yüz maskesi kullanılmalıdır. Mini dökümhane fikri, Grant Thompson adlı bir YouTube yayıncısına ait. Üye sayısı bir hayli kabarık olan Thompson'un yaklaşık 5 milyonu aşkın üyesi bulunuyor. İşin mantığı basit. Betondan bir saksılık içersinde ateş yakılıyor. Ve bu ateş , hazırlanan bir körük düzeneği ile sürekli destekleniyor. Bu sayede istenilen sıcaklık seviyesine çıkılıyor. Bu örnekte alüminyumun eriyip , sıvı hale geçtiği 660 derece civarı bir ısı elde ediliyor. Döküm çemberinin beton duvarı ısıyı içerde tutarak hem ısı kaybını önlüyor , hem de emniyetli bir çalışma olanağı veriyor. Alüminyum kaynağı olarak metal içecek kutuları kullanılıyor. Alüminyum eridikten sonra uygun bir maşa ve eldiven yardımıyla muffin kabına dökerek , sonradan kullanım amaçlı stok yapılabiliyor , yada oluşturduğumuz kumdan (veya başka bir malzemeden) kalıba dökerek istediğimiz objeyi alüminyumdan oluşturabiliyoruz. Aşağıdaki video tüm prosesi özetliyor: 3D yazıcı toplamakla uğraşanlar veya robotik projesi olanlar için yedek parça sunan bir siteyi sizlere tanıtmak istiyorum: EndlessParts.com EndlessParts.com gönderilerini ABD'den yapıyor. Buna karşın uluslararası gönderileri standart 15 dolarlık bir ücretle yapıyor. 3D yazıcı veya herhangi bir projede kullanılan parçalara bazen yurtiçinden ulaşım güç olabiliyor. Bazen de yurtiçi fiyat aşırı pahalı olabiliyor. Bu gibi durumlar için EndlessParts.com bir çözüm olabilir. Siteden henüz alış-veriş yapmadım. Bu nedenle kesin bir yargıya varmam söz konusu değil. Benzeri satış kanalları AliExpress üzerinde mevcut.Üstelik ücretsiz kargo seçeneği de var. Ancak AliExpress 'de satılan her ürün tam anlamıyla orjinal değil veya bekleneni karşılamayabiliyor. EndlessParts.com için aldığım pozitif duyumlar nedeniyle yararlı olabileceğini düşünüp , sizlerle paylaşmak istedim.
2011 yılında 3D tasarımcı Marius Kalytis tarafından hayata geçirilen CGTrader websitesi , bugün 500,000'in üzerinde kayıtlı üyesi ve yine 500,000'in üzerinde barındırdığı 3D modelle en büyük ticari depo özelliğine kavuştu. Site son yıllarda 3D konusunda her yönden kendini geliştirme yönüne gitti. Siteye 3D yazdırılabilir modeller bölümü eklendi. Low Poly başlığı altında düşük yüzey poligonuna sahip olan modellerin bulunduğu bir kısım eklendi. Bu tarz modeller özellikle oyun ve animasyon geliştiriciler tarafından sıklıkla kullanılıyor. Ayrıca sanal gerçeklik (VR) le ilgili pek çok 3D dosyayı bünyesinde barındırıyor. Site üzerinden tasarımcılar 3D modellerini satabilirken , alıcılar kendi ihtiyaçlarına uygun model bulamadıklarında tasarımcılardan yeni modelleme talebinde bulunabiliyorlar. Bu anlamda bakıldığında hem bireysel hem de , şirket bazında pek çok ilişkinin geliştirilebileceği bir ortam CGTrader. CGTrader , düzenlediği ödüllü yarışmalarla tasarımcıları hünerlerini gösterme konusunda sürekli teşvik ediyor. Sayfalarında 3D dünyasıyla ilgili haber ve gelişmelerin bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda bir öğrenme portalı gibi davranarak tasarımcıların işlerini kolaylaştıracak ipuçları ve önerileri içeren özel bölümleri var. Topluluk kısmında bir çok konu başlığı altında insanları bir araya getiriyor. Ve tasarımcıları tanıtan özel bölümleri var. Eğer siz de henüz bu platformdaki yerinizi almadıysanız buraya tıklayarak siteye ücretsiz üye olabilirsiniz.
3D yazıcılarla yapılabilen müzik aletlerine yazılarımda zaman zaman değiniyorum. 3D yazdırılabilen keman , Hovalin'den geçtiğimiz yıl bahsetmiştim. Şimdi ikinci versiyonu çıktı ve çok yakında 3. versiyonu çıkacak. Kaitlyn ve Matt Hova'nın kemana olan ilgileri nedeniyle hayata geçirdikleri projeyle toplam maliyeti 70 dolar civarında olan bir kemanı kendiniz yapabilirsiniz. Keman sözcüğünün İngilizce'deki karşılığı "violin" ve çiftin soyadları olan "Hova" sözcüklerinin bileşimi olan "Hovalin" literatüre 3D yazdırılmış keman olarak girmiş bulunuyor. Hova çifti sanatsal alanın dışında , ancak teknolojiyle içiçe olan mesleklere sahipler. Dış görünüm olarak klasik bir kemanın özelliklerini barındıran Hovalin'in iç kısmına iki adet karbon fiber destek çubuğu yerleştiriliyor. Bu çubuklar, kemanın kullanım ömrü süresince herhangi bir nedenle ve tabii ki tellerinin uyguladığı basınçla eğilip bükülmemesi için gerekli olan desteği sağlıyorlar. Ve yine tabii ki kemanımızı karbon filamenti veya benzeri dayanımda olan başka bir filament kullanarak yazdırmayacaksak gerekli olan şeyler olarak kabul edilebilirler. Hovalin , tamamıyla açık kaynaklı bir proje. CAD çizimleri web sitesi üzerinden veya GitHub'dan indirebilir , arzunuza göre düzenleyebilir , kendi yorumunuzu katabilirsiniz. Bunun yanında web sitesi üzerinden 3D yazdırılmış parçalar dahil olmak üzere ve diğer parçaları bir ücret karşılığında temin edebilirsiniz. Ya da uğraşmak istemiyorum derseniz toplanmış ve herhangi bir işleme gerek kalmadan yeni bir tane sipariş verebiliyorsunuz. Ancak daha önce de belirttiğim gibi STL dosyaları web sitesi üzerinden indirmek ücretsiz. Hovalin'i toplam altı aşamada oluşturabiliyorsunuz. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Aotudesk'in ücretsiz erişilebilen CAD yazılımı Fusion 360 kulanılarak oluşturulan Hovalin'in ikinci versiyonunda ilk versiyona göre bazı geliştirmeler yapılmış:
Hova çifti , kemanın üçüncü versiyonundan önce 1/2 ve 1/4 ölçekli versiyonunu okullarda kullanım amaçlı olarak hazırlamayı düşünüyorlar. Fakat bu ikinci versiyonun bile daha ileri seviye öğrenim sevilerindeki sınıflarda kullanılabileceğini sözlerine ekliyorlar. Hovalin'in sesini herhangi bir diğer kemandan ayırmak zor. Yukarıdaki videoda izleyip , dinleyerek kendiniz karar verebilirsiniz.
Yazımın başlığını "tüm akıllı nesneleri uzaktan kumanda amaçlı yazılım" olarak düzeltsem daha doğru olabilirdi. Fakat bu yazımın amacı Microsoft IoT yazılımını tanıtmak değil , bu yazılımın 3D yazıcılarla nasıl kullanılabileceğini sizlere duyurmak olduğu için tercihim böyle oldu. Günümüzde akıllı cihaz çılgınlığı her alanda devam ediyor. Her nesne neredeyse akıllı sınıfına sokulmaya çalışılıyor.Akıllı fırın , buzdolabı , kapı kilidi v.s. Yaptığı işe göre en akıllı cihazlardan birisi olan 3D yazıcılar için bu terimi kullanan yok. Artık bunda sonra o da olabilir. 3D yazıcınızı daha akıllı hale getirebilmek Microsoft IoT ile mümkün. 3D yazıcınızın içerisinde bulunan kendi bilgisayarının oluşturduğu verilere müdahale etmeden , İlk etapta yazıcınızı uzaktan izleme ve kumanda etme özelliklerini bir Raspberry Pi cihazına yüklenen Microsoft IoT yazılımıyla yapabilirsiniz. Gerektiğinde Raspberry Pi cihazına (mini bilgisayarına) bir harici kamera modülü takıp uzak bir mesafeden başka bir bilgisayardan gözlem yapabilirsiniz. Ya da baskı işlemi bittiğinde size bir mesaj gelmesini ayarlayabilirsiniz. Microsoft IoT , şimdilik belirli 3D yazıcılara destek veriyor. (Lulzbot Taz 6, Makergear M2, Printrbot Play, Plus and Simple, Prusa i3 and i3 Mk2, Ultimaker Original and Original+, Ultimaker 2 and 2+ and Ultimaker 2 Extended and Extended+) Microsoft tarafından yapılan açıklamalara göre ilerleyen zamanda çok daha fazla sayıda kişisel 3D yazıcı modeli Microsoft IoT tarafından desteklenecek. Kişisel 3d yazıcınızı kablosuz hale getirmek için yapmanız gerekenler:
Microsoft bu girişimiyle 3D yazıcılar konusundaki çalışmalarını daha da ileri götürme niyetini açıkça belirtmiş oldu. Bilindiği üzere Microsoft'un kurumsal yapısı içerisinde 3D yazıcılar birimi var ve buradaki personel mesaisini tamamıyla bu konuya ayırıyor. Ayrıca 3D yazıcı kullanıcılarının "açık kaynak" konusundaki eğilimini ve hassasiyetini bildiklerinden çıkardıkları uygulamalar genelde ücretsiz ve açık kaynaklı oluyor. Microsoft websitesi üzerinden , geliştiricilere kendi Windows 3D Printing SDK'sını indirmeleri ve çalışmaları için çağrıda bulunuyor. 3D kalemler , kullanım açısından 3D yazıcılara benzemese de çalışma mantıklarında benzerlikler mevcut. 3D kalemlerin daha çok sanatsal veya zanaatsal işlerde kullanılabileceğini düşünüyorum. 3D yazıcılarla beraber kullanımı daha çok baskı sonrası bazı modifikasyon ve onarım işlerinde mümkün. Söz gelimi baskı esnasında modelde bazı boşluklar oluştuysa 3D kalemle bu boşlukları uygun bir şekilde doldurmanız mümkün olabilir. İlk piyasaya çıktığı 2013 yılında oldukça kaba bir görünümde olsa da 3Doodler kalemi bugüne kadar çok büyük aşama kaydetti. İlk versiyonu KickStarter tarihinde fonlama rekoru kırmıştı. Kalemin arkasındaki firma WobbleWorks , geçtiğimiz günlerde en son versiyonları 3Doodler Create'i duyurdu. Söylenenlere göre kalem üzerinde yüze yakın güncelleme ve iyileştirme yapılmış. 3Doodler Create'teki yenilikler şöyle sıralanabilir:
WobbleWorks , 3Doodler Create'i 99 dolardan satışa sundu. Bir önceki model 3Doodler 2.0'a sahip olanlar için %50 indirim olanağı sunuluyor. Ayrıca Şubat ayında çocukların kullanımı için duyurulan 3Doodler Start modeliyle 3D kalemler yepyeni bir boyut kazanmış oldu. Tamamıyla kullanım emniyetine ve basitliğine yönelik tasarlanmış bu 3D kalemin fiyatı 50 dolar olarak belirlenmiş.
Luis Daniel Sánchez , 3D yazdırılabilir mimari model konusunda önemli bir potansiyel gördüğü için MiniWorld koleksiyonunu oluşturmaya karar vermiş. Çalışmalarını dünyanın önemli mimari eserleri üzerinde yoğunlaştırmış. SolidWorks ile oluşturduğu tasarımlarının tamamı 3D yazdırılabilir. Sánchez'in kendisine ait iki 3D yazıcısı var. Kişisel 3D yazıcıların gün geçtikçe kağıtla çalışan bilinen yazıcılara benzemeye başladığını belirtirken bu konuda çalışmaların 3D modelleme yönüne kayması gerektiğini düşünüyor. Okullarda kompozisyon yazmanın öğretildiği kadar , 3D modellemenin de öğretilmesi gerektiğine kesinlikle inanıyor. Sánchez , çoğunluğunu ücretsiz olarak sunduğu tasarımlarına her geçen gün yenilerini eklemeye devam ediyor. Çalışmalarını oluştururken izlediği yolu bu linke tıklayarak inceleyebilirsiniz. Sánchez'in MiniWorld modelleri için ayrıca bir web sitesi açması , ancak modellere tıklandığında bilinen 3D model depolarına yönlendirme yapması ilginç bir yaklaşım olmuş. Bunun yanında hediyelik yada promosyon ürün konusunda 3D yazıcıların potansiyelini keşfeden herkes için cesaretlendirici bir çalışma olmuş.
Çek tasarımcı Josef Prusa tüm dünyada en çok beğenilen ve satışı yapılan kartezyen tipi "i3" kişisel 3D yazıcılarının mimarı olarak biliniyor. Prusa bir süredir kendi web sitesi üzerinden istenirse kit veya toplanmış durumda olarak i3 yazıcılarının satışını yapmaya başlamıştı. Yeni versiyon Prusa i3 MK2 'de yapılan geliştirmeler bir hayli fazla. Bu nedenle Josef Prusa bu güncellemenin Prusa i3 yazıcılarının tarihinde bir dönüm noktası olduğunu iddia ediyor. Yeni Prusa i3 ile gelen güncellemeler şöyle:
Prusa kullanıcıları için işin bir diğer güzel yanıysa , mevcut sistemlerinin bu yeni versiyona kolayca adapte edilebilecek olması. Bu konuda Prusa gereken desteği ve malzemeleri sağlamak için çalışma yapmış. Prusa'nın bu yeni modelinin orjinal mağazasındaki kit fiyatı 610,74 €.
Kitlesel fonlama sitelerinden KickStarter'da erken harekete geçenler için 49 dolar , bu fiyat için ayrılan kotayı kaçıranlar için 74 dolar değerinde dünyanın en ucuz 3D yazıcısı 101hero fonlanmaya başlandı.17 Haziran'a kadar fonlanacak proje için 20.000 dolar toplanması hedeflenirken şimdiye kadar toplanan miktar 42.735 doları bulmuş durumda.
![]()
Oldukça küçük olan yazıcının baskı hacmi yine de yabana atılacak türden değil : Tabanı 15 cm olan bir daire ve yüksekliği 10 cm'e kadar çıkabiliyor. Bu hacim pek çok proje için yeterli olacaktır.
Başlangıç ve ileri seviye olarak iki versiyonda sunulan 101hero 3D yazıcısı kargo masraflarını azaltmak amacıyla %90 toplanmış olarak gönderilecek. Çok az bir vidalama ve toplama işleminden sonra yazıcı kullanıma hazır olacak. Fonlama başarılı olduğunda (şu anda hedef aşılmış durumda) ilk sevkiyatlar Ekim 2016'da yapılacak. Başlangıç ve ileri seviye yazıcılar arasındaki tek fark ileri seviye versiyonunda USB bağlantının ve bu nedenle açık kaynaklı yazılımları kullanma olanağının mümkün olması. Bu nedenle her iki versiyon arasındaki fark sadece 5 dolar.
Delta tipinde bir yazıcı olan 101hero basit yapısıyla kullanım kolaylığı sunuyor. 101hero web sitesinden indirilecek modeller SD karta aktarıldıktan sonra yazıcıya takılıp baskı alınabiliyor. Bu tarz bir yazıcının yeni başlayanlar ve gençler için oldukça ideal bir seçenek olduğu söylenebilir. Eğer biraz deneyimli bir 3D yazıcı kullanıcıysanız o zaman DV (developer version) , yani ileri seviye seçeneğini tercih edip , kendi dosyalarınızı bilgisayarınıza kuracağınız açık kaynaklı bir yazılım vasıtasıyla yazdırma yoluna gitmeniz öneriliyor. Projenin KickStarter sayfasına buradan , 101hero web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
Sketchfab , dört yıl önce kurulduğundan beri 3D model deposu özelliğine sürekli yeni eklemeler yaptı. Birkaç gün önce sitede yeralan modellerin VR (sanal gerçeklik) versiyonlarının izlenebilmesi için Android ,iOS , Oculus Rift , HTC Vive , Samsung Gear VR ve Google Cardboard uygulamalarını yayınladığını duyurdu. Ayrıca web VR olarak bildirilen ve web tarayıcısını akıllı telefonunuzda açtıktan sonra Sketchfab modelini VR izleme tuşuna basarak izleme seçeneği de sunuldu. Sketchfab'ın sunduğu uygulamalarda sitede yer alan bazı 3D modellerden koleksiyonlar şeklinde seçerek izleme yapabiliyorsunuz. Ancak web versiyonunda sitedeki tüm modelleri webGL uyumlu bir tarayıcıda açarak VR izleme şansınız var. Sketchfab 3d modelleri izleme , gezinme ve bilgilendirme amaçlı olarak VR ortamında sunuyor. Oyun veya interaktif bir etkileşim yok. Ancak yine de hareketli modelleri izleme şansınız var. Örneğin insan kalbini çalışırken izleyebilir veya bir robotu yürürken yanındaymışçasına gözlemleyebilirsiniz. Sketchfab yetkilileri, hedeflerinin zaman içerisinde tüm modelleri uygulamlar içerisinden izlenecek şekilde yapılandırmayı düşündüklerini belirtiyorlar. Sketchfab'da halen 750.000 civarında 3D model mevcut ve site bu haliyle modellerin tamamına web üzerinden VR ortamında erişilebilen en büyük 3D içerik sitesi konumunda.
|
Geçmiş Yazılar
April 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |