![]() Dünyamızın önündeki en büyük sıkıntılardan birisi artan nüfusa yetecek yeterli suyun temin edilip edilemeyeceği konusudur. Birleşmiş milletler raporlarına göre mevcut durumda dünya nüfusunun dörtte biri temiz suya ulaşamıyor. Yine Birleşmiş Milletler'e göre aslında dünyada 7 milyar insana yetecek temiz su rezervi var. Fakat bu rezerv dünya yüzeyine eşit olarak dağılmış değil. Ayrıca sanayi veya diğer atıklar nedeniyle hızla kirlenen bir kaynak. 3D yazdırılmış su damıtıcılar bu soruna çözüm olabilir. Cem Schnitzler , insanların temiz suya ulaşabilmesi için bir damıtıcı aparat tasarlamış. "MakeFreshWater" internet sitesinde bu aparatın nasıl kullanılacağı ve gereken çizim dosyalarına ulaşım detaylandırılmış. Burada kısaca bahsetmek gerekirse;
Damıtıcı birkaç basit bileşenden oluşuyor. Zeminde kirli suyun konulacağı siyah renkte yazdırılmış bir tabla var. Güneş ışınlarının etkisiyle bu tabla sıcaklığı 85 dereceye kadar yükselebiliyor. Buharlaşma başladığında tablanın üzerine kapatılmış ve şeffaf bir malzeme ile yazdırılmış koni şeklindeki kapakta buharlaşan su yoğuşmaya başlıyor. Kapakta, iç kısımda, çiy şeklinde beliren damlacıklar büyüdükçe kapaktan aşağıya süzülerek bir kanalda birikiyor. Yeterince su biriktikten sonra kapak ters çevrilerek temiz su bir bardağa alınabiliyor. Elde edilen su ,içerisinde mineral bulunmadığından oldukça yumuşak içimli bir sudur. Sağlık açısından düşünüldüğünde tüketilirken bir miktar tuz ilave edilmesi gerekebilir. 3D teknolojilerinin müzelere girmek üzere olduğu konusuna daha önceki blog yazılarımda değinmiştim. Amerikan Smithsonian enstitüsü bu konudaki çalışmalarına iyiden iyiye hız vermiş durumda. Dijitalize ettiği eserlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Önemli tarihi ve sanatsal eserlerin laser tarama yöntemiyle 3 boyutlu dijital dosyaları oluşturulurken bu dosyaların yazıcılar ile uyumlu halleri zaman içerisinde Smithsonian X 3D sitesine eklenmeye devam ediyor. Bugün bunlardan bir tanesini örnek olarak vermek istiyorum. İtalyan sanatçı Michelangelo Pergolesi'nin sanatının ilk yıllarına ait olan ve 18. yüzyılın son zamanlarında tasarladığı sanılan bir dekoratif sandalye. Sandalyenin yazdırılabilir dosyası aşağıdadır:
Bir süre önce bizim de blog sayfalarımızdan duyurduğumuz Thingiverse "Balık Tasarımı" yarışması sonuçlandı. Thingiverse , tasarımcıların dikkatlerini 3D yazdırılabilir modellere çekmek amacıyla zaman zaman 3D modelleme yarışmaları düzenlemeye devam ediyor. İşte "Balık Tasarımı" için sonuçlar: Dereceye giren ve yarışmaya katılan tasarımları Thingiverse'den ücretsiz olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Autodesk'in ücretsiz mesh düzenleme yazılımı MeshMixer 18 Şubat tarihinde güncelleme aldı. NetFabb benzeri yazılım , 3D dijital dosyaların yazıcılarda yazdırılabilmesi için gereken düzeltmelerin yanı sıra mevcut model üzerinde değişikliğe gidebilmeye olanak tanıyor. MeshMixer , NetFabb kadar stabil bir yazılım değildi. Çeşitli işletim sistemlerinde aynı verimliliği gösteremiyordu. Bu güncelleme ile belki daha stabil bir çalışmaya kavuşmuş olabilir. Bir önceki güncellemede modele manuel veya otomatik olarak destek malzemesi koyabilme seçeneği sunmaya başladı. Bu özellik sayesinde yazıcınızın destek malzemesi koyma özelliğini kapatıp , modelin istediğiniz yerlerine destek malzemesini arzunuza göre koyabiliyorsunuz. Bunun çeşitli avantajları olduğu kesin. En önemlisi daha az plastik ile daha fazla model yazdırmaya olanak tanıması. Bir önceki güncellemede modelin içini boşaltma ve ölçüsü ince bölgeleri kalınlaştırma seçeneği yazılıma eklenmişti. 2.1 güncellemesiyle gelen yeniliklerden bazıları şunlardır:
3D yazdırılabilir tasarımların depolandığı yeni bir web sitesi daha yayın hayatına başladı: 3DPrintableFiles.com
Site ilk bakışta oldukça sade hazırlanmış tasarımıyla pek fazla dikkat çekmiyor. İçerisinde çeşitli online kaynaklardan derlenmiş dosyalar yer alıyor. Fazlaca özgün olduğu söylenemez. Bu kadar sıradanlığına rağmen en azından bir 6 ay kadar takip edip , gelişimini gözlemledikten sonra bir yorum yapmanın doğru olacağı kanaatındayım. Sonuçta bu tarz sitelere ihitiyaç var , ancak yenilikler sunduğu sürece. Siteden 3D model indirebilmek için üye olmaya gerek yok. Ancak model upload etmek istiyorsanız , üyelik gerekiyor. Siteye üyelik ücretsiz. Bizler için inanması zor gelebilir , ancak dünyanın bir kesiminde insanların gözlük almaya dahi ekonomik güçleri yetmemekte. Çoğunluğu Afrika kıtasından olan ve gözlük ihtiyacı olup da alamayanlar için geliştirilmiş bir proje: "Eyes for the World" Proje ile numaralı gözlüğe ihtiyacı olan insanlara 3D yazıcılardan çıkan bir çerçeve , biraz saydam sızdırmaz özel bir folyo ve iki adet enjektörle , ömürleri boyunca kullanabilecekleri bir gözlük sunuluyor. Gözlüğün ortalama maliyeti 20 € civarında. İsteyen herkes web sitesi üzerinden katkıda bulunabiliyor. Şu ana kadar Myanmar ve Soweto'da ihitiyacı olanlara gözlükler dağıtılmış. Gözlükler , gözlük numaranız değişse bile enjektörlerle istenilen miktarda özel optik sıvı görme alanına gönderilerek (veya çekilerek) mercek etkisi ayarlanabildiğinden oldukça uzun süreler hizmet verebiliyor. Mercek yenilemek yok.
ABD'nin Iowa eyaletinde kütüphanede çalışan bir eğitmen , çocuklara 3D teknolojilerini tanıtmak ve sevdirmek için yaptığı çalışmaları kendi blog sayfasında paylaşmış. Aynı zamanda yeni teknolojileri çocuklara tanıtma konusunda eğitimli olan öğretmen , herşeyin kütüphaneye bir 3D yazıcı alınmasıyla başladığını belirtiyor. Çocukların 3d yazıcıya olan ilgilerinin çok fazla olduğunu kaydeden öğretmenimiz , geleceğin üretim yöntemi olarak kabul edilmeye başlanan 3D yazdırmanın gençlere en doğru ve verimli bir şekilde aktarılması gerektiğinin altını çizerek , yaptıkları etkinliklerin bir özetine yer veriyor , blog sayfasında.
Dikkatimi çeken ve sizlerle paylaşmayı düşündüğüm güzel bir ücretsiz uygulamaya da yer verilmiş blog sayfasında: Symbaloo Webmix. Symbaloo uygulaması sosyal ağ işlevi gören güzel bir uygulama. İnternette gördüğünüz ve ilginizi çeken kaynakları (resim,müzik,video,web sayfası, v.s.) tarayıcınızın açılış sayfasına koyabiliyorsunuz. Bir konu hakkında yeni bilgilenmeye başladıysanız veya bilginizi daha da ileriye götürmek istiyorsanız bu konu ile ilgili kaynakları ana sayfanıza koyabiliyorsunuz. Kütüphane öğretmenimiz Symbaloo'nun bu özelliğinden yararlanarak bir "3D Printing Fun" sayfası oluşturmuş. Bu sayfada 3D yazıcılara yeni başlayanlara ışık tutacak kaynakları biraraya getirmeye çalışmış. Bence güzel bir uygulama olmuş: Çok sevdiğiniz bir ünlünün üzerinde bir elbise gördünüz ve gerçekten çok hoşunuza gitti. Hemen bir benzerini kendinize almak için mağazaya koşmanıza gerek kalmayabilir. (Tabii ki cebinizde paranızın bol olduğunu kabul ediyoruz.) 3D yazıcılar aracılığıyla dökümlü kumaşlar ve giyim aksesuarları dahil olmak üzere moda ürünlerinin üretimi hız kazanmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda 3D yazıcıların ilerleme kaydedeceği alanlardan birinin hazır giyim sektörü olduğuna şüphe yok. 3D yazıcılar ile üretilen moda ürünleri kişiye özel olacak. Örneğin ayağınızın yapısı her ayakkabıyı giymeye uygun değilse , ayaklarınız 3D taratılıp size özel ayakkabılar yapılabiliyor. Veya belinize uygun korseler yapılabiliyor. Boynunuz incindi ve bir süreliğine boyunduruk takma zorunluluğunuz var. Sıradan ve herkes için aynı olan boyunduruklar canınıza okuyor. O zaman size özel bir boyunduruk , 3D yazıcılarda yazdırılacak ve rahatsızlığınız geçene kadar kemik ve kaslarınıza gereksiz baskı binmesi önlenecek. Örnekler çoğaltılabilir. Aşağıdaki videoda 3D yazıcıların konu edildiği bir moda şovunu , CNN muhabirinin gözünden ve moda tasarımcılarının anlatımıyla takip edebilirsiniz: Kaynak : www.3ders.org
Geçen Ekim ayından beri Hollandalı masaüstü 3D yazıcı üreticisi LeapFrog , Çin'de eski hanedanın yerleşim mekanı olan "Yasak Şehir" denilen bölgedeki tüm binaların,sarayların,kulelerin 1:300 ölçeklendirilmiş replikalarını yazdırıyordu. Bu konuyu önceki bir blog yazıma konu etmiştim. Projeye Amsterdam'da açılan ve Çin Hanedanı'nı konu alan bir sergi nedeniyle başlanmıştı. Ziyaretçiler "Yasak Şehir" in aşama aşama yazdırılmasını ve plan üzerine yerleştirilmesini izlediler. Şimdi ise şehrin tamamını toplu halde görme olanağı var. Aşağıdaki resimler LeapFrog'un fotoğraf arşivinden projeyi yansıtan görüntüleri içeriyor:
3D yazıcıların günlük hayatımızda kullanım alanı bulan türleri olan masaüstü dediğimiz consumer (tüketici) tipinde olanlarının ticari amaçlar için kullanımına bir örnek vermek istiyorum: Uwatela . Hollanda'lı tasarımcı Macouno tarafından geliştirilen minik tasarım tamamıyla ev tipi 3D yazıcılar kullanılarak yapılmış. Tasarımın kendine ait bir web sayfası da var. Uwatela , aslında bir tasarım kiti. Dekoratif amaçlı kullanabiliyorsunuz. Bu kit ile etrafınızda gördüğünüz nesneleri taklit eden tasarımlar oluşturabilir veya yepyeni objeler tasarlayabilirsiniz. Aşağıda kitin parçalarını ve örnek tasarımları görebilirsiniz:
|
Geçmiş Yazılar
March 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |