Masaüstü 3D yazıcılardan , sadece dayanımı düşük , kullanıma uygun olmayan ve görselliği düşük parçalar elde edilebileceğini düşünenlerdenseniz bu yazımda bahsedeceğim kaynağı dikkatle okumanızı tavsiye ederim.
Bana ulaşan toplumun çeşitli kesimlerinden insanların akıllarında yukarıdakilere benzer soru işaretlerinin mevcut olduğunu görüyorum. Bu endişelerin temel kaynağı , insanların prosesi tam olarak bilmemelerinden kaynaklanıyor. Ayrıca akıllardaki bir düğmeye basmayla orjinal ürün eldesi imajı , işin detayının sanıldığından fazla olduğu anlaşıldığında buharlaşıp gidiyor. Geride az da olsa bir hayal kırıklığı kalıyor. Evet , 3D yazıcılar , adeta eskinin el yapımı tarzında ürünlerdir. Onlar kadar olmasa da yoğun bir emek barındırırlar. Ancak 3D yazıcılarla pek çok üretim sürecini inanılmaz oranlarda kısaltmak mümkündür. Bu yüzden 3D yazıcılarla üretim , 4. nesil sanayi devrimi olarak adlandırılıyor. Bugünkü yazımda işaret ettiğim kaynakta "post processing" yani 3D baskılı parçalara "bitim işlemleri"nden bahsediyor. Her bir işlemin nasıl yapıldığına dair detaylı anlatım ve videolar mevcut. Burada bu işlemlerin neler olduğuna kısaca değinecek olursak;
3D yazıcıların eski amiral gemisi Makerbot tarafından hazırlanan bu değerli kılavuzlara buradaki linkten yada aşağıdaki resimlere tıklayarak ulaşabilirsiniz. Faydalı olması dileklerimle... PC kasası üreticisi "Thermaltake" , 1 yıl önce 3DMakers programını hayata geçirmişti. Thermaltake , geçen zaman içerisinde kullanıcı tarafında büyük ilgiyle karşılaşan bu girişimi daha da yaygınlaştırmak adına 3DHubs'la bir ortaklık gerçekleştirdi. Bu ortaklık sayesinde , dileyen herkes , dünya genelinde 160 ülkede faaliyet gösteren 3DHubs sayesinde Thermaltake'in kasa modlarına ulaşabilecek. Thermaltake'in "3DMakers" adını verdiği bu program için oluşturulan websitesinde kasaları için modifikasyon düzenleyen kullanıcılar , bu modifikasyonlarını dilerlerse diğer kullanıcılarla paylaşabiliyorlar. Modifikasyonlar için iki ayrı kısım ayrılmış. İlk kısımda Thermaltake'in kasaları için olan modifikasyonlar , diğerinde tüm PC kasalarında universal olarak mevcut olan modifikasyon parçaları sergileniyor. Dileyen herkesin ücretsiz olarak indirebileceği bu 3D dosyaların tamamı 3D yazdırılabilir özelliklere sahip. Kullanıcıların yanısıra Thermaltake tasarımcılarının oluşturduğu modifikasyonlar da 3DMakers sayfalarında sergilenmektedir. Mevcut modifikasyonlar arasında en ilginci , tüm PC kasasının yazdırılabildiği model: Thermaltake , bu hamlesiyle kasalarını tüketicinin gözünde çok daha ilgi çekici hale getirdiği açık. Satış rakamlarıı yukarı çekebilecek , kullanıcı memnuniyetini üst düzeyde tutabilecek bu yaklaşımın ortaya çıkması , kişisel 3D yazıcıların yaygınlaşmasının bir sonucudur.
Thermaltake 3DMakers sayfalarında kullanıcılarının yaptıkları modifikasyonların fotoğraflarını sergiledikleri bir kısım da mevcut. 3D yazıcısı olup da Netfabb Studio Basic yazılımını kullanmayan yoktur. STL dosyası onarımı söz konusu olduğunda başvurulacak birkaç önemli ve ücretsiz kaynaktan bir tanesiydi. Geçmiş zamanlı konuşuyorum , çünkü bir süre önce Netfabb , 3D yazılım dünyasının güçlü ismi Autodesk tarafından satın alındı ve Netfabb Studio Basic yazılımı yayından kaldırıldı. 3D yazıcı kullanıcıları için üzücü olan bu gelişme aslında içerisinde küçük bir yanılgıyı barındırıyor. Autodesk , izlediği politikalarla bugüne kadar 3D camiasının itici gücü oldu. Hatta bir çok yazılımını öğrenci ve geliri belirli seviyeyi aşmamış ticari kuruluşlara ücretsiz olarak sundu. Tabii tüm bu bonkörlüğün arkasında muhtemel kâr hesapları yapılıyordur mutlaka. Ancak yine de sektördeki diğer firmaların yapmadığı kadar sektörün gelişmesine ön-ayak oldular. Katkılarına halen devam ediyorlar. Hal böyle olunca Autodesk'in , Netfabb Studio Basic gibi camianın çok yoğun kullandığı ücretsiz bir yazılımın kullanımını men etmesi düşünülemezdi. Aşağıdaki videoda NetFabb 2017'yi ücretsiz ve sınırlı (eskiden olduğu gibi) özellikleriyle kullanmak için kurulum aşamasında yapılması gerekenleri izleyebilirsiniz. Netfabb 2017'yi ben de bilgisayarıma kurdum ve Netfabb Studio Basic'deki tüm özellikleri barındırdığını gözlemledim. Yeni arayüz dışında eklenen başka özellikler var mı ? Henüz bu konuda bir tesbitim yok , eğer sizlerin Netfabb 2017'nin bu versiyonunda keşfettiğiniz yeni özellikler varsa yorum kısmında paylaşmanızı isteriz.
İlk kez 3D yazıcı sahibi olmayı düşünenlerin tercihi olabilecek dikkate değer yazıcıları bu sayfalardan sizlere duyurmaya çalışıyorum. Bu seferki yazıcımız 199 dolarlık fiyatıyla dikkate değer özellikler sunan MonoPrice Select Mini... MonoPrice , özellikle kulaklık alanında tüketici elektroniğinde uygun bütçeli ürünleriye tanınmış , uluslararası bir firma. Ürün gamlarına kattıkları Select Mini 3D yazıcısını aslında Çinli Malyan firması üretiyor. Malyan , piyasadaki markalı ve popüler 3D yazıcıları taklit etmesiyle bilinen Çinli bir firmadır. MonoPrice select Mini 3D yazıcısını kullanma şansım olmadı. İnternette okuduğum kaynaklardan anladığım kadarıyla oldukça sağlam ve güvenilir bir yazıcı olduğu söyleniyor. Zaten adının ilgili forumlarda sıkça geçmesi ve satış rakamları bu yazıcının gördüğü ilgiyi hakettiğinin bir ispatı. MonoPrice Select Mini'nin , 199 dolarlık fiyatıyla , bir çok KickStarter projesini daha başlamadan sona erdirdiği söyleniyor. Gerçekten de inanılmaz fiyatıyla sunduğu özellikler kıyas götürmeyecek nitelikte:
MonoPrice , 3D yazıcısı için oldukça uygun fiyatlı filament satışını da yapıyor. 1 kg PLA filamenti 19.99 dolara satılıyor ki , piyasada bu fiyatın altında çok fazla sayıda markalı ürün yok. Sonuç olarak , MonoPrice Select Mini veya Malyan M200 3D yazıcısı sadece yeni başlayanlar için değil , ileri düzey kullanıcıların da tercih edebileceği bir model olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz bir hafta içerisinde sayfalarımızı yeterince sık güncelleyemedik. Bunun nedeni şirket merkezimizi yeni bir lokasyona taşımamızdandır. Henüz herşey tam anlamıyla yerine oturmadı. Yeni yazılarım 1 ay içerisinde daha düzenli olarak bu sayfalarda yer almaya başlayacaktır. Neden yeni merkez lokasyonu ? Bulunduğumuz ekonomik ortamda , tüketicilerin alım güçlerinin düştüğü ve önceliklerin temel ihtiyaç giderlerine yöneldiği açıktır. MiniFabrikam olarak hem giderlerimizi azaltmak , hem de sizlerin karşısına daha uygun fiyatlarla çıkmak amacıyla bu tarz bir değişikliğe gittik. Yeni merkezimiz , İzmir'in önemli bir iş merkezinde olacak. Yakında iletişim sayfalarımızda merkez adresimizi güncelleyeceğim. Buna mukabil olarak fiyat politikamızı da güncelledik. Sizlere daha uygun fiyatlarla 3D baskı alma olanağı sunacağız. Herkese selamlar...
Malumunuzdur , bugün ABD'nin yeni başkanı belli oluyor. Aslında pek çok ülkeyi etkileyebilecek önemli bir seçim olmasına rağmen burada bizim ilgimizi çeken konu , 3D yazıcı ve baskı meraklılarının konuya el atmış olması. Seçimin iki adayı Hillary Clinton ve Donald Trump arasında geçen mücadeleyle ilgili olarak tasarlanmış 3D modeller , meraklıların kullanımına sunuldu. İster yazdırıp , bir köşede sergileyin , isterseniz modifiye edin , seçim sizin. Lafı fazla uzatmadan ilginç bulduğum 3D modelleri ve linklerini aşağıya koyuyorum:
"Clinton - Trump karşı karşıya" Satranç takımı Kanada merkezli PinShape , geçtiğimiz yıl içerisinde kapanma aşamasına geldikten sonra 3D yazıcı üreticisi FormLabs tarafından satın alınarak , tekrar yayın hayatına döndürülmüştü. O zamandan bu yana site güçlenerek çalışmalarına devam ediyor. Son olarak 3D yazıcı sahibi üyelerinden yazıcılarını değerlendirmelerini istediler ve sonuçlar yeteri kadar birikince paylaşıma açtılar. PinShape , kullanıcılardan yazıcılarını çeşitli perspektiften değerlendirmelerini isteyerek , ortaya bilgilendirici bir kaynak çıkarmayı hedeflemiş. Açıkçası bu hedeflerine ulaşmış görünüyorlar. Henüz çok fazla kayıt birikmiş görünmese de , yapılan yorum ve değerlendirmeler kayda değer görünüyor. Zaman içerisinde değerlendirilen yazıcı ve yorum sayısı artacaktır. PinShape'in bu çalışması, 3D yazıcılara merak duyan , ancak hangi yazıcıyı alacağına karar veremeyen profesyonel ve amatör kullanıcılara ışık tutacaktır. Listede , 3D yazıcılar ; en yüksek puanı alan , en fazla yorumlanan ve en düşük fiyatlı kategorilerine göre sıralanabiliyor. Bu arada sadece yorum almış veya sadece onaylanan yorumlara göre listeyi görüntülemek mümkün. Tüm bunlara ek olarak , ekrana gelen sonuçlara çeşitli filtreleme kriterleri uygulamak olanaklı.
Eğer siz de 3D yazıcı almaya niyetliyseniz ve hangi yazıcıyı alacağınıza karar veremiyorsanız bu listeye bir göz atmanızı öneririm. 3D tasarım dünyasının meşhur yazılımı Rhino için geliştirilen bir uygulama eklentisi , Rhino'da düzenlediğiniz 3D modellerin GCODE'larını zahmetsizce üretmenizi sağlıyor. Adına Rhino için Slic3er eklentisi diyebileceğimiz RhinoSlic3r uygulaması ücretsiz olarak indirilebiliyor. Şu an için sadece Windows uygulaması olan eklentinin Mac versiyonunun hazırlandığı bildiriliyor.
Bilindiği üzere tasarım araçlarında (CAD) oluşturulan 3D modeller , doğrudan 3D yazıcıya gönderilemiyorlar. Öncelikle yazdırılmaya uygun hale getirilmeleri gerekiyor. Ardından slice (dilimleme) işleminden sonra gCODE'larının oluşturulması gerekiyor. Bu proses nispeten zaman alan bir proses olduğundan RhinoSlic3r eklentisi süreci oldukça kısaltıyor. RhinoSlic3r , Fransa merkezli Kinematiq firmasından Quentin Labrosse'un geliştirdiği ücretsiz ve herkesin geliştirilmesine katkıda bulunabileceği "açık kaynaklı" bir uygulama eklentisi. RhinoSlic3r'ın diğer özellikleri ise şunlar:
Rhino 5 için ücretsiz Sic3r eklentisi , RhinoSlic3r'ı bu linkten ücretsiz olarak indirebilirsiniz. |
Geçmiş Yazılar
April 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |