Elinizde mevcut olan bir STL veya OBJ uzantılı dosya var ve bunun 3D yazdırılma maliyetinin ne olacağını merak ediyorsunuz. Artık bu merakınıza dakikalar içerisinde cevap verecek bir sistemi devreye aldık. 3D Hubs üzerinden verdiğimiz anlık fiyat bilgilerinde KDV dahil ve kargo hariç olarak hesaplama yapılıyor. Ödemenizi isterseniz 3D Hubs üzerinden güvenli alışveriş seçeneğiyle kredi kartı veya PayPal üzerinden yapabilirsiniz. Ya da eskiden olduğu gibi benimle iletişime geçerek banka transferi veya elden teslimatlarda nakit olarak yapabilirsiniz. 3D Hubs üzerinden yapacağınız satın almalarda siteye üye olmanıza gerek yoktur. 3D Hubs sadece size siteye üye olup olmak istemediğinizi soracaktır. Üye olmanıza gerek yok. Eski türde teklif verme sistemimiz yine aynı şekilde devam edecektir. Bu uygulama anlık olarak fiyat bilgisi isteyenler için devreye alınmıştır , ki sanıyoruz ki genel istek de bu yöndeydi. Bunu sağlamak için fiyatlandırma formülümüzde değişiklik yaparak fiyatları biraz daha aşağıya çektik. Artık bu yeni formül eski ve yeni sistem tüm tekliflerimizde kullanılacaktır. Bilgilerinize sunar , görüş ve önerilerinizi bekleriz ...
Ev veya ofis tipi , ya da masaüstü 3D yazıcı olarak adlandırdığımız filament kullanan 3D yazıcıların kullanımı her geçen gün katlanarak artıyor. Bu durumun yeni iş tiplerini ortaya çıkarması kaçınılmazdır. 3D yazıcılarla içiçe olan tasarım dünyası tarafında yeni ortaya çıkan bir iş modeli olan masaüstü 3D yazıcılara yönelik tasarımın ne derecede başarılı ve kalıcı olacağını zaman gösterecek. Bu alanda ortaya çıkan firmalardan birisi olan "Parallel Goods" , ilk tasarımlarını yayınladı. İnternet sitelerinden herbiri 1.99 dolara indirilebilen yazdırılabilir 3D dosyaları kendi yazıcınızda yazdırdıktan sonra kullanabilirsiniz. Parallel Goods operasyonlarına başlamadan önce ilk modellerini geçtiğimiz aylarda ücretsiz olarak Thingiverse.com'da paylaşıma açtılar. Bu sayede tasarımlarının ne derecede ilgi çekeceğini test etmiş oldular. Thingiverse'deki tasarımlarından aldıkları geri dönüş bilgisi kendilerini tatmin etmiş olacak ki bu girişime geçtiğimiz günlerde start verdiler. Yukarıdaki resimlerde gördüğünüz saksı modeli , Thingiverse'deki test tasarımına aittir.
Günümüzdeki mevcut 3D tasarım araçlarında tasarlanan her ürünün doğrudan 3D yazıcıda yazdırılma şansı yok. Tasarımın yazdırılabilmesi için 3D yazıcıların mantığını kavramış tasarımcılar tarafından düzenlenmesi veya oluşturulması gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında Parallel Goos'un bu girişimi akla son derece yatkın geliyor. Düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz ... Tinkercad , öğrenmesi ortaokul düzeyindeki bir öğrenci için sadece 2-3 gün süren bir yazılımdır. Önceki yazılarımda sıklıkla bahsettim. Ben de sıklıkla kullanırım. Öğrenmesi bu kadar kolay olmasına rağmen ortaya çıkardığı iş için boyundan büyük diyebiliriz. Tinkercad ile neler yapılabileceğine dair güzel bir örneğe değinmek istiyorum. "Lumo Lift"denilen bir akıllı telefon uygulaması sayesinde insanların kambur duruşu önlenebiliyor. Lumo Lift , metal bir aparatın yakadaki pozisyonunu algılayıp , pozisyon bozulmalarını akıllı telefonu titreterek , sahibini uyarıyor. Bu sayede kişi duruşunu düzeltebiliyor. Özellikle masabaşı işi olanlar için faydalı olabilecek bir uygulama. Lumo Lift'in yakaya takılan aparatı , dikkat çekmeyecek tarzda elbiselerin alt kısmına da konulabiliyor. Bunun için bir tutucu aparat kullanılıyor. Tinkercad ,bu aparatı bir takı veya broş gibi kullanmanız için özel kıskaçlar tasarlamanıza yardımcı olabilir. Lumo Lift tarafından yapılan tasarımlarda değişik renklerde ve özelliklerde filamentler kullanılarak göze hoş gelen Lumo Lift tutucuları tasarlanmış. Tasarımların hepsi Tinkercad'de yapılmış ve isterseniz kendi kendinize daha bir çok değişik tasarımı ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için grafik tasarımcı olmanıza gerek yok. Bu linkten Lumo Lift için tasarlanmış tasarımlara ulaşabilirsiniz.
3D yazıcı sektörünün önde gelen yazılım fiması NetFabb , Autodesk tarafından satın alınma sürecinde. Autodesk'in 3D sektöründeki rolünden ve öneminden bahsetmeye bile gerek yok sanırım. Almanya merkezli NetFabb'a göre oldukça büyük ölçekli bir iş hacmine sahip olan Autodesk , bu hamlesiyle 3D yazıcı sektörüne olan ilgisini iyice kanıtlamış oldu.
NetFabb , dünya geneline yayılmış 80.000'in üzerinde kullanıcısıyla 3D yazıcılar için yazılım alanındalider konumda bulunuyor. NetFabb'ın ücretli versiyonunun yanında ücretsiz olarak sunduğu Studio Basic yazılımı 3D yazıcı sahipleri arasında oldukça yaygın olarak kullanılıyor. NetFabb'ın Microsoft'la ortak platformda sundukları cloud (bulut) tabanlı ve ücretsiz olarak sundukları ,3D dosya onarım hizmeti de mevcut. Autodesk bu hamlesiyle , yaygın kullanıma sunma arefesinde olduğu 3D yazıcılar platformu "Spark" ın karşısındaki önemli bir rakibi kendi tarafına çekmiş oldu. Ayrıca mevcut Autodesk yazılımlarında olmayan bazı NetFabb özelliklerini de kendi diğer yazılımlarına entegre etme fırsatını yakaladı. Satın alma sürecinin 2016 yılında tamamlanacağı duyuruldu. Ünlü yazılım üreticisi Autodesk'in tarihinde ilk olarak piyasaya sunduğu donanım ürünü olan "Ember" 3D yazıcısının açık kaynaklı olacağı duyurulmuştu. Dün , Ember'in blog sayfalarında çıkan bir yazıyla , cihazın tüm elektronik ve yazılımına ücretsiz olarak erişilebileceği duyuruldu. Bu haber , özellikle 3D yazıcı meraklıları tarafından bekleniyordu. Önümüzdeki günlerde Ember'in yeni klonları ortaya çıkacaktır. Ve bu klonların başarısı Ember üzerinde bir fiyat baskısı oluşturabilecektir.
Ember , yüksek çözünürlüklü SLA tipinde bir yazıcıdır. Autodesk'in Spark platformuyla desteklenen Ember , kendi segmentinde en güçlü oyunculardan birisi olarak kabul ediliyor. Alınan duyumlardan bir tanesi de Spark platformunun önümüzdeki günlerde Windows 10 entegrasyonunun gerçekleştirileceği yönündedir. Fotoğrafçılık ve video çekim işiyle uğraşanların veya bunu hobi olarak yapanların vazgeçilmezi olan kızaklı çekim aparatları piyasada çok çeşitli fiyatlara satılmaktadır. Fakat kendi yapacağınız bir aparat ile maliyeti büyük ölçüde düşerebilirsiniz. DIYDudes adlı internet sitesi , geçtiğimiz günlerde kendinizin bir kaç basit parçayı bir araya getirerek yapabileceğiniz ve toplam maliyeti 50 ₺ 'nin altında olan kızaklı çekim aparatı planlarını yayınladılar. Bu planlarda aparat için gereken parça listesi ve montaj kılavuzu yer alıyor. Sitede ayrıca , kendi yaptıkları aparatın fotoğrafları ve videosu da bulunmakta. Aparatta 3D yazdırılan kısımları fotoğraflarda görebiliyorsunuz. 3D yazdırılmayan parçalar : alüminyum çubuklar , civata , somun ve rondelalardır. Aparatın ayakları özel bir kilit sisteminin yardımıyla istenilen pozisyonda ayarlanabiliyor. Tabii , burada yapacağınız çekim sahnesinin uzunluğuna göre alüminyum çubukları daha uzun veya kısasıyla değiştirmeniz mümkün. Bu aparatı kendiniz yapmak için gereken parça listesi ve 3d yazdırılabilir dosyalara DIYDudes internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Avusturyalı yazılım geliştirici PROFACTOR 'un 3D optik tarama yazılımı olan ReconstructMe uzunca bir süredir beta aşamasında geliştirme sürecindeydi. Bu arada yazılım , kendi alanında ilk bilinen ve en başarılı yazılımlardan oldu. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada ReconstructMe yazılımının şahsi (ticari olmayan) ve eğitim amaçlarıyla kullanımının ücretsiz olduğu duyuruldu.
ReconstructMe yazılımı optik derinlik algılayıcı bir kamera ile beraber çalışıyor. Asus Xtion serisi, Microsoft Kinect veya Prime Sense tipindeki tüm kameralarla uyumlu çalışabilir. Bu tür kameraların en belirgin özelliği gün ışığında işlevlerini yerine getirememeleridir. Kapalı alanda , yapay ışık altında kullanılmalıdırlar.
Tüm bunların dışında , uygun şartlarda kullanıldıklarında bahsettiğimiz derinlik algılayıcı kameralarla oldukça net 3D tarama sonuçları alınabilir.
PROFACTOR'un ReconstructMe'yi ücretsiz kullanıma sunmasının ardında Selfie furyasının 3D modellere yönelme eğiliminde olacağının düşünülmesi ve önümüzdeki 1-2 yıllık dönemde mobil cihazlara 3D tarama özelliği getirecek kameraların konulacak olması olabilir. Bence bu hamleyle RecontructMe , önemli bir tüketici dalgasını önceden karşılamaya hazırlanıyor. Sizler de görüşlerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz.
3D yazdırılmış ürünlerde zaman zaman istenmeyen (aslında çoğu durumda istenmez) katman izi , bazılarımızın hoşuna gidebilir. Veya ürünün fonksiyonelliğine negatif bir etkisi olmadığı için sineye çekilebilir. Bu izleri ortadan kaldırmak için sıklıkla uygulanan bir metod aseton buharı veya banyosu kullanılarak yüzeyi eritmektir. Bu yöntemi sadece ABS kullanılan baskılarda kullanabiliriz. PLA veya diğer materyallerle yapılan baskılarda , asetonla yüzey düzgünleştirmek mümkün değildir. Bu gibi durumlarda Smooth-On firmasının ürünü olan XTC-3D epoksi kaplaması aracılığıyla katman izlerinden kurtulmak olanaklıdır. Konuyla ilgili Fabbaloo internet sitesinin yaptığı denemeleri sizlerle paylaşmak istedim: Smooth-On A ve B olarak iki farklı sıvı ve kit halinde gelen bir epoksidir. Birbirlerine eşit miktarlarda karıştırıldıktan sonra 1-2 saat içerisinde tamamen sertleşerek yüzeyde koruyucu parlak bir tabaka oluşturur. Karışımlardan bir tanesi süt renginde koyu kıvamlıyken diğeri akışkan ve saydam renktedir. XTC-3D kit halinde 24 dolara satılıyor. Kitin içerisinde A ve B karışım sıvıları haricinde uygulama fırçası , karışım kabı ve karıştırma çubuğu geliyor. Tabii ki uygulanacak cismin şekline bağlı olarak , parçayı asılı tutup , kurumasını bekleyeceğimiz bir askılık gerekebilir. Epoksinin çevreye bulaşmaması için genişçe bir örtü üzerinde çalışmakta fayda var. XTC-3D'nin MSDS (malzeme güvenlik bilgileri) dökümanı bir hayli kabarık. Epoksilerin ne kadar tehlikeli olduklarını bilmeyenimiz yoktur. Bu nedenle kullanırken cilt veya vücudumuzun herhangi bir yeriyle temasından kaçınmak gerekir. Fabbaloo ekibi test için aynı STL dosyasını üç değişik katman kalınlığı ayarında yazdırmış: 0.1mm , 0.2mm ve 0.4mm . XTC-3D 'nin A ve B komponentleri ilk karıştırıldıklarında ortaya bir miktar ısı çıkıyor. Bu nedenle çok fazla miktarda hazırlamamakta fayda var. A ve B karışımları mutlaka eşit miktarlarda kullanılmalı aksi halde karışımın kuruma süresi uzayabiliyor. 0.4 mm.lik baskıya uyguladıklarında katman izlerinin kaybolmadığını görseler de karışımın şeffaf olmasından dolayı bu görüntünün bizi yanılttığını anlıyoruz. Modele dokunulduğunda pürüzsüz ve parlak bir yüzeyin oluştuğu anlaşılıyor. Katman görünümü istenirse bir kat boya uygulamasıyla tamamen ortadan kaldırılabilir. 0.2 mm lik baskıda ise katman görünümünde rahatsız edici ize rastlanmıyor. Burada dikkat edilmesi gereken şey , XTC-3D karışımını 0.2 mm gibi hassas ve ince katman kalınlıklarında daha az kullanmak gerektiğidir. 0.4mm.lik baskıda kullanılan XTC-3D miktarı , 0.1 ve 0.2 mm lik baskılara kullanılanların toplamı kadarmış. Yukarıda gördüğümüz 0.1mm lik baskıda herhangi bir sorun yok. Herşey mükemmel. 0.2 mm'lik baskı da iyiydi fakat aşağıdaki resimde olduğu gibi biraz yakından bakılınca az da olsa katman izlerini görmek mümkün: Bu uygulamalardan anladığımız kadarıyla XTC-3D'yi tüm 3D baskılı yüzeylerin katman izlerinin düzeltilmesinde başarılı bir şekilde kullanabiliyoruz. Tek sıkıntılı olabilecek parçalar birbirine sıkı geçme çalışan hareketli parçalarda olabilir. Çünkü XTC-3D uygulandıktan sonra modelde bir miktar hacimsel büyüme olabilmekte bu durum sıkı geçme hareketli parçalarda işlev sorunlarına yol açabilmektedir. Sonuç olarak XTC-3D'nin burada bahsettiğimiz istisna dışındaki tüm 3D baskılarda başarıyla kullanılabilecek bir ürün olduğu anlaşılıyor. Bu incelemesi için Fabbaloo'ya teşekkür ediyoruz...
MyMiniFactory.com'un bir süredir dünyanın çeşitli yerlerindeki önemli heykelleri , anıtları "Scan The World" sayfalarında yayınlıyordu. Halen de yayınlamaya devam ediyor. 123D Catch , Memento , Trnio gibi yazılımlarla fotogrametrik olarak elde edilen 3D veriler işlendikten sonra bu sayfalarda yayınlanıyor. Bu hafta içerisinde , siteye web tarayıcımız üzerinden "Scan The World" sayfalarındaki 3D modelleri modifiye edebilmemizi sağlayan bir özellik eklendiğini gördük. Şimdilik 10 civarında modelin düzenlenmesine izin veriliyor. Önümüzdeki günlerde bu özellik tüm modeller için geçerli olacak.
Peki bunun ne gibi bir faydası olacak ? Bir tarihi eseri orjinal şeklinden başka bir şekle dönüştürmenin ne gibi bir yararı olabilir ? İlk etapta anlamsız görünse de biraz düşününce bunun bir çok kullanım alanı olabileceğini anlıyoruz. Söz gelimi reklam veya grafik çalışmalarında bazen anlatılmak istenen bir konu en iyi tarihteki bir sanatçının ifadesinde hayat bulabiliyor. Bu ifadeyi kendi mizansenimize katabilir veya uyarlayabiliriz. İşin eğlenceli yanına değinmeye gerek bile yok. Siz de denemek istiyorsanız bu linkten ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz. Kinematoskop , resimleri (fotoğrafları) ardı ardına hızlıca göstererek hareketli görüntüler elde edilmesini sağlayan cihazlara verilen genel addır. Birçok çeşidi mevcuttur. Ancak temelde az önce bahsettiğim prensibi kullanırlar. Thingiverse kullanıcısı ve tasarımcı dipro , tasarladığı kinematoskopu 3D yazdırarak çektiği resimleri veya film karelerinden elde ettiği fotoğrafları kağıt üzerinde tekrar canlandırmayı başarmış. Metod son derece ilkel fakat , günümüzde insanların gif resimlere olan ilgisi teknoloji ilerse de devam ediyor. Gif resimleri (hareketli dijital resimler) , kendini tekrarlayan bir devinimde görüntüyü oynatır durur. Sadece bu döngülü resimler için açılmış imgur.com gibi popüler internet siteleri dahi mevcuttur. Analaog GIF oynatıcısı diyebileceğimiz bu aletin 3D yazdırılabilir dosyalarını ilgili Thingiverse sayfasında bulabilirsiniz. Destek malzemesi kullanılmadan yazdırılabilen dosyaların toplam yazdırma süresi 2 saatin altında. Projenin nasıl yapılacağıyla ilgili detaylı anlatımı yine aynı sayfalarda bulacaksınız.
|
Geçmiş Yazılar
April 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |