3D yazıcıların kişisel düzeyde kullanımının yaygınlaşması , geleneksel olan üretim şekillerinden başlayarak tüketiciye kadar ulaşan bir yolda herşeyi temelden dönüştürecek gibi görünüyor. Bunun örneklerinden geçmiş yazılarımda bahsetmiştim. Bugünkü yazımda değişimin perakende satış alanındaki etkilerine kısa bir bakış atacağız. Klasik yaklaşımda , müşteri bir mağaza veya dükkana girdiğinde raflarda kendisine sunulan seçeneklerden birisini seçmek durumundadır. Satın aldığı ürünün bazı özellikleri kendisine uymasa da , genel özellik bakımından işini gördüğü için müşteri ürünü satın alır ve mağazadan çıkar. Bu durum aslında ekonomik açıdan bir anlamda israftır. Yani müşteri ürünün bazı özellikleri kendisine uymadığı halde genelde işini göreceği için satın almak zorundadır. Bu durum 3D yazıcılar sayesinde değişebilir. Müşteri bir ürünü satın almadan önce o ürünü , 3D teknolojilerini kullanarak kendisine uygun hale getirebilir. Bunu herkesin uygulamasını bugün için bekleyemeyiz. Ama ya teknolojiye yakın olan insanlar ne olacak ? Onlar bu fırsattan yararlanabilirler. Peki nasıl olacak bu iş ? Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse , bir nalburiye dükkanında olduğumuzu varsayalım , ve bu mağazadan bir el aletini almaya niyetlendiğimizde bu el aletinin kabzesinin bizim el ölçülerimize hiç uymadığını fark ettiğimizi hayal edelim. Mağazanın bir köşesinde bir 3D yazıcı , müşterilerden gelen istekleri yazdırmak için bekliyor olsun. Mağaza sorumlusuna el aletinin kabzesinin elimize uymadığını belirttikten sonra , sorumlu 3D yazıcının yanına giderek , daha önceden bilgisayarında kayıtlı olan cihazın kabzesinin 3D çizimini bizim el ölçümüze göre ölçeklendiriyor,uygun ölçülere getiriyor ve sonrasında yazdırıyor. Yazdırılan yeni kabze , cihazın orjinal kabzesi söküldükten sonra aynı yere monte ediliyor. Artık satın almak istediğimiz ürün tamamıyla bize uygun hale geldi. Bu konsepti uygulamaya alan mağazalar mevcut. Bunlardan birisi ABD'li LOWE . 3D teknolojilerini perakendecilik alanında uygulamaya almakla rakiplerine karşı bir adım öndeler. Yukarıdaki videoda nalburiye tarzı ürün satan bir mağazanın 3D teknolojilerini kullanış tarzına dair bir örneği görmektesiniz. Burada LOWE , müşterisi OSH'ye 3D teknolojilerini nasıl kullanabileceği konusunda danışmanlık vermiş.
3D teknolojileri sizce Türkiye'de nerelerde kullanılabilir ? Yorumlarınızı aşağıda paylaşabilirsiniz... Google , HP , Intel gibi firmalar daha önce açıkladıkları 3D kamera özellikli cihazları üzerinde tüm hızlarıyla geliştirmelere devam ederken Apple'ın sessiz kalması beklenemezdi. Apple , İsrail merkezli 3D kamera geliştiricisi LinX'i satın aldığını duyurdu. Geçen yıl yine bir İsrail firması olan PrimeSense'i satın aldığında akıllara Apple'ın da 3D işine gireceğini getirmişti. Apple'ın satın aldığı her iki firma da alanında en iyilerden olarak biliniyor. Geliştirdikleri kamera ve uygulamalarla gerçek dünya ortamını dijitale taşımayı amaçlayan bu firmaların yaptığı işi Autodesk "Reality Computing", HP ise "Blended Reality" olarak adlandırıyor. Sonuçta hepsi aynı şeyi amaçlıyor: Çevremizdeki dünyayı dijital ortama aktarmak. Çevremizdeki nesnelerle dijital ortamdan iletişime geçmeye başlamak , nesnelerin interneti olarak adlandırılıyor ve günümüzde pek çok üreticinin ürünlerine eklemek istedikleri bir özelliktir. Bu sayede daha akıllı ürünler üretmek ve kullanmak mümkün olabilecek. Bizi ilgilendiren kısmı ise çevremizdeki nesnelerin 3D taramalarının da bu tür kameralarla yapılabiliyor olmasıdır. Gün geçtikçe kameraların 3D algılama kapasiteleri artmakta ve bunun sonucunda gerçeğiyle birebir uyumlu dijital 3D modeller elde edilebilmektedir. Teknoloji geliştirilirken aşılması gereken bazı sorunlar da var. Örneğin özellikle mobil cihazlardaki işlemci güçleri ve pil dayanımları halen engel oluşturmaya devam ediyor. 3D kameraları cihazlarına en hızlı ve verimli uygulayacak üretici ilk kim olacak merak ediyoruz. Piyasadaki pek çok yeniliğe öncülük etmiş olan Apple olabilir mi ?
Siz de bu konudaki görüşlerinizi aşağıdaki yorum kısmında paylaşabilirsiniz... 3D yazıcıları uzayda ilk kullanan kuruluş NASA oldu. NASA'nın bu teknolojiye olan ilgisi artarak devam ediyor. Ayda 3D yazıcılar yardımıyla üs inşa etme projesinden tutun da , uzun uzay yolculuklarında gıdaların 3D yazıcılarla yazdırılabilirliklerine kadar pek çok 3D yazıcı projesi NASA bilim insanları tarafından test ediliyor. Geçtiğimiz Cuma günü Hubble Uzay Teleskopu'nun Dünya yörüngesine yerleştirilmesinin 25. yıl dönümüydü. Bu yıl dönümünün anısına , NASA Sketchfab hesabında , Hubble'ın 3D yazdırılabilir dijital dosyalarını ücretsiz kullanıma sundu. Hubble'ın 25. yıl anısına çıkarılan bu 3D modeli isterseniz evinizdeki 3D yazıcınızda veya herhangi bir online 3D baskı hizmeti veren bir yerde 3D yazdırabilirsiniz. Büyüklüğü yaklaşık 15 cm olan bu modelin MiniFabrikam 3D baskı fiyatı KDV dahil 75 TL'dir.
İnsanın aklına uygulamaya geçirmek istediği iyi bir fikir geldiğinde , o fikri hayata geçirmek için karşılaşılacak güçlükler bazen bu fikrin uygulamaya geçmesini engelleyebilir. Belki pahalı ve zor bir kalıp yapım süreci gerekecektir , belki malzemeye şekil vermek sıkıntılı olacaktır v.s. 3D yazıcılar aklımıza gelen fikirleri saatler içerisinde somutlaştırmada birebir çözüm sunuyorlar. Yazımızın konusunda yer alan obje Japonya'da senelerdir yaygın kullanılan bir alet olsa da Ryan Somma , Pachinko olarak bilinen zar atma kulesini kendi aklına geldiği gibi tasarlamak istemiş. Tasarımını OpenSCAD ücretsiz ve kod temelli 3D tasarım yazılımında yaptıktan sonra ölçeklendirmesini Blender'da yapmış. Ve evindeki masaüstü 3D yazıcısında toplam 30 saatte yazdırmış. Yaptığı Pachinko'nun ön tarafına evdeki eski bir resim çerçevesinin camını takmış. Pachinko zar atma kulesi , tahmin edebileceğiniz üzere zar ile oynanan oyunlarda hile yapma riskini ortadan kaldırıyor. Eğer sizde Pachinko'dan yapmak isterseniz , 3D dijital dosyalarını bilgisayarınıza ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Kendi 3d yazıcınızda veya en yakın 3D baskı hizmeti veren bir kuruluştan çıktı alabilirsiniz.
![]() Makerbot , masaüstü 3D yazıcıların amiral gemisi olarak kabul edilebilecek bir marka. Kişisel 3d yazıcılar RepRap'tan sonra popülerliğini bir anlamda Makerbot'a borçlu. Geçtiğimiz birkaç yılda aşırı hızlı büyüyen Makerbot , Stratasys'e satışının ardından fazla uzun bir zaman geçmeden küçülme sinyalleri vermeye başladı. Şirket , geçenlerde üç lokasyondaki perakende satış noktalarını kapatacağını ve toplam personelde %20 küçüleceklerini açıkladı. Kapanacak dükkanlar arasında ikonik New York mağazası da var. Tüm bunlar ne anlama geliyor ? Makerbot , Stratasys 'e satıldıktan sonra bir CEO ve yönetim değişimi yaşandı. Eski CEO ve yönetim açık kaynak (Open Source) ve kişisel üretim konularında ilgili topluluğun baş rolünde olan insanlardı. Şirketin dümeninde onlar varken , sürekli yenilikçi ve maliyetleri düşürürken ve ekstra bir özellik geliştirirken odaklarında hep Açık Kaynak Topluluğu vardı. Ancak Stratasys gibi tamamıyla kâr'a yönelik çalışan ve odağında sadece paralı müşteri olan bir kuruluş dümene geçince Makerbot'un rotası da değişti. Hatırlarsanız ilk olarak Thingiverse'deki kullanımı serbest olan 3D modeller üzerinde bir hak talebi karmaşası yaşandı. Bu bence Makerbot'un el değiştirmesinden doğan değişimin ilk sinyalleriydi. Görünen o ki artık karşımızda Makerbot gibi Açık Kaynak Topluluğunu memnun etmeyi hedefleyen bir şirketten çok , Stratasys gibi paralı müşterisini memnun etmeyi hedefleyen bir şirket var. Sonuç olarak Makerbot'taki küçülme ve işten çıkarmaların nedeni sektördeki küçülmeden ziyade şirketin iç yapısındaki değişimlerden kaynaklanmaktadır. Yine ilginç bulduğum bir Thingiverse sayfasını (kullanıcısını) sizlerle paylaşmak istiyorum. Miguel Zavala , masaüstü oyunlara meraklı bir tasarımcı. Senaryosu olan minyatür figürlü oyunlar ilgi alanına girdiği için 50 civarında 3D obje tasarlayarak bu oyunları daha ilgi çekici hale getirmeye çalışmış. Herbiri 3D yazdırılabilen minyatür modeller gerçekten tek başlarına ilgi çekici objeler. Düzenlemek için buraya tıklayın.
Bulgaristan merkezli Threeding.com , diğer online 3D model depolarından farklı tarzda modellerin bulunduğu bir portal. Siteden hem ücretli hem de ücretsiz olarak 3D model indirebiliyorsunuz. Threeding.com'da Thingiverse , Youmagine gibi popüler 3D depolarında bulunan modellere de rastlamak olanaklı. Threeding'i farklı kılan spesifik modelleri barındırıyor olması. İlk olarak Bulgaristan'daki tarihi eserleri 3D taratarak sistemlerine yüklediler , bu süreç halen devam ediyor ve şimdilerde insan anatomisine ait olan 3D modelleri ARTEC ile işbirliği yaparak taratıyorlar. Sitede 40'ın üzerinde 3D yazdırılabilir anatomik model birikmiş durumda. Zaman ilerledikçe bu sayı artacak. Anatomik modellerin 3D yazdırılabilir olmasının yanında , eğitim görseli olarak kullanılabilir özellikte olmaları da ayrı bir olanak sunuyor. Sözgelimi beyindeki limbik sistemi gösterir 3D modelin yazdırılabilir dosyası sitede mevcut. 3D modelleri kendiniz yazdırabileceğiniz gibi site aracılığyla 3D yazdırılmış olarak adresinize teslim edilebiliyor.
Masaüstü 3D yazıcıların çeşitli hammaddelerle çalışabilenleri mevcut. Son olarak Colorfabb'ın piyasaya sunduğu metal alaşımlı plastiklerde malzemenin %80'ine yakınını bronz veya benzeri metaller oluşturuyor.Ancak genellikle plastik kökenli hammadde kullanılır. Disney'in ARGE birimi "Disney Research Hub" eğlence sektörüne yönelik çalışmalarını sürdürürken geliştirdiği ve kullandığı hammaddesi kumaş olan 3D yazıcı , sektöre yeni bir boyut katabilir: ![]() PLEN2 robotunun tasarımcısı Natsuo Akazawa'ya göre bu robotu monte etmek için sadece tornavida gerekecek. Ve bir çocuk bile robotun bileşenlerini bir araya getirebilecek basitlikte olacak. Şubat 2014'de yola çıkan PLEN2 projesi şu sıralar sosyal fonlama sitesi KickStarter'da sermaye toplamaya çalışıyor. Aslında hedefledikleri rakama çoktan ulaştılar ve geçtiler bile. Peki bu robot ne işe yarayacak ? Gerçekten böyle bir şeye gerek var mı ? Bu ve benzeri sorular insanın aklında dolaşıyor. Cevabı ise birden fazla. Kişisel robotlar , tanımadığınız ortamlarda sosyalleşmenize yardımcı olmaktan tutun da çocukların öğrenme ve gelişim kapasitelerine destek olmaya kadar pek çok fayda sunuyorlar. PLEN2'nin sloganına bakacak olursak "robot bir ikiziniz olmasını istemez miydiniz ?" cümlesiyle karşılaşıyoruz. Sizinle öğrenebilen , sizinle ortak geçmişi olabilecek insanımsı bir cihazdan bahsediyoruz. Günümüzde teknolojinin bizleri götüreceği yerler rüya ile gerçek arasında gidip geliyor. PLEN2'nin elektronik aksamı dışındaki plastik parçaları ev tipi 3D yazıcılarda kolaylıkla üretilebilecek. İleride bir parçası kırıldığında kolaylık yerine yenisini yazdırabileceksiniz. Telefonunuz veya tabletinizle kontrol edebileceğiniz PLEN2 robotu bir geliştirici ve meraklı topluluğuyla beraber zaman içerisinde gelişerek yeni özellikler kazanacak. PLEN2 robotunun Kasım 2015'de piyasada olması bekleniyor.
![]() Intel , derinlik algılayıcı kamerası RealSense'in boyutunu yarı yarıya küçülterek akıllı telefonlara sığabilecek ebatlara getirdi. İlk çıktığında PC ve tabletler için olan RealSense teknolojisi , artık mobil veya akıllı olarak tabir edilen tüm cihazlarda olacak. Geçtiğimiz hafta Çin'deki bir konferansta konuyu kamuoyuyla paylaşan Intel CEO'su Brian Krzanich , RealSense teknolojisinin gelecek zamanda "internet of things" = "internet bağlantılı cihazlar" için vazgeçilmez olacağını söyledi. RealSense 'in 3D yazıcılar için sunduğu en önemli özelliklik , yüksek hassasiyette 3D tarama yapabilmesi. Bundan birkaç yıl önce 3D tarama konusunda başvurabileceğimiz uygun fiyatlı çok az seçenek varken , bugün orta kıvam fiyatlarda kaliteli 3D tarama imkanına sahibiz. RealSense ile bu artık hayatın bir parçası olacak gibi. Tabii kibedava olmayacak , ancak satın aldığımız bir tablet veya telefonda olacağı için olabilecek en uygun maliyetlerde tüketiciye ulaşacak. 3D yazıcıların gıdası olarak adlandırılabilecek 3D model üretimi , yazıcıların gelişimi için hayati öneme sahip. Özellikle çevremizdeki objelerin birebir özellikte kopyalanabilmesi bir çok konuda devrim niteliğinde gelişmelere sahne olabilir. Söz gelimi işiniz için gerekli olan bir parçayı , telefonunuzla 3D tarattıktan sonra piyasada aratabilir veya 3D yazıcıda yazdırabilirsiniz. Çocuğunuzun bedensel gelişimini , onu düzenli aralıklarla 3D taratarak gözlemleyebilirsiniz. Tıbbi alanda bir çok protez , kullanıcısının vücuduna en uygun tarzda üretilebilir v.s. RealSense teknolojisi'nin kazandığı ivmeyi gösterme açısından şunları söylemek sanırım yeterli:
RealSense'in Android ve iOS olmak üzere çeşitli platformlarla uyumlu olması için 14 değişik tasarım firması çalışmalarına devam ediyor. Ve 20 değişik firma bu ürünü çeşitli platformlara (akıllı televizyonlar,fırınlar,buzdolapları v.b.) taşımak için aralıksız çalışıyor. "Developer Kit" olarak adlandırılan ve yazılım geliştiricilere verilen versiyonun bu yıl sonuna doğru hazır olması bekleniyor. |
Geçmiş Yazılar
April 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |