![]() Cubify uygulama sitesinden güzel bir uygulama daha: Cubify Tags Okullar açılmadan önce çocuklarımıza aldığımız çanta,defter ve diğer okul gereçlerini okula hazırlamak gerekir. Defterler kaplanır,etiketlenir. Çantalara isimler yazılır. v.s. İşte tüm bu işlerde göze hoş gelen künyeler kullanmak mümkün. Bu iş için 3D Systems Cubify internet sitesinde bir web uygulaması oluşturmuş. kullanımı oldukça kolay ve ücretsiz olan uygulama ile istenilen künyenin 3D dosyasını oluşturabiliyorsunuz. Kabartma veya soğuk damga olarak adlandırılabilecek baskı yapmayı sağlayan bu küçük aparat ile artık antetli kâğıt aramanıza gerek yok. İstediğiniz şekli kısa sürede kâğıda kabartma olarak basabilirsiniz.
Thingiverse Customizer bölümünde bulabileceğiniz bu uygulama özellikle öğrencilerin işlerini kolaylaştıracağa benziyor. ![]() Tabii öncelikle hemen belirtelim , buradaki bizim bildiğimiz AKBİL değil. Amerika'da iki üniversite öğrencisinin Massachusetts ulaşım sisteminde kullanılan kartlı geçiş sisteminin yerine geliştirdikleri yüzüklerden bahsediyoruz. İki kafadar her zaman çantalarına attıkları kartları metro veya otobüs duraklarında çantalarını karıştırdıkları halde bazen bulamayıp , araçları kaçırdıkları durumlar nedeniyle bu yüzükleri geliştirmeyi düşünmüşler. Yüzüklerine "Susam yüzüğü" demişler. Yani meşhur "Açıl, Susam ,Açıl" sözünden esinlenmişler. Her bir yüzük masaüstü 3D yazıcılarda yazdırılarak elde ediliyor. Elde ipeğimsi bir his bırakmaları için yazdırılma sonrası yüzey düzeltme işleminden geçiriliyorlar. Yüzükler sudan etkilenmiyor ve içlerinde RFID eklentisi denilen radyo frekansı aracılığı ile nesneleri tanımlamaya yarayan kısım var. Bu sayede Massachusetts'de "Charlie Card" denilen bizdeki karşılığı AKBİL veya KENTKART olan ve ulaşımda kullanılan para yüklemeli kartlar gibi işlem görebilen bir yüzük elde etmişler. Yüzüğü geçiş sistemindeki okuyucuya yaklaştırdığınızda gereken sinyal teması sağlanıyor ve geçişe izin veriliyor. Yüzüğe para yüklemek de aynı kartınıza para yükler gibi oluyor. Şu anda Kickstarter sitesinde fonlamada olan proje, süre bitimine 16 gün olmasına rağmen hedeflerini tutturmuş durumda. Geliştiricileri bu sistemi tüm dünyaya yaymayı düşünüyorlar.
İngiltere'de bulunan tüm fosiller, laser tarayıcılardan geçirilerek 3D modelleri elde edilmeye başlandı. Proje İngiltere'de bulunan Jisc kuruluşunun katkılarıyla British Geological Survey tarafından gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında İngiltere'nin dört bir tarafındaki müze ve üniversiteler de adeta seferber olmuş durumda. Proje ile amaçlanan özetlenecek olursa: Fosillerin 3D taratılması ile oluşturulacak modeller 3D yazıcılarda yazdırılabilecek. Bu sayede bir fosil dünyanın neresinde olursanız olun elinizin altında demektir. 3D yazıcılar bu kapsamda düşünüldüğünde adeta bir faks makinası gibi çalışmış olacaklar. Fosil araştırmacıları bir fosilin sadece gözlenmesi yerine ele alınıp incelenmesi yoluyla birçok bilgi edinilebildiğini söylüyorlar. Ayrıca orjinal fosili ele alıp incelemenin her zaman mümkün olmadığını , fosilin zarar görme ihtimalinin de olduğunu söylüyorlar. 3D yazdırılmış bir fosilin zarar görme olasılığı hem az hem de önemli değil. Bu sayede fosiller gelecek kuşaklara da aktarılmış olacaklar. Projenin ; üniversite araştırmacıları, öğrenciler,fosil meraklıları gibi kesimler için bulunmaz bir nimet sunduğu kesin. Her geçen gün eklenen fosil sayısı artmakta ve buluntular çoğaldıkça envanter de genişletilecek. Proje Ana Sayfası'nda 3D modelleri bulabilirsiniz : GB3D Type Fossils Bu arada Jisc İnsanların ilgisini çekmek için bir yarışma düzenlemiş: Yarışmanın açıklaması kısaca şöyle: İngiltere'deki fosil müzelerinde sergilerden bir tanesine 3D yazdırılmış fosil konuluyor. Bu fosili bulup ,müze planında yerini işaretleyen müze ziyaretçisi çekilişe katılma hakkı kazanıyor. Yarışma süresi bitiminde yapılacak çekilişle çeşitli ödüller dağıtılacak. Kaynak : www.3dprinter-world.com
![]() GırGır dergisinin bir zamanlar çok sevilen karakteri "Avni" nin bir 3D modellemesi. 3D modeli ayrıca ücretsiz olarak bu linkten indirebilirsiniz. Karakterin yaratıcısı sayın Oğuz Aral'ı da burada rahmetle anıyoruz. TAYVAN : Kinpo Grup 499$'lık yazıcılarının 3 yılda 1 milyon adet satışa ulaşmasını bekliyor26/8/2013 ![]() Tayvan merkezli Kinpo Grup , 3D yazıcı piyasasına oldukça iddialı gireceğini açıkladı. Basına yaptıkları açıklamada 3 yıl içerisinde ,başlangıç ve orta düzey kullanıcı segmentine hitap edecek 3D yazıcılarının , 1 milyon adet satışa ulaşarak tüm markaları geride bırakacaklarını duyurdular. XYZ adını verdikleri 3D yazıcıları Tayvan'da kendi dağıtım kanalları ile , global düzeyde dağıtımını ise çeşitli distribütörlüklerle yapmayı planlıyorlar. Kinpo Grup , HP 'nin bilgisayar segmentindeki tedarikçisi ve halen dünyanın en büyük ikinci notebook bilgisayar üreticisi. XYZ 3D yazıcısının 499$ satış fiyatı ile Eylül ayında ön siparişte olması ve Aralık ayında da sevkiyatına başlanacağı bildirildi.
Yazıcının ilk çıkacak modeli tek ekstruder'lı olacak , ancak seneye çıkaracakları güncellenmiş modelin ise iki ekstruder'lı olmasının yanıda wifi özelliğinin de olması bekleniyor. İlk versiyonda olması beklenen genel özellikler şunlar: Teknoloji : Fused Filament Fabrication (FFF) Platform ebatları : 200 x 200 x 200mm Malzeme ABS ve PLA Tek ekstruder Katman kalınlığı : 0.1mm Kaynak : www.3ders.org 3D yazıcıda yazdırdığınız bir parçayı mastar(veya şablon) olarak kullanarak , kalıbını çıkarma yoluyla çoğaltabilirsiniz. Bu iş için seçeneklerden bir tanesi ComposiMold kalıp çıkarma maddesidir. Piyasada birden çok seçenek olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Burada vereceğim örnekte 3D yazdırılmış bir parça üzerinden sunum olduğu için tercih ettiğimi belirtmek isterim. Composimold , üç ayrı seçenekte sunuluyor ve tekrar tekrar kullanılabilme özelliği nedeniyle oldukça ucuz bir ürün sayılabilir. Belirttiğim gibi standart ürün, çukulata kalıbı için olanı ve aşırı hassasiyet isteyen parçalar için olanı olmak üzere üç ayrı tipi mevcut. Ürün kit olarak da satılmakta. Yani kalıp ayırma spreyi ve kabarcık önleyici spreyle beraber de satılmaktadır. Kullanımı oldıkça basit görünüyor. Bu ürünü henüz kullanmadım. Ancak işi gereği ürünü tercih edecek çok insan olabileceğini düşünüyorum. Kuyumculuk ve takı sektörü başta olmak üzere , pastacılık ve diğer prototipleme tercihlerinde kullanılabilir. Kabın içerisine parçamız yerleştirildikten sonra parçanın yüzeyine kalıp ayırıcı ve bir miktar kabarcık önleyici sıkılıyor. Sonra mikro dalga fırında eritilen ComposiMold kaba yavaşça dökülüyor. Parçamızın üzerini tamamen örtene kadar kalıp malzemesi dökülüyor. Daha sonra kürleme denilen 1 saat kadar bir beklemeden sonra kalıp malzemesi katılaşıyor. Hızlı katılaşma için kalıbı döktüğümüz kabı soğutucuya koyabiliriz. Katılaştıktan sonra parçamızı kalıp malzemesinin içinden çıkarıyoruz.Kalıbımız hazır. ComposiMold ile çok çeşitli malzemeler ile aynı kalıptan kopya parça üretebilirsiniz. Plastikler,beton,mum parafini,sabun ve hatta çukulata. Kalıp ile çoğalttığımız parçalarda katman kalınlığı izi görünse bile katman olmayacağı için parça bütün eksenlerden eşit ölçüde yük dayanımına karşı koyacaktır. Kalıplama yöntemiyle daha sağlam ve kararlı parça elde edilmesi de kaçınılmaz olacaktır.
Kaynak : www.3ders.org
Blender'ın 3D yazıcılar için eğitim CD'sinin eğitmeni Macouno'dan ilginç bir site: shapewright.com
Sitede kendinize has uzay aracı oluşturabilirsiniz. Tamamıyla rastgele olarak oluşturulan uzay aracının 3D model dosyasını sağ alt köşede bulunan düğmeye tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Model 3D yazıcılarla uyumlu olarak oluşturuluyor. Site üzerinden uzay geminizin 3D yazdırılmışını da üç renk seçeneği ile plastik malzemeden satın alabiliyorsunuz. 3D yazıcı üreticisi makerbot'un sadece iki tıklama ile 3D yazıcılara uygun 3D dijital model oluşturabilen laser tarayıcısı satışa sunuldu. Fiyatı oldukça pahalı olan minik cihazın yaptığı iş ise oldukça değerli. 1500 USD fiyatı ile lanse edilen cihazın , uzunca bir süredir geliştirme aşamasında olduğunu biliyoruz.Bir modeli oluşturabilmesi için yaklaşık 12 dakikalık bir süreye ihtiyacı var.Ve 3D model oluşturmak için hiçbir dizayn bilgisine veya CAD programı bilgisine gerek yok. Sadece iki tıklama ile STL dosyanız kullanıma hazır. Tarayıcı ,kendi üreticisi olan makerbot'un Replicator 2 ,3D yazıcısıyla tam bir uyum içerisinde çalışacak şekilde tasarlanmış. Ayrıca elde ettiğiniz STL dosyasını Thingiverse.com'a kolaylıkla gönderme seçeneği de sunuyor. Oluşturulan dosyayı modifiye etmek için ,bilgisayarınızda bulunan ve STL dosya formatını kullanan tüm 3D düzenleyici yazılımlarını kullanabilirsiniz. Yıl içerisinde benzer tarzda 3D tarayıcıların da piyasaya sürülmelerini bekliyoruz. İçlerinde fiyat açısından daha uygun olan modeller de var. Matterform ve Fuel3D bunlardan sadece ikisi. Aşağıda Makerbot CEO'su Bre Pettis'in Digitizer'ı tanıtan kısa bir videosunu izleyebilirsiniz: ![]() Artık tablet bilgisayarlar her türlü cihazın yerine geçmeye başladı. Müthiş kullanışlılar. Bir tablet PC bugün aynı zamanda TV,radyo,müzik seti,e-kitap okuyucu,navigasyon cihazı olarak da kullanılabilmektedir. Durum böyle olunca da bu cihazın çeşitli ortamlarda kullanımını kolaylaştıracak aparatlara olan ihtiyaç da kaçınılmaz oluyor. İşte bunlardan birisi de arabalarımızda kullanımını kolaylaştıran tablet tutucuları veya askıları. Thingiverse kullanıcısı stabbyclaus bu iş için çok kullanışlı bir aparat tasarlamış. Her tür aracın CD gözüne takılabilen bu aparat en kavisli ve tümsekli yollarda bile rahatlıkla kullanılabilecek şekilde tasarlanmış. |
Geçmiş Yazılar
April 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |