MiniFabrikam
Menu

3D Systems CEO'su Avi Reichental görevinden ayrıldı...

31/10/2015

Yorumlar

 
Resim
        3D Systems , üç boyutlu baskı tekniğinin mucidi olan Chuck Hull tarafından kurulan bir firma ve sektörün liderlerinden bir tanesidir. Konuyla ilgili olanlarımız 3D Systems ve yazıcılarını yakından tanırlar.
    Geçtiğimiz günlerde görevden ayrılacağı duyurulan Avi Reichental , 2003 yılından beri şirketin başında bulunuyordu. Bu ayrılık kararının şirketin hisselerinin değerinin 96$'dan 10$ seviyelerine düşmesi nedeniyle alındığı biliniyor. Acaba bu durum tüketici odaklı 3D yazıcılar sektörü için sonun bir başlangıcı mı ? Yani herşey daha yeni başlamışken son mu bulacak ? Herkesin akıllarında olan bu sorulara sektörün mali alandaki uzman kişilerinden gelen yanıtlar şu şekilde:
   Avi Reichental göreve geldiğinde şirketin hisselerinin değeri 3$ seviyelerindeydi. Yani çok da parlak bir düzeyde değildi. Avi Reichental'ın karizmasını kullanarak 3D yazıcıların imalatın geleceğinde oynayacağı rolün önemi konusunda insanlardaki beklentileri çok yukarılara taşıması kendi sonunu hazırladı. Avi Reichental , tüm önemli konferans ve toplantılarda çok aktif bir rol üstlenmişti. Makerbot'un eski CEO'su Bre Pettis'le beraber sektörün iki efsane isminden biriydi.

   Hisselerdeki düşüşün bir nedeni de yaklaşık 1-1.5 sene önce duyurulan şirketin ikinci jenerasyon 3D yazıcılarından bazılarının halen piyasaya sunulmuş olmamasıydı. Bu yazıcılardan en ilgi çekenleri Z-Corp gibi tamamen renkli baskı alabilecek 5000 doların altında fiyata sahip olacak bir yazıcı ve seramik baskısı alan 3D yazıcıydı. Ancak az önce belirttiğim gibi her ikisi de henüz hazır değiller.
   Peki sektörün gelecekteki durumu ne olacak ? Gelişmeler kişsel 3D yazıcı sektörünün gelişme sürecini sürdürdüğü yönünde. Buradaki kriz tamamen 3D Systems'in yanlış politikalarının sonucu oluşmuş bir olgudur. Şirket için bu durumdan çıkış yolu olarak iki seçenek mevcut görünüyor:
  1. Mevcut ürünlerin fiyatlarını düşürmek için gereken aksiyomları ele almak,
  2. Mevcut yazıcı ekosistemini geliştirmek.

   3D yazıcılar hakkında kısa vadede gereksiz beklentilerin , yanlış reklam kampanyaları sonucunda oluşturulması sektörü de olumsuz etkilemesi beklenebilir. Ancak sektörün diğer aktörlerinin konuya yönelik olarak daha doğru bir yaklaşım içerisinde oldukları görülüyor. Bu olumsuz düşünceleri bir noktada durduracaktır.
​   Kısacası sektörün genel durumu 3D Systems'in şu anda yaşadığı gerçeklikten farklı yönde gelişiyor.
​
Yorumlar

Zahmetsiz 3D modeller sayfamızı Facebook'a taşıdık...

30/10/2015

Yorumlar

 
Resim
   Bir süredir sayfalarımız arasında yeralan "zahmetsiz 3D modeller"i artık Facebook'ta grup sayfası olarak devam ettiriyoruz. Paylaşımda bulunmak isteyen herkes katılabilir , destek malzemesi kullanılmadan yazdırılabilen 3D modellerin linklerine bu sayfadan ulaşabilirler. Desteğinizi bekliyoruz.
Yorumlar

Thingiverse'deki 3D model sayısı 1 milyonu geçti ...

30/10/2015

Yorumlar

 
Resim
    3D yazdırılabilir dijital dosyaları barındıran en önemli sitelerden birisi olan Thingiverse'e kullanıcılar tarafından yüklenen modellerin sayısı 1 milyonu geçti. Bu önemli eşiğin geçilmesinin şerefine Makerbot ekibi , sitedeki en beğenilen ve büyük boyutlu 10 adet modeli kullanıcılar arasında yapılacak bir çekilişle dağıtacaklar.
    Thingiverse , 2009 yılında kurulan Makerbot tarafından yayın hayatına geçirildi. kurulduğu günden bugüne önemli aşamalar kaydetti. Bugüne kadar 200.000.000 'nun üzerinde 3D model site üzerinden indirildi.Aylık 2 milyon aktif kullanıcıya sahip. Ve her ay ortalama 1,7 milyon model indiriliyor. Site bünyesinde yer alan çeşitli küçük uygulamacıklarla (customizer) modifiye edilebilen 3D modellerin de yer almasıyla kullanıcı sayısında önemli artışlar kaydedildi. Site genelinde özgür bir ortamla paylaşımda bulunulabiliyor. Fakat Makerbot'un , Stratasys bünyesine katılmasıyla beraber sitenin özgür ortamında hissedilen kaygılar da halen kısmen devam ediyor.

Resim
   Thingiverse'de 3D modeller , kategoriler eşliğinde bulunabildiği gibi , popülarite , yayınlanma tarihi , kullanıcılar tarafından son basılan modeller gibi özel kategorilerde de arama yapılabi_liyor. Genel anlamda bakıldığında oldukça esnek ve kullanışlı bir yapısı var. Sonradan yapılan geliştirmelerle eklenen forumlar, dosya paylaşımı özellikleri Thingiverse'ü adeta bir sosyal ağa çevirdi. Denememiş olanlarımız varsa mutlaka denemelerini öneririm.
Yorumlar

3D yazıcınızla başınız dertteyse bu yazıyı okuyun ...

28/10/2015

Yorumlar

 
   3D yazıcı sahibi olmanın önündeki en büyük engellerden birisi fiyatının yüksek olmasıysa diğeri mutlaka yazıcıyı kullanmanın orta düzeyde teknik bilgi gerektiriyor olmasıdır. Bazı yeni kullanıcılar, yazıcısının gerektirdiği teknik detayla uğraşma sabrını göze alamadığından bu zevkli uğraşı terk etmek zorunda kalmış olabilir. 3D yazıcılarda karşılaşılan temel sorunları ve bunlara uygulanabilecek temel çözümleri içeren bir liste , Simplify3D tarafından yayınlandı. Herkesin kullanımına açık olarak yayınlanan kılavuz niteliğindeki liste her sorunun görselini ve çeşitli olası çözüm yollarını öneriyor.
Resim
   Simplify3D firmasını konuyla ilgili olanlarımız bilirler. Açık kaynaklı 3D yazıcılara (RepRap) yönelik yazılım çözümleri oldukça başarılı kabul ediliyor. Bugüne kadar pek çok 3D yazıcı ve değişik marka ve türde filamentle ilgili deneyim ve bilgi birikimlerini bu kılavuzda özet olarak sunmuşlar. Ve zaman içerisinde çıkacak yeni yazıcı ve filamentlerle ilgili oluşacak deneyimlerini de yine ücretsiz olarak paylaşmaya devam edeceklerini belirtiyorlar.
Resim
Resim
   Bana göre kılavuzun her seviye kullanıcıya faydası var. Sadece yeni başlayanlar için değil , deneyimli 3D yazıcı operatörleri de faydalı bilgiler bulabilirler. Simplify3D'nin baskı kalitesi sorun çözme kılavuzunu bu linkte bulabilirsiniz.
Yorumlar

OLO : Akıllı telefonları 3D yazıcıya çevirecek aparat...

28/10/2015

Yorumlar

 
Resim
   OLO , İtalyan firması Solido3D'nin her akıllı telefonu 3D yazıcıya çevireceğini iddia ettiği aparatın ismi. Tasarımcılarının verdiği bilgiye göre OLO yaklaşık 1 ay gibi bir süre içerisinde 99$ 'lık fiyatıyla sosyal fonlama sitelerinden KickStarter'da görücüye çıkacak. KickStarter projelerinden asparagas olanları , yani destekçisini kandıranları da olabiliyor. OLO , kendisini ilk İtalyan dijital fabrikası olarak tanımlayan Solido3D tarafından sunulacak. Solido3D , geçmişine bakıldığında oldukça önemli işlere imza atmış bir firma görünümü veriyor. Arduino'nun kurucusu Massimo Banzi'nin de hayranlıkla karşıladığı akıllı telefonları resin 3D yazıcıya çevirecek OLO'nun hazırlıkları devam ediyor. Bu arada ilgili web sayfasına e-postanızı bırakmanız durumunda gerekli ürün haberlerini alabilirsiniz. Ayrıca Instagram'da #olo3d hashtag'i ile OLO ile neler yapacağınıza dair fotoğraf paylaşırsanız 1 adet OLO'yu ücretsiz kazanma şansını da yakalıyorsunuz.
   Merakla bekliyoruz.
Yorumlar

3D teknolojileri gözlükçülerin hizmetinde ...

27/10/2015

Yorumlar

 
   Optikçilik (halk arasında gözlükçü olarak bildiğimiz) sektöründe sıklıkla karşılaşılan sorunların başında gözlüğün burun üzerinde zamanla oluşturduğu iz veya çöküntü gelir. Bu durum , gözlüğü kullanan için zaman içerisinde acı veren bir hale dönüşebilir. Deformasyonun estetik görünümü bozması bir başka olumsuz yanıdır.
   İsviçreli endüstriyel tasarımcı Adrian Gögl , 3D teknolojilerini optik sektörüyle bu açıdan buluşturmuş. Kurduğu "Oak and Dust" isimli firması , gözlük ısmarlayan insanların önce bir burun 3D taramasını yapıyor. Sonrasında bu 3D görseli kullanan CNC tezgahları , ağaç mantarına , gözlüğün burun desteği kısmının şeklini veriyorlar. "Neden ağaç mantarı ?" sorusuna verilen cevap ise şöyle;
Hem işlemesi kolay , hem hafif , hem de zaman içerisinde temas ettiği yüzeyin şeklini alma özelliği var. Biz gözlüğü kullanacak olan kişiye özel üretim yapsak da (3D tarama) zaman içerisinde burun yapısında milimetre seviyesinde doğal değişimler olabilir. Ağaç veya şişe mantarı bu süreci en iyi tolere eden malzemelerden birisidir.
Resim
Resim
   3D teknolojilerinin ve özellikle 3D yazıcıların optik sektörüyle ilk buluşmaları aslında bu değil. Hollandalı LuXeXcel firması ürettiği 3D basılmış merceklerle sektörde devrim niteliğindeki yeniliklerin ilk adımlarını atmıştı. LuXeXcel örneğinde kulanılan 3D yazıcılar endüstriyel tipte olanlardır.  LuXeXcel'in CEO'su önümüzdeki 20 yıl içerisinde optik sektörünün tamamında 3D basılmış merceklerin kullanılmaya başlanacağını söylüyor.Adrian Gögl'ın girişimi de endüstriyel tarzdaki yazıcılarla yapılmış. Masaüstü , kişisel 3D yazıcılar düşünüldüğünde Gögl'ın girişimine benzer girişimlerin oldukça mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Benim bildiğim birkaç örnek var.  Bu arada Gögl'ın ürettiği gözlüklerin muhafaza kutularında da 3D teknolojilerinin kullanıldığını belirtelim.
Yorumlar

3D modelleri Voronoi tarzında yeniden düzenlemek...

24/10/2015

Yorumlar

 
Resim
   Elimizdeki mevcut bir 3D modeli Voronoi stilinde yeniden düzenleyerek , sanatsal bir görünüme kavuşturabiliriz. Voronoi'nin ne olduğuna dair burada kısa bir açıklama yapacağım. Ancak daha fazla bilgiyi Vikipedi'den öğrenebilirsiniz. Voronoi , temelde matematikle ilgili bir kavramdır. Voronoi geometrisinin oluşumunda temel bazı prensipler gözetilir. Bu sayede kendine has bir yapı meydana çıkar. İsmini bu yapısal oluşumu ilk tanımlayan Rus matematikçiden almaktadır.
   Voronoi , modelin sanatsal bir görünüme kavuşmasının yanında destek malzemesi kullanılmadan yazdırılabilmesini de sağlar. Yani 3D yazıcınızın destek malzeme yapısı oluşturma özelliğini kapatıp , baskı alabilirsiniz. Şimdi elimizdeki bir modelden hareketle MeshMixer'da , adım adım nasıl Voronoi desenli model oluşturacağımıza bakalım:
1. Adım:
 MeshMixer'ı açtıktan sonra modeli "import" edin , yani açın.(Eğer bilgisayarınızda MeshMixer yüklü değilse ücretsiz olarak indirebilirsiniz.) İlk adım olarak modelinizin yüzey poligon sayısını düşürmeniz gerekecektir. Bunun için eğer tüm modeli Voronoi yapacaksanız ctrl+A tuşları ile tüm modeli seçin , modelin bir bölgesini Voronoi yapacaksanız o zaman "select" seçeneğinden gidilerek (yan menüler) modelin istenilen kısmı seçilir. (boyanır).
Resim
   Daha sonra "edit" seçilir. Ardından açılan menü penceresinde "reduce" seçilir.
Resim
   Bu işlemi ya bir kaç kez tekrarlayarak(edit>reduce) yüzey poligon sayısı azaltılır. Ya da "reduce" seçeneğini çalıştırdıktan sonra "%" ayarı artırılarak poligon sayısı düşürülür.
​2. Adım:
   Poligon sayısı istenilen kadar azaltıldıktan sonra "apply" mutlaka seçilmelidir. Aksi halde modelde yapılan değişiklikler kabul edilmeyecektir. Sonra sol taraftaki menüde bulunan "edit" seçilir. Ardından "make pattern" tıklanır.
Resim
   Açılan pencerede "dual edges" deseni seçilir. Aşağıdaki "element dimension" kutucuğunda voronoi kafes yapısını oluşturan örgünün kalınlığı belirlenebilir.
Resim
   "Accept" tıklanarak voronoi deseni oluşturulmuş olur. Elde edilen voronoi modeli export edilerek kullanılabilir. Burada finalde elde edilen dosyanın poligon sayısı yine yükselecektir. Arzu edilirse poligon sayısı 3D baskıda kolaylık olması açısından uygun değerlere çekilebilir.
Resim
Yorumlar

3DDoctors.net

23/10/2015

Yorumlar

 
Resim
   3D modelleme seçenekleri arasında özel bir yeri olan parametrik modelleme , gözümüze zor görünebilir. Ancak biraz kod bilgisi (okullarda verilen en temel kod bilgisi bile yeterli olabilir) olan birisi bu sisteme kolayca adapte olabilir. Parametrik 3D modelleme araçlarından en bilineni OpenSCAD 'dir. Parametrik modellemede 3D modelin parametreleri tanımlanarak modelleme yapılır. Söz gelimi modelin eni , boyu , yüsekliği , spiral bir yapısı varsa tur sayısı , üzerinde delikler varsa bu deliklerin çapları , konumları ve sayıları hep rakamsal olarak kodlanırlar. Elde edilen modelin tüm ölçüleri kontrol altında oluşturulduğundan 3D yazdırılabilmek için gereken özelliklerden herhangi birisinin dikkatimizden kaçma olasılığı yoktur. Sonuçta tamamıyla 3D yazdırılabilir bir STL dosyası elde edersiniz. Üstelik kod yazarak elde edilem model için herkes tarafından kullanılabilecek modüller oluşturabilirsiniz.
  Yazımın girişinin biraz uzun olduğunun farkındayım. Ancak parametrik modelleme araçlarıyla oluşturulan modeller konusunda şimdiye kadar sadece Thingiverse Customizer ile kısıtlıydık. En azından kendi adıma , hazır modüllere Thingiverse harici bir sitede rastlamamıştım. Geçenlerde 3DDoctors.net adlı web sitesinin internette hiçbir yerde bulamayacağınız kendine has modüller içerdiğini gördüm. Sitenin editörleri Thingiverse Customizer alternatifi bir site açmak istemişler. Zaman içerisinde yeni modüller eklemeyi planladıklarını belirtiyorlar. Sitedeki modüllerden bazılarının Thingierse Customizer'da benzerleri var. Ancak buradaki modülleri yine de kendilerine has buldum ve açıkçası hoşuma gitti. Sizlerle de paylaşmak istedim.
Resim
Sitedeki mevcut modüller
Yorumlar

3D yazıcılar üzerine olan TED konuşmalarından bir derleme ...

22/10/2015

Yorumlar

 
   TED (Technology Entertainment Design) konuşmaları dünyanın her tarafında düzenlenen 15-20 dakikalık ve konusunda uzman veya bilgili kişilerin sunduğu kısa konuşmalardır. TED konferanslarının çeşitli vesiyonları mevcut. Şehre özel olanları en meşhurları. Veya daha kısa (5'er dakikalık) olanları var.Ya da radyo veya podcast için olanları var. İnternette ted.com adresinden binlerce konferansı ücretsiz olarak izleyebilirsiniz. Ben oldukça faydalı olduklarını düşünüyorum. Sizlere TED'de 3D yazıcılar ve bu konseptle ilgili konuşmalardan bir derlemeyi aşağıda sunuyorum. İyi seyirler.
Özel HTML seçmek için tıklayın
Yorumlar

Olivetti'den 3D yazıcı...

21/10/2015

Yorumlar

 
   İtalya'nın ünlü yazar kasa üreticisi Olivetti yeni 3D yazıcılarını Roma Maker Fuarı'nda tanıttı. 3D-S2 adını verdikleri yazıcı Arduino temelli ve açık kaynaklı. Kullanabildiği malzemeler oldukça geniş bir yelpaze sunuyor: ABS , PLA , egzotik PLA'lar , cam , naylon, karbon ve seramikler. 40cm * 40cm * 40cm gibi devasa bir baskı hacmi olan yazıcı küçük ve orta boyutlu işletmeler için düşünülmüş.
Resim
Resim
   Olivetti , akıllarda kendi başına bir şirket izlenimi yaratsa da aslında Telecom Italia Group'un bir alt kuruluşudur. Ülke çapında 400 ve Avrupa genelinde 450'den fazla noktada dağıtım ağına sahipler.
   Roma Maker Fuarı'nda İtalyan üreticilerin sergilediği 3D yazıcılar ve aksesuarları artık İtalya'nın da 3D yazıcı sektörünün önde gelen bir oyuncusu olmaya başladığına işaret ediyor. Tasarımcılarıyla ünlü bir ülkenin 3D yazıcılar konusundaki hamlesi beklenenden geç bile geldi denilebilir.
   Piyasaya sunulması düşünülen 3D-S2 yazıcısının genel özellikleri şöyle;
*Anadozi edilmiş aluminyu gövde 45 X 45 mm
*Dual(çift) ekstruder
*Nozzle çapı ,0.3 ile 0.8mm arasındaki çeşitli ölçülerde gelecek,
*Bütünleşik LCD kontrol paneli
*Baskı hacmi 400x400x400mm,
*Baskı hacmi yaklaşık olarak 64 litre,
*Oldukça geniş ve ısıtmalı baskı plakası,
*Baskı hızı 150mm / sn.
*Ekstruder max. sıcaklığı 280 derece,
*Yazılım : Repetier host , slic3r,Cura
*Kullandığı malzeme türleri : PLA, ABS, Nylon, elastik filamentler, HIPS, PET, özel filamentler (ahşap,karbon e seramik dolgulu plastikler)
*Yazıcı ebatları :900x900x1,200 mm
*Ağırlık : 98 kg

Yorumlar
<<Önceki
    View my profile on LinkedIn

    Geçmiş Yazılar

    Nisan 2018
    Mart 2018
    Şubat 2018
    Ocak 2018
    Aralık 2017
    Kasım 2017
    Ekim 2017
    Eylül 2017
    Ağustos 2017
    Temmuz 2017
    Haziran 2017
    Mayıs 2017
    Nisan 2017
    Mart 2017
    Ocak 2017
    Aralık 2016
    Kasım 2016
    Ekim 2016
    Eylül 2016
    Ağustos 2016
    Temmuz 2016
    Haziran 2016
    Mayıs 2016
    Nisan 2016
    Mart 2016
    Şubat 2016
    Ocak 2016
    Aralık 2015
    Kasım 2015
    Ekim 2015
    Eylül 2015
    Ağustos 2015
    Temmuz 2015
    Haziran 2015
    Mayıs 2015
    Nisan 2015
    Mart 2015
    Şubat 2015
    Ocak 2015
    Aralık 2014
    Kasım 2014
    Ekim 2014
    Eylül 2014
    Ağustos 2014
    Temmuz 2014
    Haziran 2014
    Mayıs 2014
    Nisan 2014
    Mart 2014
    Şubat 2014
    Ocak 2014
    Aralık 2013
    Kasım 2013
    Ekim 2013
    Eylül 2013
    Ağustos 2013
    Temmuz 2013
    Haziran 2013
    Mayıs 2013
    Nisan 2013
    Mart 2013
    Şubat 2013
    Ocak 2013

    RSS Beslemesi

Hizmetlerimiz

3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim
3 boyutlu tarama

Hakkımızda

Blog
İletişim

Destek

SSS
Site Kullanım Şartları
MiniFabrikam
Proudly powered by Weebly
  • Ana Sayfa
  • Blog
  • ***ÇİZİM GÖNDER***
  • 3D yazıcı ne İşe yarar?
  • 3D model ara
  • 3D Çİzİm Yapın
  • Kendİn tasarla
  • GALERİ
    • Fotoğraflar
    • Videolar
  • Sosyal Medya
  • LİNKLER
  • İLGİNÇ PROJELER
  • Ücretsİz Kİtaplar
  • Mağaza
  • GearBest
  • AliExpress
  • SSS
  • İLETİŞİM
  • Ana Sayfa
  • Blog
  • ***ÇİZİM GÖNDER***
  • 3D yazıcı ne İşe yarar?
  • 3D model ara
  • 3D Çİzİm Yapın
  • Kendİn tasarla
  • GALERİ
    • Fotoğraflar
    • Videolar
  • Sosyal Medya
  • LİNKLER
  • İLGİNÇ PROJELER
  • Ücretsİz Kİtaplar
  • Mağaza
  • GearBest
  • AliExpress
  • SSS
  • İLETİŞİM
✕