Optikçilik (halk arasında gözlükçü olarak bildiğimiz) sektöründe sıklıkla karşılaşılan sorunların başında gözlüğün burun üzerinde zamanla oluşturduğu iz veya çöküntü gelir. Bu durum , gözlüğü kullanan için zaman içerisinde acı veren bir hale dönüşebilir. Deformasyonun estetik görünümü bozması bir başka olumsuz yanıdır.
İsviçreli endüstriyel tasarımcı Adrian Gögl , 3D teknolojilerini optik sektörüyle bu açıdan buluşturmuş. Kurduğu "Oak and Dust" isimli firması , gözlük ısmarlayan insanların önce bir burun 3D taramasını yapıyor. Sonrasında bu 3D görseli kullanan CNC tezgahları , ağaç mantarına , gözlüğün burun desteği kısmının şeklini veriyorlar. "Neden ağaç mantarı ?" sorusuna verilen cevap ise şöyle; Hem işlemesi kolay , hem hafif , hem de zaman içerisinde temas ettiği yüzeyin şeklini alma özelliği var. Biz gözlüğü kullanacak olan kişiye özel üretim yapsak da (3D tarama) zaman içerisinde burun yapısında milimetre seviyesinde doğal değişimler olabilir. Ağaç veya şişe mantarı bu süreci en iyi tolere eden malzemelerden birisidir.
3D teknolojilerinin ve özellikle 3D yazıcıların optik sektörüyle ilk buluşmaları aslında bu değil. Hollandalı LuXeXcel firması ürettiği 3D basılmış merceklerle sektörde devrim niteliğindeki yeniliklerin ilk adımlarını atmıştı. LuXeXcel örneğinde kulanılan 3D yazıcılar endüstriyel tipte olanlardır. LuXeXcel'in CEO'su önümüzdeki 20 yıl içerisinde optik sektörünün tamamında 3D basılmış merceklerin kullanılmaya başlanacağını söylüyor.Adrian Gögl'ın girişimi de endüstriyel tarzdaki yazıcılarla yapılmış. Masaüstü , kişisel 3D yazıcılar düşünüldüğünde Gögl'ın girişimine benzer girişimlerin oldukça mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Benim bildiğim birkaç örnek var. Bu arada Gögl'ın ürettiği gözlüklerin muhafaza kutularında da 3D teknolojilerinin kullanıldığını belirtelim.
|
Geçmiş Yazılar
April 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |