Evet , yanlış okumadınız. Gerçekten de bir film şeridi kullanmadan Film çekmek 3D yazıcılarla mümkün ve bu gerçekleştirildi. 3D yazıcıların etkisi film ve animasyon sektöründe çarpıcı sonuçlar doğuracağa benziyor. Belçika'da yaşayan Fransız sanatçı Julien Maire , çocukluğumuzda defter yapraklarının kenarlarına şekil çizerek üst-üste getirme yöntemiyle yaptığımız çizgi filmlere benzer teknikle oluşturduğu bir animasyon film yaptı. Bu film için herbir kareyi 3D yazıcıda yazdırdıktan sonra bu sahneleri oluşturduğu özel bir düzenekle arka arkaya sıraladı. Uygun açıdan verdiği bir ışık ve uygun hızlarda hareket ettirdiği sahnelerle animasyonunu canlandırmayı başardı. Dünya'daki önemli yapıların , anıtların küçültülmüş ölçekli replikalarını bulabileceğiniz ilginç bir site "Tokyo Virtual World". Tam Türkçe karşılığı "Tokyo Sanal Dünyası". Adından da anlayacağımız gibi Japonların editörlüğünü yaptığı sitede oldukça detaylı 3D modeller var. Diaroma tarzında yapılmış modelleri 4-5 Dolar gibi fiyatlara satın almak mümkün. Eğer bir 3D yazıcınız varsa veya bir 3D yazdırma servisine ulaşma şansınız varsa 3D dosyaları Thingiverse'den ücretsiz olarak indirip , kendiniz için bir 3D replika yazdırabilirsiniz. Satın alınan modeller renklendirilmiş detaylara sahip , 3D yazdırılacak olanın yazdırma sonrasında renklendirilmesi gereklidir. Londra'daki balmumu müzesini duymuşsunuzdur. Ünlü şahsiyetlerin balmumu heykellerinin yeraldığı müzenin adı "Madame Tussauds Galerisi" olarak biliniyor. Popüler 3D model deposu Sketchfab'da , Madame Tussauds'da yeralan eserlerin 3D taramalarından elde edilen dijital dosyaların yer aldığı özel bir bölüm oluşturuldu. Oldukça detaylı 3D taramaların bulunduğu bölümdeki dosyalar 3d yazıcılarla uyumlu ve ücretsiz olarak indirilebiliyorlar. 3D tarama modeli bulunan şahsiyetler arasında Michael Jackson , S. Spielberg, Yasser Arafat , L. Armstrong gibi onlarcası var. Evet , onlarcası diyorum , çünkü bu bölüme zaman içerisinde yeni 3D taramalar eklenecek. Madame Tussauds'da sanıyorum yüzlerce hatta binlerce şahsiyetin balmumundan heykeli bulunuyor. Elinde detaylı 3D taraması olan kişilerin , dosya sayısını artırmak için , proje sayfasına katkıda bulunmaları isteniyor. Madame Tussauds Galerisi benim aklımda Atatürk'e hiç benzemeyen bir balmumu heykeli barındırması nedeniyle basında çıkan haberlerden kalmıştı. Fakat sonrasında Eskişehir Belediye Başkanı Sn. Yımaz Büyükerşen kendi elleriyle Atamıza benzeyen bir heykel yapıp , müzeye hediye etmişti. Şimdi sergilenen Atatürk heykeli bu heykeldir.
Yukarıda gördüğümüz kale tamamıyla 3D yazıcı kullanılarak yapıldı. Ben , yazılarımda daha çok masaüstü 3D yazıcılara değiniyorum. Bu seferki neden diye soracak olursanız , yine aynı şeyi yapacağım merak etmeyin. Zira ilk 3D yazdırılan kale veya şato olarak tarihe geçtiğini varsaydığımız objenin 1:25 küçültülmüş versiyonunun dijital dosyaları , masaüstü 3D yazıcılar için Thingiverse'de yayınlandı. Eğer bir 3D yazıcınız varsa siz de bu kalenin maketini evinizin bir köşesine koyabilirsiniz.
![]() Autodesk'in üzerine dikkatle eğildiği , 3D yazıcılar için model türetmeye ve 3D yazıcılara veri göndermeye yarayan yazılımı MeshMixer ardı ardına güncelleme almaya devam ediyor. Henüz test etmeye fırsat bulamadığım bu yeni versiyona eklendiği söylenen özellikleri aşağıda bulabilirsiniz:
Eğer siz de 3D yazıcılara meraklıysanız Make dergisinin geleneksel hale getirdiği ve her yıl yayınladığı 3D yazıcı rehberine bir göz atmanızı öneririm.
Rehberde , geçtiğimiz yıl içerisinde öne çıkan 3D yazıcıların incelemeleri ve gelecek yıl çıkacak dikkate değer yazıcılar hakkında bilgilerin haricinde 3D yazıcılarla ilgili aklınıza gelebilecek tüm konulara değiniliyor. Online olarak dijital versiyonunu daha ucuza (10 $) edinebileceğiniz gibi , ıslak kopyasını da size yakın bir büyük kitapçıda bulabilirsiniz. Basından takip ettiyseniz haberiniz vardır. Amerikan Uzay Ajansı NASA , bir süredir uzaya 3D yazıcı göndermeyi planlıyordu. Bu planlarını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiler ve 25 Kasım Salı günü uzayda imal edilen ilk ürünü 3D yazıcıda yazdırdılar.
NASA'nın bu iş için çalışan ekibi "Made in Space" in adının yazılı olduğu plakadan önce tabii ki yazıcıyı test amaçlı küçük yazdırma işleri gerçekleştirildi. NASA'nın uzayda gerçekleştirdiği bu ilk üretim tüm insanlık için tarihi bir ana işaret ediyor. Artık Uzay İstasyonunda 3D yazıcının yazdırabileceği plastik parçalar , uzay kargosu yoluyla istasyona gönderilmeden doğrudan istasyonda üretilecekler. Uzaya gönderilen malzemelerin nakliye maliyetinin ne kadar olduğunu bilmiyorum. Ancak yerdeyken bir yerden başka bir yere gönderdiğim kargolardan bir çıkarım yapacak olursam , sanırım oldukça fazla olmalı :) NASA ekibi , uzayda yazdırılan ürünlerin 2015 yılının başlarında Dünya'ya getirileceğini ve yerde yazdırılan ile uzayda yazdırılan ürünlerin arasında ne gibi fark veya benzerliklerin olduğunu inceleyeceklerini söylüyorlar. Uzaydaki 3D yazıcının bizim masaüstü dediğimiz tipte bir 3D yazıcı olduğu söyleniyor. Standart 3D yazıcı filamentini kullanıyormuş. Edinilen ilk izlenimlere göre mikro yerçekimi ortamında baskının ilk katmanının baskı plakasına tutunmasında bir sorun çıkmamış. Yani bizim için yerdeki baskılarda önemli bir sorun olan ilk katmanların baskı plakasına tutunması sorunu doğal yollardan elimine edilmiş gibi duruyor. ![]() Autodesk'in 3D tasarım araçlarından 123D Design'ın web tarayıcısı üzerinden çalışan versiyonunun sonlandırıldığı bildirildi. Aynı uygulamanın PC , iOS uygulamalarının yeni güncellemelerle güçlenerek devam edeceği ayrı bir not düşülerek belirtiliyor. 3D yazıcılar için model tasarlamanın en kolay yollarından birisi diyebileceğimiz 123D Design yazılımı , Autodesk tarafından ücretsiz ve ücretli olmak üzere iki farklı şekilde kullanıma sunuluyor. Ücretsiz versiyonla ücretli arasında temelde farklılık yok. Ancak ücretsiz versiyonda aylık 10 adet Premium modeli indirme kısıtlaması var. Bunun dışında bir takım servislerin kullanımı üretsiz versiyonda sınırlandırılmış durumda. Fakat tasarım araçları açısından bakıldığında ücretli ile ücretsiz arasında hiçbir fark yok. 123D Design'ı bilgisayarınıza indirmek için bu linki kullanabilirsiniz. Turtle , İtalyan tasarımcı Stefano Giovacchini'nin Thingarage internet sitesinin "Daha yaşanılası bir dünya için 3D yazıcılar" konulu yarışmasında birinci gelen eserinin ismidir. Adına bakacak olursak tasarım gerçekten bir kaplumbağayı andırıyor. (Turtle=Kaplumbağa)
Turtle , basit ancak zekice tasarlanmış bir klips. Tasarımcıların her zaman söylediği gibi "basit zordur". Bir tasarımı basitleştirmek ve sadeleştirirken işlevselliğini kaybetmemesini sağlamak çok büyük çaba gerektirir. Giovacchini'nin eseri , doğa sporcularının kullandığı sırt çantalarının kayışları için askı veya köprü görevi gören toka veya klipslerin bir değişik türevi. Tasarım son derece sade , ancak bir o kadar da işlevsel olmuş. Giovacchini , Turtle hakkında konuşurken şunları söylüyor: " Biz tasarımcılar her zaman için bir ürünü mükemmelleştirmek için veya sıfırdan iyi bir ürün yaratmak için uğraşırız. Bu esnada aklımızda sadece bu ürünü kullanacak olan tüketici kitlesi vardır. Pekli bir an için bu tüketici kitlesinin Dünya'nın yoksul bölgelerinde yaşayan insanlar olduğunu hayal edip , bir ürün tasarlarsak nasıl olur ?" Giovacchini , yoksul insanların hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştıracak tasarımıyla herhangi bir pazar çantasını , hatta naylon poşeti dahi sırtımıza kolaylıkla asabilmemizi sağladı. Turtle ile elimizde dengemizi bozarak taşıdığımız , hatta bu nedenle taşıyamadığımız yükleri sırtımıza vererek kolayca taşıyabileceğiz. Üstelik bu iş için sadece 3D yazıcıları kullanarak istenilen sayıda üretim yapılacak . ürünün doğaya etkisi en az seviyede tutulmuş olacak. ![]() Makerbot tasarım ekibi geçtiğimiz günlerde 3D yazdırılabilen ritim ağırlıklı müzik aleti koleksiyonunu Thingiverse'de yayınladı. Sanırım bu aletlere müzik terminolojisinde "perküsyon" aletleri deniliyor. Thingiverse'de daha önce tek başına bir enstrümanın yazdırılabilen modellerini görmüştük. Gitar, keman ,ukulele gibi pekçok müzik aletinin tasarımları Thingiverse'de mevcut. Tasarımlar bu sefer Thingiverse sitesinin yöneticisi olan Makerbot'tan geldi. Tasarımların büyük çoğunluğu destek malzemesi kullanılmasına gerek kalmadan yazdırılabilen 3D dosyalardan oluşuyor. Ayrıca 3D yazıcılarda değişik yazdırma tekniklerinin kullanımına güzel örnekler veriyor. Aynı modelin içerisinde farklı renk ve malzemelerin nasıl kullanılacağı ilgili modelin açıklamasında yer alıyor. Bunlardan birisi "tef". Tefin içerisine gömülü olan ziller ayrı olarak yazdırıldıktan sonra , gövde yazdırılırken yazıcı "pause" konumuna alınıyor ve ziller gövdeye eklendikten sonra , yazıcı tekrar çalıştırılarak , yazdırma kaldığı yerden devam ediyor. Tamamıyla 3D yazdırılabilen tasarımlar Tef,üçgen zil , inek çanı, zil ve maraca'dan oluşuyor. |
Geçmiş Yazılar
March 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |