MiniFabrikam
Menu

3D Yazdırmanın Mucidi : Chuck HULL

30/11/2013

Yorumlar

 
Resim3 boyutlu yazdırmanın mucidi Chuck HULL
   1980 yılında Chuck HULL isimli bir mühendisin aklında yeni bir makina fikri vardı. Bu makina doğrudan üç boyutlu nesneler üretecekti.
   Hull , o zamanlar UV lambaları üreten bir firmada çalışıyordu. Gündüzleri UV lamba imalatında çalışırken gecelerini aklında beliren bu yeni proje üzerinde çalışarak geçiriyordu. Yıllar süren deneme yanılma ve uğraşlardan sonra ilk 3D yazdırılmış objeyi , bir çay kupasını , eve hanımına hediye olarak götürmeyi başardı. Hull , solid resim işleme tekniği olarak anılan Stereolithography'i icat etmişti. 11 Mart 1986 yılında yayınlanan orjinal patentte " Stereolithography yöntemiyle üç boyutlu objeler üretebilen aparat" yazıyordu.
   Hull , uzun çalışmaları boyunca icadını insanlara anlatabilecek filmler çekmişti. "Özellikle Detroit'ten müthiş güzellikte tepkiler aldık" diyor Hull. Ardından Amerikan otomobil endüstrisinin Japon'ların gerisinde kalmasıyla Hull'a göre bu gizli müthiş silah unutuldu. 3D yazıcı kısaca şöyle özetlenebilirdi: Mühendisler bir kapı kolu veya vites topuzu için çizimlerini atölyeye gönderip imal ettireceklerine, kendi parçalarını kendileri çabuk bir şekilde üreteceklerdi. Bu da otomobil tasarım zamanında aylarla ifade edilebilecek sürelerin traşlanması anlamına geliyordu.
   
   Teknoloji o zamandan bu yana oldukça gelişti ve daha da gelişecek. Bu bazılarının dediği gibi "yeni endüstriyel devrim" in sadece bir başlangıcı.


   Birgün herhangi bir şey , herkes tarafından üretilebilecek.


   İster yeni başlayan olun , isterseniz bir süredir bu işle uğraşmış olun , şu anda içinde bulunduğumuz zaman 3D yazıcılar dünyasında bulunmanın tam zamanıdır.




   Bu yazı nytimes.com'dan alıntılanmıştır.(22 Kasım 2013).Bu 3D yazıcıları kim icat etti ?


Kaynak : www.cubify.com


Yorumlar

3D yazıcılarla evinizde kendi duş başlığınızı yapabilirsiniz

28/11/2013

Yorumlar

 
Resim
   3B yazıcıların gündelik yaşama getirdiği önemli değişikliklerden birisi de eskiden monoton olarak neredeyse tüm evlerde aynı olan bazı eşyaları kendi zevkimize göre düzenlememize fırsat vermesi.
   İnsanların yaratıcılıklarını aktif olarak kullanmalarına olanak veren 3D teknolojisi ,zaman içerisinde insanların yaşayış ve tüketim alışkanlıklarını değiştirecek gibi görünüyor. Burada vereceğimiz örnek banyolarımızda kullandığımız duş başlıkları olacak. Thingiverse'de çok değişik tarzlarda dizayn edilmiş duş başlıkları var. Tüm bunlara ek olarak "Customizer"da kendi başlığınızı dizayn edip , yazdırabilirsiniz.
   Kendinize has değişik renklerde başlıklar tasarlayarak banyonuzun havasını değiştirebilirsiniz. Belirli bir kullanım süresinden sonra kireçli suyu olan bölgelerde temizlemesi sorun olan ve değiştirilmesi belirli bir maliyet oluşturan bu başlıkları bir 3D yazıcıda maliyetinden daha ucuza yazdırabilirsiniz.
   
Resim
Kaynak : www.3dprintingindustry.com
Yorumlar

Matter Remix sunduğu hizmetleri geliştiriyor

26/11/2013

Yorumlar

 
Resim
Thingiverse'e eklediğim bir 3D model baz alınarak hazırlanmış kapak sayfası.
   Geçtiğimiz ay 3D modellerin Instagramı olarak duyurulan Matter Remix internet sitesi yayın hayatına başlamıştı. Geçen bir aylık zaman zarfında sitenin özelliklerinde belirgin bir geliştirme yapıldı. İlk açıldığında siteye yüklenen 3D model üzerinde çeşitli modifiyeler yapabiliyorduk. Şimdi yine yapabiliyoruz, ancak çok daha fazlasını. Add-on denilen eklentilerin sayısı ve çeşitleri artırılmış. Yüklediğiniz modele lego tabanları ekleyebilir , yeni lego parçaları ortaya çıkarabilirsiniz. Siteye yüklediğiniz .stl veya .svg uzantılı 3D modeller üzerinde kullanımı son derece kolay arayüzü üzerinden yapabileceğiniz belli başlı değişiklikler şunlardır:
  • Modelin rengi ve materyal özellikleri,
  • Modeli 3D yazdırmaya hazırlamak için ölçeklendirme veya kesme olanağı tanınması,
  • Modele Lego taban ekleyebilme,
  • Add-on'lar aracılığıyla çeşitli kategorilere ayrılmış konu başlıklarından ilginç objeleri modelinize ekleyebilirsiniz,
  • Modelinizin üzerine yazı veya isim ekleyebilirsiniz.
  • Ve hepsinden önemlisi artık kendi 3D modelinizi siteye add-on olarak yükleme olanağı da sunulmuş. Bu sayede birden fazla modelinizi aynı sahnede buluşturma olanağına da kavuşmuş oluyorsunuz.
   Tüm bu düzenleme işlemlerinden sonra oluşturduğunuz 3D modeli bilgisayarınıza download edebilir veya Shapeways'den sipariş verebilirsiniz.
   Site bu özelliklerine ek olarak iki önemli yeniliği de sunmaya başladı. Bunlardan bir tanesi gittikçe büyüyen bir .stl dosya deposu. Şu anda çeşitli hayvan başlarının modifiye edilmek üzere beklediği dosya deposunun içeriği gün geçtikçe büyüyecek. Diğer bir yenilik ise iki boyutlu .SVG çizimlerinden 3 boyutlu çizimler elde edebilmeye yarayan özelliğidir. Sözgelimi İllustrator gibi bir programda oluşturulan iki boyutlu vektörel .SVG çizimler , ekstrude edilerek üç boyutlu hale getirilebiliyor.
   Site yetkililerinden edinilen bilgilere göre siteye önümüzdeki günlerde yeni özellikler eklenmeye devam edecek. 3D tasarımcıları siteye çekecek olan tasarımcıların kendi add-on ve temel modellerini sergileyebilecekleri sayfalar oluşturmalarına olanak tanınacak.


Kaynak : www.3dprintingindustry.com
Yorumlar

3D Systems ve Motorola ' nın modüler telefon projesi

23/11/2013

Yorumlar

 
Resim
   Phonebloks adı ile kendine has bir topluluk oluşturan Hollandalı tasarımcı Dave Hakkens , projesine aradığı desteği bir Google kuruluşu olan Motorola'dan buldu. Motorola'nın daha önce benzer tarzda bir proje hayata geçirdiğini medyadan izlemiştik: MAKEwithMOTO
   Phonebloks'a dönecek olursak , bu projenin ana fikrinde mevcut telefonlarda kullanmadığımız bir çok özellik bulunmakta ve ayrıca eskiyen bir telefonu değiştirmek istediğimizde o telefonun birçok kısmı halen tam olarak kullanılabilir ve sapasağlam durmaktadır. Dave Hakkens'e göre bu büyük bir kaynak israfına yol açan , çevremizi ve doğamızı kirletmemizi kolaylaştıran bir unsurdur. Bu durumun önüne sadece ihtiyaç olan kadar özelliğe sahip telefonlar üretilerek geçilebilir. Telefonun bir özelliği işlemez hale gelirse tüm telefonu yenilemek yerine sadece arızalı kısmı değiştirmek büyük kazanç sağlayacaktır.
   Kişiye özel modüler telefon geliştirilmesi amaçlayan proje , Motorola bünyesinde "Project Ara" adıyla start aldı. Projede yer almaları için tüm hardware tasarımcılarına çağrı yapılıyor. Geliştirilmesine katkıda bulunacakları modüller , tak-kullan tarzı telefonlar ilk etapta bu geliştiricilere ücretsiz olarak dağıtılacak.
   Project Ara'nın hayata geçebilmesi için 3D yazıcı üreticisi 3D Systems ile anlaşmaya varıldı. Bu anlaşma kapsamında 3D Systems ,telefonun fiziksel aksamının prototiplenmesi ve üretiminin haricinde , iletken ve fonksiyonel malzemeler geliştirilmesi , çoklu malzeme ile 3D yazdırma yapılması gibi konulara kaynak ayıracak.
   Günümüzde yazılım geliştirilmesi konusunda var olan "Açık kaynak kodlu" uygulamalar ve geliştiricileri benzeri bir sistem , şimdi donanım(hardware) konusunda uygulanacak ve ortaya kendini sürekli yenileyen ve geliştiren bir topluluk çıkarılacak.

Resim
Resim
Yorumlar

Fotodan 3D model oluşturmak için bir araç daha: ReCap

22/11/2013

Yorumlar

 
ResimReCap = Reality Capture = Gerçeklik Yakalama
   Autodesk'in 123D Catch uygulamasından daha önce blog yazılarımızda bahsetmiştik. Şimdi bahsedeceğimiz yazılım ise daha profesyonel sonuçlar elde etmeye yarayan bir uygulama.
   Autodesk , ReCap uygulamasını ürettiği yazılımların içerisine gömerek sunmayı amaçlamış:
  • Inventor
  • AutoCAD
  • AutoCAD Civil 3D & Map 3D
  • Plant 3D
  • Revit
  • Navisworks
  • InfraWorks
  • 3ds Max
gibi uygulamalar ReCap servisinden yararlanabiliyor. ReCap ile oldukça detaylı 3D modelleme yapılabiliyor. Foto üzerinden modelleme yapılabildiği gibi , tarayıcı bir cihazdan gelen veriler de ReCap içerisine atılabiliyor. Oluşturulan modeller üzerinde oldukça fazla sayıda operasyon yapmanıza olanak tanıyan ReCap yazılımı yüksek sayıda poligon içeren 3D modeller ile çalışmak için ideal.
   Masaüstü 3D yazıcılarda ideal sayılabilecek poligon sayısı 15-25.000 arası kabul edersek , bu sayının üzerinde poligona sahip 3D modellerle çalışırken yazıcının hızı hissedilir derecede düşer. ReCap ile yüzbinler hatta milyon sayılarında poligonlarla çalışılabilmektedir. Bu nedenle ReCap modellerini yazdırılmaya uygun olmayabilir diye düşünebilirsiniz. Fakat bu duruma çözüm niteliğinde olabilecek yazılımlardan birisi yine Autodesk'in geliştirdiği "Project Memento" dur. Memento aracılığıyla 3D modelinizin yüzeyindeki poligon sayısını değiştirebilirsiniz. Bu işi yapabilecek ,Memento harici uygulamalar da mevcuttur.
   Autodesk ReCap ile çektiğiniz fotolardan 3D model oluşturmak için linke tıklayıp ReCap online servisine erişebilirsiniz. Aşağıda ReCap'in kullanımı hakkında fikir sahibi olmak için yazılımı tanıtan iki videoyu izleyebilir veya daha fazla video için Autodesk'in YouTube kanalını ziyaret edebilirsiniz.


Yorumlar

3D yazıcıları bir de ondan dinleyelim

21/11/2013

Yorumlar

 
   3D yazıcıları bir de 11 yaşındaki Schuyler St. Leger'den dinleyelim. Dili İngilizce olan bu videoyu izlemenizi öneririm.
Yorumlar

123D Catch daha sorunsuz bir deneyim için güncelleştirildi

20/11/2013

Yorumlar

 
Resim
   Autodesk'in 123D Catch uygulamasını yayınlamasının üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçti. Uygulamanın iOS 7 platformu için olan güncellemesi çıktı. Appstore'dan ücretsiz olarak indirilebilir.
   Uygulamayı apple cihazları üzerinden kullananların edindikleri ilk izlenim , uygulamanın çok daha sorunsuz çalıştığı yönünde. İlk versiyonda en fazla 40 küsur fotodan 3D model oluşturulurken , yeni versiyonda bu sayı 70 fotoya çıkmış. İki yeni dikkat çekici özelliği de ilave etmişler. Bunlardan ilki , foto çekmeye başladığınızda ardışık fotolar çekerken kamerayı gereğinden fazla hareket ettirirseniz sizi uyarması. Diğer artı özellik ise ekranda beliren iki çember ile iyi bir model oluşturabilmeniz için daha hangi açılardan fotoğraf çekmeniz gerektiği konusunda sizi uyarması.
   Kullanıcıların dikkatini çeken bir diğer nokta ise oluşturulan modelin otomatik olarak temizlenmiş olarak önünüze konması. Fotolar arasında eşleme özelliğinin eskiye nazaran çok daha iyi olması.

Yorumlar

Apple , PrimeSense'i 345 milyon dolara satın aldı

19/11/2013

Yorumlar

 
Resim
   3D derinlik sensörlerinin arkasındaki teknolojinin üreticisi İsrail merkezli PrimeSense , Apple tarafından 345 milyon dolara satın alındı. PrimeSense , Microsoft Kinect'in üreticisi olan firma olarak biliniyordu. 
   Apple'ın bu hamlesi 3D tarama ve yazıcılar dünyasında önümüzdeki günlerde heyecan verici yeni gelişme beklentilerini de artırdı. Sözgelimi 3D tarama yapabilen smartphone'ların gelişiminin yolu açılabilir. Daha önceki blog yazımızda Intel'in de 3D sensör teknolojisini mobil cihazlara taşıma konusundaki ilgisini duyurmuştuk.

Kaynak: www.adafruit.com

Yorumlar

Dünya'nın kültür hazinesi 3D olarak elinizin altında : Smithsonian X 3D

18/11/2013

Yorumlar

 
   Arşivlerinde 137 milyon parça eser bulunan Smithsonian Enstitüsü bu eserlerin sadece %1'ini müzelerinde sergileme olanağına sahip. Bu kadar önemli sayıda değerli objenin gözlerden ve insanlardan uzak olmasının verdiği rahatsızlıkla yeni bir proje başlatıldı. Projenin adı Smithsonian X 3D.
   Proje , henüz emekleme aşamasında. Proje kapsamında Smithsonian arşivinin 3D taramasının yapılıp , herbir obje için 3D dijital dosyaların yaratılması hedefleniyor. Bu oluşturulan 3D dosyalar , daha sonra Smithsonian X 3D web sitesinde çeşitli görsel ve dokümanlarla desteklenerek bir sunum oluşturulacak.
Resim
Resim
   Web sitelerine girdiğimde gerçekten oldukça iyi hazırlanmış modellerle karşılaştım. Henüz beta aşamasında olduklarından fazlaca model koymamışlar. Ben baktığımda yaklaşık olarak 20 adet civarında değerli obje konulmuştu siteye. Bunlardan bir tanesi yukarıda gördüğünüz Wright kardeşlerin ilk uçuşu gerçekleştirdikleri uçak. Yukarıda göreceğiniz gibi 3D modelin solunda açılır bir menü var. Bu menüde ilk sırada açıklayıcı sanal turlar hazırlamışlar. Modelin çeşitli yönlerden görsel ve detaylı bir tanımını sunuluyor. Sanal tur düğmesinin altında model üzerinde işaretlenmiş olan raptiyeleri gizleyip/görünür duruma alabiliyoruz. Bu raptiyelerin üzerine geldiğimizde model üzerinde işaretlenen o kısmın neden önemli olduğu açıklanıyor. Raptiyenin altında makale düğmesi var. Bu düğmeye tıklandığında ekranın sağ tarafında 3D modelin öyküsünü anlatan makaleler görüntüleniyor. Makaleler düğmesinin altında paylaşım düğmesi ve onun altında da tam ekran ve 3D modeli ayrı bir browser(internet tarayıcısı) penceresinde açmamıza yarayan düğmeler bulunuyor.
   Ekranın sağ üst köşesinde navigasyon veya gezinme düğmeleri var. Ayrıca faremizle de 3D model etrafında son derece rahat gezinme olanağımız var.
   Yukarıda gördüğünüz Wright kardeşlerin ilk uçağı hakkında 3D model üzerinden; uçağın motorundan,kanatlarına ve sürücü konumuna kadar çok detaylı bilgiye ulaşmak mümkün. Uzmanların artık müzelerdeki "Sakın Ellemeyin !!!" ibaresinin tarihe karışacağı yönündeki açıklamalarına hak vermemek elde değil. Çünkü yukarıda açıkladığımız gibi çok detaylı bilgiye ulaşabildiğimiz gibi 3D modelleri bilgisayarımıza indirmemize de olanak tanınıyor. Bu sayede istediğimiz 3D işleme yazılımında model üzerinde istediğimiz modifiyeleri yapabileceğiz.
   Denenen modüllerden birisi de model üzerinde ölçü alabilmeyi sağlayan uygulama:   
Resim
Atlantiği uçarak geçen ilk kadın pilot Amelia Earhart'ın uçuş kıyafeti
   Bir diğer uygulama model üzerine düşen ışığı ayarlayabilmemizi sağlayan uygulama. Bu sayede model yüzeyindeki çok ince detayları dahi görebileceğiz.
   Özellikle eğitim alanında önemli etkisi olacağı düşünülen proje kapsamında yeni bir binada 3D modellerin sanal ortamda sergilenmesi ve isteyen ziyaretçilere 3D yazıcılardan çıkarılan replikaların sunulması planlanıyor. Eskiden bir fotoğraf yüzlerce sözcükten fazla şey anlatır denilirdi. Şimdi aynı durum fotoğraf ve 3D model arasında geçerli duruma geldi.
   Kaynak: www.3ders.org
Yorumlar

Evinizde küçük ev aletlerini 3D yazdırabileceksiniz

18/11/2013

Yorumlar

 
   İnsanları kendi ev aletlerini onarır ve hatta üretir hale getirmek mümkün müdür ?
Tasarım öğrencisi Weilun Tseng'in aklını kurcalayan soru buydu. Küçük elektrikli ev aletlerinin evlerde üretilmesi ve bu aletlerin modüler yapıda olmasıyla uygun parçaları kolayca sök-tak yapılarak birbiri yerine kullanılması konusunda çalışmaya başladı.
   Open E-Components( Açık kaynaklı elektronik aksam)  projesinin amacı kısaca şu şekilde özetlenebilir:
Günümüzde evimizde kullandığımız ve türlü türlü amaca uygun bir çok küçük ev aleti var. Bu kadar çok alete aslında gerek yok. Çünkü hepsine birden bakıldığında temel bileşenleri benzerlikler gösteriyor. Örnek verilecek olursa bir ısıtıcı,bir üfleyici,bir karıştırıcı kombinasyonuyla onlarca küçük ev aleti yapılabilir. Bir yoğurt makinasında sadece bir ısıtıcı ve bir kap kısmı vardır.Bir yumurta kaynatıcısı da benzerdir. Bir saç kurutma makinasında bir ısıtıcı ve bir de üfleyici kısım vardır. Bir su ısıtıcısı ise sadece ısıtıcı bir mekanizmadan ibaret olabilir.
   Tseng 50 kadar küçük ev aletini incelemiş ve hepsinde ortak olan bileşenleri belirlemiş. Ve bu bileşenleri değişik ev aletleri olarak , modüler tarzda bir araya getirebilecek konseptini tasarlamış.
Bu konsepte göre temel elektronik cihazlar (modüller) birbirlerine eklenerek veya ayrılarak yeni makinalar oluşturulacak. Bu temel bileşenler birbirlerine 3D yazıcılardan çıkacak kasa ve bağlantı elemanlarıyla bağlanacaklar. Tüketici sadece temel bileşenlere para verecek ve satın alacak. Diğer aksam için gerekli olan 3D çizim dosyaları ise ücretsiz olarak internetten indirilebilecek. Tüketiciler kendi 3D yazıcılarında veya 3D yazdırma servislerinde bu ek aksamı üretebilecekler .
Aşağıda bu projenin kısa öyküsünü fotoğraflar eşiliğinde izleyebilirsiniz:

Başlangıç noktası

Resim
Resim

Bir ev aletini yeniden tasarlamak

Resim
Resim
Resim
Resim

Temel elektronik modüller

Resim
Resim
Resim

Destekleyici ek parçalar

Resim
Resim
Resim
Resim

Gerçekleştirilen uygulamalar

Resim
Aydınlatma
Resim
Resim
Resim
Okuma Lambası
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Süt köpürtücü
Resim
Resim
Resim
Saç kurutma makinası
Resim
Resim
Resim
Resim
Ayakkabı kurutucu
Resim
Resim
Resim
Yorumlar
<<Önceki
    View my profile on LinkedIn

    Geçmiş Yazılar

    Mayıs 2018
    Nisan 2018
    Mart 2018
    Şubat 2018
    Ocak 2018
    Aralık 2017
    Kasım 2017
    Ekim 2017
    Eylül 2017
    Ağustos 2017
    Temmuz 2017
    Haziran 2017
    Mayıs 2017
    Nisan 2017
    Mart 2017
    Ocak 2017
    Aralık 2016
    Kasım 2016
    Ekim 2016
    Eylül 2016
    Ağustos 2016
    Temmuz 2016
    Haziran 2016
    Mayıs 2016
    Nisan 2016
    Mart 2016
    Şubat 2016
    Ocak 2016
    Aralık 2015
    Kasım 2015
    Ekim 2015
    Eylül 2015
    Ağustos 2015
    Temmuz 2015
    Haziran 2015
    Mayıs 2015
    Nisan 2015
    Mart 2015
    Şubat 2015
    Ocak 2015
    Aralık 2014
    Kasım 2014
    Ekim 2014
    Eylül 2014
    Ağustos 2014
    Temmuz 2014
    Haziran 2014
    Mayıs 2014
    Nisan 2014
    Mart 2014
    Şubat 2014
    Ocak 2014
    Aralık 2013
    Kasım 2013
    Ekim 2013
    Eylül 2013
    Ağustos 2013
    Temmuz 2013
    Haziran 2013
    Mayıs 2013
    Nisan 2013
    Mart 2013
    Şubat 2013
    Ocak 2013

    RSS Beslemesi

Hizmetlerimiz

3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim
3 boyutlu tarama

Hakkımızda

Blog
İletişim

Destek

SSS
Site Kullanım Şartları
MiniFabrikam
Proudly powered by Weebly
  • Ana Sayfa
  • Blog
  • ***ÇİZİM GÖNDER***
  • 3D yazıcı ne İşe yarar?
  • 3D model ara
  • 3D Çİzİm Yapın
  • Kendİn tasarla
  • GALERİ
    • Fotoğraflar
    • Videolar
  • Sosyal Medya
  • LİNKLER
  • İLGİNÇ PROJELER
  • KİTAPLAR
    • Ücretsİz Kİtaplar
    • ÜCRETLİ KİTAPLAR
  • SSS
  • İLETİŞİM
  • Ana Sayfa
  • Blog
  • ***ÇİZİM GÖNDER***
  • 3D yazıcı ne İşe yarar?
  • 3D model ara
  • 3D Çİzİm Yapın
  • Kendİn tasarla
  • GALERİ
    • Fotoğraflar
    • Videolar
  • Sosyal Medya
  • LİNKLER
  • İLGİNÇ PROJELER
  • KİTAPLAR
    • Ücretsİz Kİtaplar
    • ÜCRETLİ KİTAPLAR
  • SSS
  • İLETİŞİM