3D yazıcılarla nelerin yapılabileceğine dair bir örnek daha: 3D yazdırılmış duvar saati. Bu saatin neredeyse tüm parçaları 3D yazıcıdan çıkmış. Sadece bir kaç bağlantı civatası hariç tüm parçaları plastik olan saatin tasarımcısı Christoph Lamer , tasarımını Thingiverse'de herkesin kullanımına açmış. Saat , bu aşamaya gelinceye kadar bir çok deneme yanılma aşamasından geçmiş. Saat son şeklini aldığında bir defa kurulmayla 2 saat boyunca çalışıyor ve yanılma payı sadece saatte 1/4 saniye kadar. Saatin tasarımı ücretsiz bir CAD yazılımı olan Blender'da çizilmiş. Yazdırılması ise Rapman masaüstü 3D yazıcısında yapılmış. Aşağıdaki videoda Lamer , kendi imalatı olan saati anlatıyor: ![]() Drone'lar veya bilinen adıyla "insansız hava araçları"(UAVs) günümüzde popülerliği hızla artan araçlar. Drone'lar günümüzde özellikle kargo şirketlerinin ilgi odağındalar. Amazon veya DHL gibi kuruluşlar kargoları uydudan aldıkları koordinat verilerine dayanarak istenilen adreslere bırakmayı planlıyorlar. Aslında planlamaktan öteye geçtiklerini hepimiz biliyoruz. İşin yasal düzenlemesi ve teknik detayları henüz aşılamadı , denemeler çoktan başladı. Drone'lar için özel ve ucuz parça üretmek için 3D yazıcılar eşsiz bir kaynak. Drone iskeletini bir masaüstü 3D yazıcıda kolaylıkla yazdırabilirsiniz. Elektrik ve elektronik parçalarını temin ettikten sonra iş montaj aşamasına kalıyor. Fakat bugün drone'lar ve 3D yazıcıların daha değişik bir ilişkisine değineceğiz: 3D model oluşturma konusu. Evet , bir drone'a bağlı bir fotoğraf makinasıyla ya da kamerayla çekeceğiniz fotoları Autodesk'in ücretsiz olarak sunduğu 123D Catch veya ReCap Photo uygulamalarına yükleyerek 3D modelinizi elde edebilirsiniz. Tabii ki drone ile çekeceğiniz fotolar büyük nesnelerin fotoları olacaktır. Sözgelimi bir bina, bir tren garı , bir dağ veya komple bir ada. Drone ile etrafında dolaşıp , yaklaşık olarak 50 adet foto çektiğiniz her nesnenin 3D modelini oluşturabilirsiniz. İşte size bir örnek: Yazılarını düzenli takip ettiğim Fabbaloo internet sitesinde geçtiğimiz günlerde bu konuda bir yazı yayınlandı. Bu makalede ABD'nin Jersey eyalatinden Mark Loane adında bir drone meraklısı , civardaki Channel Islands üzerinde sahip olduğu Phantom 2 DJA drone'a taktığı kamera ile yüksek çözünürlüklü fotolar çekip , bunları Autodesk'in 123D Catch servisine yükleyerek 3D modeller elde etmiş. Aşağıda elde ettiği sonuçlardan bir örnek görüyorsunuz: Mark Loane , bir çok binayı bu şekilde kopyalamayı başarmış. Loane , gelecek nesillere bırakmak için Jersey'in günümüzdeki 3D haritasını veya modelini çıkarma işine başladığını belirtiyor.
Fabbaloo'nun da belirttiği gibi , kamerası olan bir drone'u olan herkesin yapabileceği bu iş için , 3D modeli çıkarılacak nesnenin büyük olması yeterli. Sadece binalar değil ; uçak , gemi veya lokomotif dahi drone'larla sanal ortama kopyalanabilir. Bir süre önce hakkında blog yazısı yazdığım Modio uygulaması ile Makerbot ortaklaşa bir yarışma düzenlemeye karar vermişler. Yarışmaya katılmak için 8 Ekim 2014 tarihine kadar Modio ile oluşturduğunuz oyuncak robot tasarımlarını #ModioChallenge hashtag'iyle Thingiverse yüklemeniz gerekiyor. Değerlendirme Makerbot ve Modio çalışanlarından oluşan bir jüri tarafından yaratıcılık ve kolay yazdırılabilirlik kriterleri gözetilerek yapılacak. >Modio sürükle-bırak mantığı ile çalışan ücretsiz bir iPad yazılımıdır. Bu arada yarışmanın birincisine bir iPhone 6 Plus hediye edileceğini de duyurmuş olalım.
Geçtiğimiz haftalarda 3D yazdırılmış ilk otomobil olan Local Motors firmasının Strati modelinin tanıtımı yapılmıştı. Strati , çoğunlukla 3D yazdırılmış parçalardan oluşuyor. Local Motors yetkilileri bir otomobilin üretiminde kullanılan malzeme ve parça listesini düşündüklerinde , 3D yazdırılmış Strati'nin son derece sade bir parça listesine sahip olduğunu belirtiyorlar. Şirket yetkilileri normal bir arabada sadece koltukların bile gereksiz sayılabilecek bir sürü parçanın birleşiminden oluştuğunu gördüklerini ve üretimi 3D yazıcıları kullanarak sadeleştirmeyi başardıklarını söylüyorlar. Tabii tahmin edeceğiniz gibi bugüne kadar 3D yazdırma tekniğini duymayan insanların bile ilgileri son günlerde bu üretim tekniğinin üzerinde yoğunlaştı. Local Motors firması oluşan ilgiye karşılık olarak isteyenlerin Strati modeli aracın minik bir kopyasını yazdırıp , masalarına koymaları için 1:10 ölçeğindeki STL uzantılı dosyayı ücretsiz kullanılmak üzere internete koydular. Masaüstü yazıcılarda gerçek ölçülerde model yazdırmaya meraklı bir çok insan var. Strati'nin de gerçek ölçülerde modelini evdeki masaüstü 3D yazıcısında ilk olarak kimin yapacağı merakla bekleniyor.
![]() Tayvan merkezli HeroDesignStudio LEGO parçalarına uyumlu , modifiye edilmiş lego bloğu diyebileceğimiz ürünlerini önümüzdeki zaman dilimi içerisinde tüketicilerle buluşturacak. LEGO firmasından bağımsız olarak ve patent haklarını ihlal etmeden oluşturulan tasarımlar , LEGO bloklarına yeni bir yaklaşım getiriyor. Mevcut LEGO parçalarıyla beraber kullanılabilen My Build adı verilen tasarım serisi bloklar , 3D yazıcılarda deneme aşamasındalar. Ürünü piyasaya sunmadan önce tasarım ekibi 3d yazdırılmış örnekler üzerinde deneme yapıyor. Bu denemeler Thingiverse'de herkesin kullanımına ücretsiz olarak sunuluyor. İlerleyen zamanda yeni tür blok versiyonları ücretli olarak sunulabilir. "My Build" blokların özellikleri arasında oldukça ince olabilmeleri ve her yönden herhangi bir Lego parçasına bağlanabilmeleri. Mekaniğe meraklı bir tasarım ekibinin ürünü olan My Build bloklar ile robot , uçak ve gemi modelleri yapılabiliyor. İlerleyen zamanda tamamıyla bloklardan oluşturulmuş hareket edebilme yeteneğine sahip bir robot üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. ![]() Akıllı telefonların hayatımızdaki yeri tartışılmaz. Her geçen gün yaşamın daha fazla alanında çeşitli kullanımlarla ortaya çıkıyorlar. ABD'de bulunan PNNL laboratuarı özellikle tıbbi ve adli alanda oldukça yaygın bir şekilde kullanılabilecek olan bir aparatı geçtiğimiz günlerde duyurdular.Bu aparatla , akıllı telefonlar birer mikroskopa dönüşüyor. Bir 3D yazıcıda yazdırılan aparatın kasasına sadece cam bir kürecik ilavesiyle elde edilen mikroskop , basitliğine rağmen inanılmaz ölçeklerde büyütme yapabiliyor.100 , 350 ve 1000 kat olmak üzere üç değişik büyütme oranına sahip mikroskop ile insan sağlığına zararlı bakteriler teşhis edilebiliyor.Adli alanda (ya da havaalanlarında) herhangibir tozun mineral yapısına bakılarak uyuşturucu olup olmadığı anlaşılabiliyor. Özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan bazı ülkelerde sahada doktorların işine yarayacağı düşünülen uygulama ile sahada alınan numune görüntüleri laboratuarlara anında ulaştırılabilecek. Ya da , uzman olmayan bir kişi bile konunun uzmanı olan bir kişiye akıllı telefonunun ekranındaki görüntüyü ulaştırarak tanılama yapmasını isteyebilecek. Mikroskop aparatının eğitimde kullanım alanları için çok fazla söze gerek olmasa gerek. Bir öğrenci bu aparat ve bir akıllı telefonla herhangibir çiçeğin taç yapraklarını en ince ayrıntısına kadar gözlemleyebilir.
Ya da doğadaki çeşitli minerallerin kristalin yapılarını gözlemleyebilir. Telefona takıldığında bir koruyucu kapaktan daha fazla kalın olmayan aparatın , bir 3D yazıcıda yazdırılabilmesi için gereken 3D dijital dosyaları PNNL tarafından ücretsiz olarak internette paylaşıma açıldılar. Aparatın , iPhone 4 ve 5 , Galaxy S3 ve S4 yada ipad gibi cihazlara uygun kasa tasarımları bulunuyor. Önceki blog yazılarımda bahsettiğim ve derinlik kameralarının tabletlere ve mobil cihazlara entegre edileceğine dair haberler gerçeğe dönüşmeye başladı. Intel'in RealSense teknolojisine sahip ilk tablet olan Dell Venue 8 7000 serisi tabletler yurtdışında satışa sunuldular. Bu yeni çıkan tabletler aynı zamanda dünyanın en incesi olarak lanse ediliyorlar.Derinlik ölçer kamera ile çevremizdeki nesnelerin uzaklıklarını ölçebileceğiz. Bu sayede konumumuzu daha etkin kullanabilen akıllı cihazlar hayatımızı kolaylaştıracak. Bu kolaylığın sınırlarının nereye varacağı ise kesin değil. Olasılıklar sınırsız görünüyor. Söz gelimi , çevremizi tabletimizde veya mobil cihazımızda olan derinlik ölçer kamera ile algılatıp , belirli lokasyonlarda bize uyarı sinyalleri göndermesini isteyebiliriz. Bu uyarı, titreşim şeklinde bile olabilir. Şu anda kullanılan GPS teknolojisi ile birleştirildiğinde çok daha hassas sonuçlar elde edilebilir. Derinlik ölçer kamera ile bir nesnenin etrafında dolaşarak onun topgrafik (yüzey) haritasını çıkarabiliriz. Bu sayede istediğimiz nesnenin 3D modelini çıkarmamız olanaklıdır.
Olasılıklar ve kombinasyonlar bu teknolojinin kullanılabileceği alanların uçsuz bucaksız olduğunu gösteriyor. Intel bu teknolojiyi kullanan cihazlarına yönelik yeni uygulama geliştirlmesini teşvik amacıyla yazılım geliştiricilere yönelik toplam 1 milyon dolar ödüllü bir yarışmayı da ilan etmiş durumda . Intel firmasının yetkilileri 3D teknolojilerini geleceğin teknolojisi olarak gördüklerini ve insanların çevrelerindeki herhangi bir nesnenin birebir kopyasını yapabilmelerini amaçladıklarını söylüyor. şimdilik tabletlerde görmeye başladığımız RealSense teknolojisinin ileride tüm Intel cihazlarında olacağını belirityorlar. Real Sense teknoloji ile yapılabilecekler sadece replika üretmekle sınırlı kalmayacak gibi görünüyor. Bilindiği üzere Microsoft , 3D yazıcılardan doğrudan çıktı almaya yarayan uygulamasını geçtiğimiz yıl içerisinde yayınladı. Geçtiğimiz zaman içerisinde yazılımı güncellemeye devam ettiler. Son yapılan güncelleme ile arayüzde bazı faydalı yenilemeler yapmışlar. Bu yenilikler yazılımın kullanılmasını daha da kolay ve zevkli hale getirmiş. Galerideki 3D modellerin sayısı artırılmış. Özellikle okul veya işyerleri arasında düzenlenen çeşitli spor karşılaşmalarına yönelik , özel olarak hazırlanabilen kupa bölümü benim çok hoşuma gitti. Uygulamaya gelen ek özelliklerden bir tanesi , online 3D yazdırma hizmeti veren firmalardan doğrudan 3D baskı sipariş verme modülü. Bu uygulama 3D Systems'in bulut depolama sistemi üzerinden çalışıyor. Yazdırma emri verilen 3D modellerin iki hafta içerisinde kapınızda olacağı söyleniyor.(Tabii ki bu süre yurtdışı kullanıcıları için geçerli , Türkiye'den bu özelliği kullanırsanız teslim süreleri farklı olabilir.) Arayüzde yapılan hoş tasarım değişikliklerinden en belirgini yeni kontrol düğmeleri: Sadece Windows 8.1 işletim sisteminde çalışabilen 3D Builder uygulamasını ücretsiz olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
![]() Meşhur el aletleri üreticisi DREMEL herkesi şaşırtan bir hamleyle Kasım ayında 3D yazıcısını satışa sunacağını duyurdu. DREMEL el aletleri kalitesi ve sağlamlığıyla uzun yıllardır bilinen bir firma. 3D yazıcılar konusundaki hamlesi sektöre kesinlikle yeni bir soluk getirecektir. "Idea Builder" adıyla piyasaya sunulacak yazıcının tak-çalıştır mantığıyla kullanılacak olması sıradan tüketici ürünü olduğunun bir göstergesi.
Idea Builder 'ın belirgin özellikleri arasında geniş hacim baskı olanağı sunması ve internet aracılığıyla kendi eko sistemini yaratabilecek araçların sunulmuş olması. Dremel3D internet sitesinde bulacağınız 3D modelleri yazdırabilir , kendi projenizi oluşturabilir veya yazıcınız hakkında sözlü veya yazılı desteğe anında ulaşabilirsiniz. Sadece PLA kullanacağı açıklana yazıcının ortalama fiyatının 1000 USD civarında olacağı belirtiliyor.
Şu anda henüz kullanımda olmadığı için Idea Builder hakkında çok fazla detay ve yorum bulunmuyor. Ancak web sitelerinden gereken bilgilere ulaşabilirsiniz. |
Geçmiş Yazılar
March 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |