Hollanda'lı filament üreticisi ColorFabb metal katkılı PLA filament serisine bir yenisini eklediğini duyurdu : steelFill. Adından da anlaşılacağı üzere çelik partiküllerinden oluşan bir filament karşımızda. Piyasaya 2014 yılında sundukları ilk filament olan BronzeFill'den bu yana bir dizi metal filament ColorFabb'ın ürün gamını genişletmişti. Fakat uzunca süredir yeni bir metal filament duyurusu yapmamışlardı. Colorfabb'ın son zamanlarda üzerinde durduğu filamentlerin(ColorFabb_XT,ColorFabbHT ve nGen) hepsi polimer bazlıydı. steelFill'de piyasada mevcut olan diğer metal filamentlerin hepsinde olduğundan daha fazla metal içeriği olduğu iddia ediliyor. Filamentin çap toleransı +/- 0,05 gibi çok düşük bir değer. Burada metal katkılı filamentlere aşina olmayan kişiler için belirtilmesi gereken en önemli nokta , metal içeriğin filamenti daha sağlam hale getirmediği , aksine sağlamlığı olumsuz yönde etkilediğidir. Metal içeriği filamente sadece görsel anlamda katkı sağlamaktadır. Ayrıca yazıcının nozzle ömrünü önemli ölçüde kısaltmaktadır. Genelde bronzdan yapılan nozzle'lar metal etkisiyle kolaylıkla aşınabilmektedir. Eğer metal filament kullanılacaksa , son zamanlarda piyasaya sürülen özel alaşımlı malzemeden yapılan nozzle'lar tercih edilmelidir. Bu yaz aylarında piyasada olması beklenen steelFill'in fiyatının ne olacağı henüz açıklanmadı.
Özellikle pahalı otomobillerin logolarının sıklıkla çalındığına şahit olmayanımız yoktur sanırım. Bunun ne tür bir sıkıntı olduğunu araba sevdalıları çok iyi bilirler. Ben her ne kadar bu derecede bir araba meraklısı olmasam da ve pahalı bir arabam yoksa da bu durumun yaratacağı rahatsızlığı anlayabiliyorum. Bu durumun birden fazla çözümü var:
Tüm seçenekleri reddediyorsanız , o zaman en yeni çözüm olan kendi logonuzu yazdırıp , arabanıza monte etmenizdir. Bunu yapmak kişisel 3D yazıcılarla artık mümkün. Aşağıdaki örneği inceleyelim: YouTube kanalı "Make Anything // 3D Printing"in editörü Devin Montes'in 1999 model BMW'sinin logosu çalınınca aklına yeni logoyu 3D yazıcıda yapmak gelmiş. Yukarıdaki videoda da izlediğiniz üzere işe , ölçü alarak ve sonrasında bir taslak çizim yaparak başlamış. Sonrasında ölçüleri vererek SolidWorks'de çizimi son haline getirmiş. Makerbot Replicator 2 yazıcısında PLA'dan çıktı aldıktan sonra zımparalama ve bir kaç kat astar boya işlemlerinden sonra normal boyayı uygulamış. PLA , doğada çözünebilen bir malzeme olduğundan bu logonun ne kadar ömrü olur bilinmez.(Tabii tekrar çalınmazsa). Fakat elimizde logoyu yeniden yapabilme şansı olduğu sürece dert etmeye değmez. Maliyetiyse , yukarıda sıraladığımız tüm logo yenileme seçeneklerinden çok daha az. Bu tarz örneklerin çoğalmasını beklerken , dosyaların online paylaşımlarının yapılmasını bekliyoruz. Bu sayede diğer hırsızlık mağdurları da kullanışlı bir çözüme kavuşmuş olacaklardır.
3D yazıcılar kişisel imalatın önünü tarihte hiç görülmemiş bir şekilde açtığından , eskiden zanaat ustalarının işi olan bazı üretimler 3D yazıcılarla yapılmaya başlandı. Belki de zaman içerisinde artık bu işler tamamıyla 3D yazıcılarla yapılmaya başlanacak. Bugün vermek istediğim örnek "Satranç Takımları". Şimdiye kadar satranç takımları genelde el zanaatı ürünü olarak karşımıza çıktılar. Evet , fabrikasyon tarzı , birbirinin aynı olan takımların çok miktarda üretildikleri de oldu ve oluyor. Ancak , şu bir gerçek ki , satranç takımlarının kişiye özel yada temalı olanları makbul. Konunun meraklısı pek çok koleksiyoner mevcut. Satranç tahtası bir anlamda karşılıklı bir savaşı simgeliyor. Bu savaş sembolik anlamda çok farklı şekillerde dile getirilebilir: İyinin ve kötünün , Doğunun ve Batının , Perslerle Yunanlıların , Makinalarla ve İnsanların , Osmanlılarla Haçlıların , Bitkilerle Hayvanların , Uzaylılarla Dünyalıların savaşı olabilir. Saatler süren bir satranç oyununda oyuncuların olmasa bile seyircileri hayal alemine götürebilecek bir seçenektir bu. Bazı satranç takımları klasikleşmiştir , buna örnek olarak Staunton satranç takımı verilebilir. 3D yazıcılarla baştan sona yepyeni bir tasarımla satranç takımı üretilebileceği gibi , mevcut klasik tasarımlarda küçük oynamalarla çok ilginç takımlar ortaya çıkarılabilir. Bir 3D tarayıcı vasıtasıyla , tasarıma kendi simanızı bile katabilirsiniz. Turnuvalara veya özel gün ve kişilere ait özel satranç takımları imal edilebilir. Bunu yaparken tasarım bir kez oluşturulduktan sonra aynı satranç takımının replikası çok hızlı bir şekilde üretilebilir. 3D yazıcıların hammaddesi olan filamentlerdeki gelişmeler sayesinde ahşap , bronz , bakır , dökme demir , karbon ve hatta şişe mantarından satranç takımları üretilebilir. Geleceğin satranç takımı imalatçıları zamanlarını , ahşabı yontmak yerine bir 3D tasarım programıyla geçirecekler gibi görünüyor. Not: Bu sayfada görülen ve diğer satranç takımı setlerinin 3D dosyalarını ücretsiz olarak internetten indirebilirsiniz. (thingiverse.com , yeggi.com)
Geliştirdiği yeni ve mekanik dayanımı yüksek filamentlerle ün yapan Amerika merkezli Taulman3D yeni çıkardığı filamenti ile medikal cihaz üreticilerini hedefliyor. Petg temelinde üretilen filament , mükemmel yüksek sıcaklık çalışma performansına sahip. Medikal sektöre hitap etmesinin nedeniyse FDA onaylı olmasından ve ISO 10993 sınıfından malzeme kullanılmasından geliyor. Taulman yetkilileri her ne kadar kendi ürettikleri filament , sağlık standartları açısından uygun olsa da , tasarımcı veya cihaz üreticilerinin imal esnasında kullanacakları yöntem ve tekniklerin ortaya çıkacak ürünün sağlık sektöründe kullanılabilir olmasında önemli etkisi olacağını belirtiyorlar. Taulman'ın yeni Petg filamenti "Guidel!ne" markasıyla piyasada olacak ve 500 gramlık makaralarda satışa sunulacak. Guidel!ne ile su geçirmez parçalar üretilebilecek , (özellikle borular) , yüksek sıcaklıkta çalışılması nedeniyle basılan parçanın kalitesi oldukça tatminkar seviyelerde olacak. Yazdırılacak parçada olması istenilen kenar ve kıvrımlar Guidel!ne kullanımı sayesinde kolayca elde edilebilecek. Filamentin belli başlı özellikleri şöyle;
Taulman'ın yeni Petg filamenti Guidel!ne'ın mekanik özelliklerini aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:
UEFA 2016 Trophy
3D yazdırılmış UEFA 2016 resmi kupası (18 cm boyunda). Toplamda 6 adet parçadan oluşmaktadır. 350 mikron katman kalınlığında ABS filament kullanılarak yazdırılmıştır. Şehir planlamacılığı konusunda uzman birisi değilim. Ancak bir planlamacı olsam , üzerinde çalıştığım şehrin güncel 3D yerleşim planının önümde hazır olmasını mutlaka isterdim diye düşünüyorum. San Francisco'da yaşayan İngiliz programcı Andrew Godwin, kamuya açık olarak yayınlanan LIDAR verilerinden hareketle Londra şehrinin detaylı 3D rölyef haritasını çıkardı ve masaüstü 3D yazıcısında yazdırdı. Ortaya çıkan eseri aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Maliyetinin ise sadece 200 dolar olduğu belirtiliyor.. Andrew Godwin'in hobi amaçlı ve bazen de ücret karşılığında gerçekleştirdiği pek çok proje var. Bunlardan sonuncusu olan Londra şehrinin rölyef çalışmasının dosyalarını ücretsiz olarak GitHub üzerinden paylaşıma açtı. LIDAR nedir ? LIDAR (Light Detection and Ranging) , onlarca yıldır , haritacılık alanında kullanılan nispeten yeni bir teknoloji. Temel mantığı laser ışınlarıyla jeografik yüzeylerin ölçümlenmesine dayanıyor. Bu ölçümlemeye canlı tabiat dahil olmuyor. LIDAR verileri elde edildikten sonra 3D yazdırılabilmeleri için biraz zahmetli bir süreçten geçmeleri gerekiyor. Yakın gelecekte , 3D yazıcılar ve LIDAR verilerinin daha yaygın olarak kullanıldıklarına şahit olabiliriz. Konumuzla ilgisi olmayan ancak yakın zamanda TV'de izlediğim bir belgeselde , LIDAR verileri yardımıyla Güney Amerika'da Maya uygarlığına ait olan bir şehrin kalıntılarının bulunduğunu biliyorum. Bilindiği üzere Güney Amerika ormanları yapısı itibarıyla geçit vermeyecek bir yoğunluğa sahipler. Araştırmacılar doğal bitki örtüsünü ihmal eden LIDAR tarama yöntemiyle , geçen yüzyıldan bazı araştırmacıların işaret ettikleri bölgeyi tesbit edebildiler.
3D yazıcıların işletim sistemi olduğunu iddia eden 3DPrinterOS , gerçekleştirdiği işlemlerle gerçekten de bilgisayarınıza ekstra bir yazılım kurmadan 3D yazıcınızı tüm özellikleriyle kullanmanıza olanak tanıyor. Tüm işlemler 3DPrinterOS üzerinden bulut tabanlı olarak gerçekleştiriliyor. 3DPrinterOS , dosyanın yazdırmaya hazırlanması için pek çok uygulamayı bünyesinde barındırıyor. Örneğin dosya onarma için birden fazla seçenek mevcut. NetFabb veya Magic Fix kullanıcılar tarafından en çok tercih edilenler. Dosyanız onarıldıktan sonra dilimleme (slicer) yazılımıyla yazıcınızın kullanacağı G-code dosyası oluşturuluyor. Bu işlem için de birden fazla seçenek mevcut. 3DPrinterOS , piyasadaki çoğu açık kaynak 3D yazıcıyı destekliyor. Kapalı sistem dediğimiz ve kendine has yazılımı olan markalı 3D yazıcıları doğrudan olmasa da "Virtual Factory" adını verdikleri bir uygulama üzerinden 3DPrinterOS'e bağlayabiliyorlar. Yeri gelmişken söyleyeyim; 3DPrinterOS 'in kullanımı tamamen ücretsiz. İster şahıs olun , ister şirket olun , fark etmiyor. Ancak , 3DPrinterOS'in sunduğu bazı uygulamaları kullanmak için abone ücreti ödemeniz gerekiyor. Bu uygulamalardan birisi olan "Virtual Factory" olmadan ücretsiz kullanımda desteklenmeyen bir yazıcıyı kullanmanıza olanak yok. Buna karşın 3DPrinterOS ile ücretsiz üyelikle yapılabileceklerin listesi bir hayli kabarık:
3DPrinterOS'den elde edeceğiniz G-code dosyasını isterseniz bilgisayarınıza indirebilir ve farklı bir yazıcıda da kullanabilirsiniz. 3DPrinterOS , her geçen gün geliştiriliyor bu nedenle tam olarak mükemmel sonuçlar vermesi beklenemez. Sorularınıza yanıt bulabileceğiniz destek ekibi haricinde , online forum topluluğu da mevcut. Sistemi kullanırken bazı "bug" larla karşılaşabilirsiniz. Fakat bunlar en kısa sürede çözüme kavuşturulmaya çalışılıyor. Bu kadar fazla özelliğin bulunduğu büyük bir sistemde böyle durumlarla karşılaşılması son derece normal. 3DPrinterOS'in Premium üyeliği yıllık 200 dolar. Bunun dışında Eğitim ve Kurumsal olmak üzere iki adet daha üyelik türü bulunuyor. Bunların fiyatları kurumla görüşülerek belirleniyor.
Animasyonun konumuzla ne alakası var diye düşünebilirsiniz. Fakat Adobe'nin 3D modelleme ve 3D yazdırma konularına olan merakının son yıllarda arttığını bildiğimden Adobe CC uygulamalarını şöyle bir karıştırmak istedim. Tabii detaylı bir inceleme ancak Adobe ID sahibiyseniz mümkün olabiliyor. Ben sadece yazılımların neler yapabileceği konusunda küçük bir araştırma yaptım. Bu esnada ilgimi en çok çekenlerden bir tanesi Adobe Fuse oldu. Doğrudan 3d baskıyla ilgili olmasa da paylaşmak istedim... Adobe Fuse ile herhangi bir 3D veya animasyon bilgisine gerek olmadan oldukça detaylı ve tamamıyla sizin istediğiniz özelliklerde olacak 3D animasyonlu karakterler oluşturabiliyorsunuz. karakter oluştururken Adobe'nin sunduğu seçenekler oldukça fazla. Animasyon veya 3D terminolojisinde "rigging" denilen 3D modele hareketli iskelet giydirme işi bir kaç tıklamayla son derece kolay bir şekilde halledilebiliyor. Sonrasında rig monte edilen 3D model , animasyon olarak canlandırılabiliyor. Hareket seçenekleri de bir hayli çeşitli olarak sunulmuş. İşin bir diğer ilginç yanı 3d taramayla elde edilen verilerin de Adobe Fuse 'a aktarılabiliyor olması. Yani isterseniz kendinizin bir 3D taramasını aldıktan sonra animasyonlu karakterinizi yaratabilirsiniz. Karakteri kendim sıfırdan oluşturayım derseniz o zaman prosedüre kafadan başlanılıyor. Daha sonra vücudun diğer kısımlarına geçiliyor. İstenilen ayarlamalar yapıldıktan sonra sıra kıyafetlerin seçimine geliyor. Kumaş ve renk seçimi konusunda sınırsız denilebilecek seçeneğin yanında "eskitme" gibi değişik efektlerden de yararlanılabiliyor. Adobe 'i Fuse'u hayata geçirmeden önce Mixamo'yu satın alarak bu konuda önemli bir destek sağladı. Bilindiği üzere Mixamo , SketchFab'ın 3D modellerine animasyon özelliğini veren firmaydı. Adobe Fuse'u tek başına kullanabilmenin pek olanağı yok gibi. Yani Adobe CC ile sunduğu uygulama grubuyla beraber satın almak zorundasınız. Aslında bu bir satın alma da değil ,Adobe'de bir üyelik sistemi mevcut. Aylık ödemelerle Adobe CC ürünlerini kullanabiliyorsunuz. Bunun Türkiye'deki karşılığı 89 TL/ ay. Fakat bir de sanırım , tam olarak emin değilim , Adobe CC ürünlerinden sadece PhotoShop'u satın aldığınızda beraberinde Adobe Fuse'e de erişim şansınız oluyor. Bu da aylık olarak 35 TL'den ücretlendiriliyor.
3D model oluşturmanın bir diğer yolu (belki de en kolay yolu) 3D tarayıcıları kullanmaktır. Taranacak objenin etrafında dolaşılarak yada objeyi kendi ekseninde döndürerek yapılabilen 3D tarama işlemi sonucunda genellikle yüksek sayıda yüzey poligonu elde edilir. Bu verilerin sonradan işlenerek hem poligon sayıları makul düzeye çekilir , hem de modeldeki defektler (arızalı bölgeler oluşmuşsa) giderilir. Redwood-data.org internet sitesi , günlük hayatta karşılaşılan objelerin 3D envanterini çıkarmak amacıyla 70 kişilik bir 3D tarama ekibi kurmuş ve bu kişilerden çevrelerinde gördükleri objelerin 3D taramalarını yapmalarını istemişler. Sonuçta 10.000'den fazla objenin 3D tarama verilerinden oluşan büyük bir arşiv ortaya çıkmış. Arşiv oluşturulurken , kişisel veya ticari hakları ihlal edebilecek modelleri kullanmamak için bir yasal komitenin denetimine tabii tutulmuş. Tarama için optik tarama yöntemini kullanan Carmine PrimeSense (geçtiğimiz aylarda Apple tarafından satınalındı) algılayıcıları kullanılmış. tarama sonuçları PLY formatında veriliyor. Bu format önemli bir kayba uğramadan 3D yazıcıların kullandığı STL formatına dönüştürülebilir. Redwood-data'nın tarama sonuçlarını seçilen nesnelere göre yaptığı sınıflandırmayı aşağıda görebilirsiniz: PrimeSense kameralarla yapılan taramalar 640x480 çözünürlükte ve 30Hz frame rate değerlerinde elde edilmişler.
Arzu edenler bu linkten tarama sonuçlarına ulaşabilirler. Daha önceki yazılarımda Google'ın Tango ismini verdiği projesinden bahsetmiştim. Proje kapsamında derinlik sensörlü ve hareket algılayıcılı bir akıllı telefon üzerinde çalışılıyordu. Lenovo ilk Tango telefonu olan "Phab 2 Pro" yu Eylül ayında piyasaya süreceğini duyurdu. Telefonun bizler açısından önemi 3D özelliklerini barındırması. 3D yazıcılar sektörünün besini olan 3D model üretimini katlanan oranlarda artırmasını beklediğim Tango telefonunu VR(virtual reality) ve AR(augmented reality) uygulamalarıyla beraber kullanmak da mümkün. Çevresini algılayan sensörlerle donatılmış 6.4 inçlik ekrana sahip olan Phab 2 Pro'yla 3D tarama yapılabiliyor. Tango özellikli telefonlarla neler yapılabilir? Sorusuna verilebilecek yanıtların sayısı çok fazla. Birkaçını sıralayacak olursak: Ürün sunumu , sanal müze turları , eğitim görseli , 3D haritalama , 3D tarama , görmeyenlere kılavuzluk. Lenovo Phab 2 Pro'nun fiyatı 499 dolar olarak duyuruldu. Bunun yanında daha düşük donanımlı iki telefonu daha aynı anda piyasaya sunacaklar. Onların fiyatları da 299 ve 199 dolar olarak belirlenmiş. Günümüzde mevcut olan ileri düzey akıllı telefonlarla aynı fiyat aralığında sunulan Phab 2 Pro , bir akıllı telefonun sunabileceğinden çok daha fazlasını sunacak. Lenovo , Tango özellikli telefonların akıllı telefon pazarının şeklini değiştireceğini ve bir dönüm noktası olacağını iddia ediyor. Halen Google Play'de 100'e yakın Tango uygulaması mevcut. Bu sayının zaman içinde artacağına kesin gözüyle bakılıyor. 13 megapiksellik özel kamerası ve özel işlemcisiyle Phab 2 Pro çok detaylı 3D tarama yapabiliyor. Çevremizdeki nesnelerin dijital ortama aktarılması yönünde büyük bir engelin aşılacağını düşünüyorum. Bu sayede 3D yazıcılar daha da yaygınlaşacak ve tanınacaktır. Ev aletleri üreticisi Lowe , Lenovo Phab 2 Pro'nun ilk uygulama geliştiricileri arasında yer alıyor. Ürün tanıtımları ve kullanıcıya yönelik uygulamalarıyla Google Play'deki yerlerini almışlar.
|
Geçmiş Yazılar
March 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |