Kişisel 3D yazıcıların kullandığı ana plastik olarak ABS ve PLA'yı gösterebiliriz. Son zamanlarda özellikle PLA tarafında çok sayıda egzotik filament olarak tabir ettiğimiz PLA alaşımlı özel filamentler çok değişik amaçlar için üretilip , piyasanın kullanımına sunuldular. Bunlar arasında bakır,bronz,demir,karbon ve ahşap alaşımlı PLA plastikleri sayabiliriz. Tüm bunlar haricinde ABS ve PLA'ya göre bazı üstün performans özellikleri olan PET ve PC gibi yeni materyaller 3D yazıcı sahiplerinin kullanımına sunuldular. Özellikler açısından bakıldığında hep teknik yönde , yani sağlamlık , elastikiyet v.b. yönlerde geliştirmeler yapıldı. Bu yıl piyasaya sürülecek yeni filamenti diğerlerinden ayıran yönü , tamamıyla sanatçılara özel olarak geliştirilmesi. 2016 yılı içerisinde Adam Beane Industries tarafından piyasaya sunulacağı duyurulan yeni filamentin en belirgin özelliğinin ısıtıldığında kil kadar yumuşak olması ve soğuduğundaysa plastik kadar sert olmasıymış. Adam Beane Industries, sanatçılara yönelik malzeme üretip satan bir kuruluş olarak biliniyor. Filamentte kullanılan malzeme zaten , Adam Beane tarafından heykeltraş sanatçılarına kilo ile satılmakta. Aşağıdaki videoda göreceğiniz filament henüz kullanıma sunulmadı. Fiyatının ne olacağı da belli değil. Fakat satışı yapılan malzemenin kilosu 53 dolar civarında. Tabii bu malzemenin ham olarak satış fiyatıdır. Filament formuna sokulup , makaraya sarıldıktan sonra bu fiyatın bir miktar artması doğal olacaktır. Malzemenin iyi yanlarından bir tanesi , soğuduktan sonra kırılma veya çatlama yapmamasıymış. Ürün piyasaya çıktıktan sonra daha detaylı bilgi mevcut olacaktır. Şimdilik bu ürünün en belirgin kullanım alanının "prop" denilen popüler objelerin biblo haline getirilmiş küçük heykelcikleri olacağını söyleyebiliriz sanırım. Detaylı bilgi için Adam Beane Industries 'in web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Daha önceki yazımda duyurusunu yaptığım 3D kalem 3Doodler'ın sanatçılara yönelik yarışmasında sonuçlar açıklandı. 3Doodler'ın düzenlediği ilk yarışma toplam sekiz kategoriden oluşuyor; Sanatçı Kategorisi Ödülü:Karakter Kategorisi Ödülü:Eğitim Kategorisi Ödülü:Moda Kategorisi Ödülü:İç Tasarım Kategorisi Ödülü:Karışık Medya Kategorisi Ödülü:Vahşi Yaşam Kategorisi Ödülü:Yılın Doodle'ı Ödülü: Thingiverse'den sonra en çok başvurulan 3D model deposu olan MyMiniFactory.com'un sunduğu hizmetler sadece 3D modellerle sınırlı değil. MP5 projesi olarak bilinen ve 3D yazıcılar için yeni dosya formatı üzerinde çalışan grubu kuran , dünyanın çeşitli yerlerindeki sanat eserlerinden bir kürasyon oluşturan , 3D tasarımcıların çalışmalarını online izlemeye açan MMF Tv gibi pek çok ilginç girişimin arkasında hep MyMiniFactory.com var. Londra merkezli grubun bu seferki projesi , 3D tasarımcıları ortak projeler üretmeye odaklamak. Bunun için oluşturdukları yeni platformun adı We.Design.Live adını taşıyor. Şu anda alfa aşamasında olan websitesinin Mart ayında yayına başlayacağı duyuruluyor. We.Design.Live adından da anlaşılacağı üzere tasarımcıların canlı olarak etkileşimde bulunabilecekleri bir platform olacak. 3D tasarımlar bilgisayarların web tarayıcısı üzerinden çalışacak olan bir uygulama ile gerçekleştirilecek. 2015 yılının ilk aylarında start alan proje hayata geçme aşamasına gelmiş durumda. Siz de sitenin ilk kullanıcıları arasında olmak istiyorsanız site anasayfası üzerinden kaydınızı oluşturabilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 1.75mm ve 3mm 'lik filamentlerin aynı yazıcıda kullanılmasını sağlayan yeni ekstruder piyasada ...28/1/2016
Masaüstü 3D yazıcıların ana hammaddesi olan filamentler bilindiği üzere piyasada genelde iki değişik çapta bulunmaktadır: 1,75mm veya 3mm (bazen 2,85mm olarak da üretilir).
Son zamanlarda kullanıcıların ve üreticilerin 1,75mm çapındaki filamenti tercih etmeleri nedeniyle 3mm çapındaki filamentlerin pazar payı %35'lere kadar geriledi. Ancak yine de 3mm'lik filamentin piyasadan tamamen kalkması beklenmiyor. Her iki çaptaki filamenti aynı yazıcıda kullanmak filament tedariği açısından büyük kolaylık sağlayacaktır. Bazı kişilerin elinde hem 1,75mm hem de 3mm filament kullanan yazıcılar var. Ellerindeki değişik çapa sahip filamentleri istedikleri yazıcıda kullanmak büyük özgürlük sağlayacaktır.
Şimdilerde KickStarter fonlama sitesinde bu özgürlüğü , baskı ucu son derece kolay değişebilen bir ekstruder ile sunmaya hazırlanan yeni bir proje var: 1730 Full metal hot end.
Daha önce piyasaya sunduğu egzotik filamentleriyle tanıdığımız ürün tasarımcısı Kai Parthy'nin de yer aldığı deneyimli RepRapUniverse ekibinin sunduğu bu ekstruder , açık kaynaklı yazıcı kullanıcılarının derdine deva olmaya aday.
Değişik çaplardaki filamentler için değişik nozzle çaplarında 79'ar euroluk fiyatlarla sunulan ekstruder setleri sayesinde her tür filamenti istediğiniz ekstruder ayarında kullanabileceksiniz. Yazıcınıza monte edebilmek için değişik montaj ayakları da ekstruderla beraber gönderilecek. Dünyanın her yerine ücretsiz kargoyla gönderilecek ekstruder setleri için gümrük vergileri alıcıya ait olacak.
Bir önceki yazımda MeshMixer'ın sunduğu yeni özelliklerden bahsetmiştim. Şimdi yine MeshMixer kullanılarak 3D baskılarda sıklıkla karşılaşılan bir yüzey probleminin nasıl düzeltileceğini görelim. Burada hemen aynı düzenleme işleminin MeshMixer harici yazılımlarda da benzer kolaylıkta yapılabileceğinin altını çizelim. Özellikle yüksek sayıda yüzey poligonuna sahip modelleri yazdırdığımızda zaman zaman yüzeyde yukarıdaki resimdekine benzer küçük plastik birikimleri görülebilmektedir. 3D dosyanın büyüklüğü (megabyte olarak) poligon sayısı ile doğru orantılıdır. Poligon sayısı ne kadar fazlaysa dosya o kadar büyüktür. Dolayısıyla yazıcınızın Slicer yazılımı dosya ne kadar büyükse , dosyayı katmanlarına ayırması o kadar uzun sürecektir. Yüksek yüzey poligonu sayısının yazdırma hızını yavaşlattığı bilinmektedir. Öte yandan yüzey poligon sayısı fazla olan modellerin göze daha hoş gelme gibi bir artıları vardır. Yüzey kıvrımları daha düzgün olur , pikselasyon az olur. Bu noktada ideal yüzey poligon sayısını seçip modelimizin poligon sayısını bu değerde tutmakta fayda vardır. Poligonlar gerekenden az olursa , az önce belirttiğim pikselasyonlar ortaya çıkabilir ve kıvrımlı yerlerin düzgünlüğü kaybolabilir. İdeal olarak bir objenin yüzey poligonlarının sayısının 30,000-50,000 arasında olması gerektiği söylenebilir. Fakat bu tamamıyla objenin geometrisiyle ilgili bir durumdur. Yazdırdığınız objelerden edindiğiniz deneyimlere dayanarak ideal sayıyı belirleyebilirsiniz. Sorunun nasıl düzeltileceğine gelecek olursak. MeshMixer'da seçilen bölgenin veya tüm obje seçilmişse objenin poligon sayısı "reduce" komutuyla düşürülür. Poligonlar orantısal olarak veya belirlenen bir değere , bu "reduce" komutu içerisindeki ayar düğmeleri kullanılarak ayarlanır. Genelde yüksek yüzey poligonuna sahip olan bir diğer 3D model türü de "3D tarama" yoluyla elde edilenlerdir. Bu durumda da aşırı sayıda yüzey poligonlarıyla(milyonun üzerinde) karşılaşılabilir. Bu tür modellerin de yazdırmadan önce poligon sayılarının azaltılmasında fayda vardır.
Aşağıdaki resim , yazımızın başında yeralan modelinin düzeltilmiş 3D dosyasından tekrar yazdırıldıktan sonraki görüntüsüdür: MeshMixer , günlük olarak kullandığım yazılımların başında geliyor. Eminim ki 3D yazıcısı olanların çoğu için durum aynıdır. Autodesk'in ücretsiz olarak sunduğu yazılımın sunduğu kolaylıklardan daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Görünüşe bakılırsa 3.0 güncellemesinde MeshMixer'a pek çok yeni özellik eklenmiş. Bir çoğunu henüz denemesem de yeni gelen bu özelliklerden bahsetmek istiyorum. Windows (32 ve 64 bit) ve Mac uyumlu olarak gelen özellikler şöyle;
Kişisel 3D yazıcıların baskı hassasiyeti konusu pek çok kişinin merak ettiği ve kuşkuyla yaklaştığı bir konudur. Endüstriyel tipteki bir yazıcının hassasiyet değerlerine masa üzerinde çalışan bir yazıcı erişebilir mi ? Bu soruya yanıt olabilecek örnek bir 3D model geçtiğimiz günlerde Thingiverse'de yayınlandı. Bir mühendislik öğrencisinin tasarımı olan "3D yazdırılabilen mikrometre" 2.5 inçlik bir ölçüm aralığı mesafesi sunuyor ve ölçüm hassasiyeti +/- 0.003 inç. Bu rakam , mikrometrenin ne kadar hassas çalıştığını bizlere gösteriyor. Tasarımcı öğrencimizin yazıcısını en hassas ayarlara alıp iki parçadan oluşan mikrometreyi yazdırması toplam 18 saat sürmüş. İki parçayı birbirine vida dişleri ile geçirmek için ilk birkaç gel-gitte mekanik bir zorlanma hissediliyor. Fakat her iki parça birbirine alıştığında son derece rahat çalışan bir mikrometre ortaya çıkıyor. Kuşkusuz , mikrometrenin vida kısmı üzerinde biraz daha çalışılırsa ölçüm sonuçlarındaki kesinlik daha da artacaktır. Mikrometrenin inç ve metrik sistemdeki iki versiyonunu Thingiverse'den ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Mikrometrenin daha küçük (30mm traversli) metrik versiyonu da geçtiğimiz günlerde siteye eklendi. Mikrometrelerden , mühendislikte kumpastan daha fazla ölçüm hassasiyeti gerektiren durumlarda yararlanılır. Kişisel 3d yazıcılarının ulaştığı bu hassasiyet seviyesi sanırım pek çok kişi ve uygulama için yeterli olacaktır.
3D modellerin Facebook'u olma yolunda önemli adımlar atan Sketchfab'da görüntüleyebileceğiniz model sayısı 500.000'i geçti. Geçtiğimiz günlerde animasyon özelliğini devreye alan Sketchfab ,şimdi de sanal gerçeklik (VR) görüntüleme modunu devreye aldı.
VR modunda 3D model görüntülemek için bir VR gözlüğüne ihtiyacınız var. VR gözlüklerin en temel ve bilineni Google Cardboard'dur. Daha gelişmiş olan Samsung Gear ,Oculus Rift v.b. modeller de mevcuttur. Sanal gerçeklik ,teknoloji alanında son zamanların en ilgi çeken konuları arasında yeralıyor. Konu bir ucuyla 3D yazıcı teknolojisine temas ettiği için burada bahsetme gereği duyuyorum. 3D içerik üretme konusu , 3D yazıcılar için oldukça önemli. Önceki yazılarımda sıklıkla bahsettiğim gibi "3D modeller , 3D yazıcıların adeta besini işlevini" görüyor. 3D model içerik üretimi arttıkça , yazdırılabilir modeller de çoğalıyor.
Şimdilik VR (sanal gerçeklik) görüntülerinin 3D yazdırılabilmesi veya bu sahnelerde yer alan 3D objelerin yazdırılabilmesi konularında bir çalışma yok. Ancak ilerleyen zamanda olabilir. Çünkü kaydedilen görüntüler GPS sistemi yardımıyla koordinatsal olarak kaydedilebiliyor. Elde edilen görüntüler , herhangi bir fotogrametrik 3D taramadan farksız sonuçlar veriyor. Sadece biraz zamana ihtiyaç olduğu açık. Hali hazırda Structure Sensor tarzı bir algılayıcı , Google Cardboard'a takılarak , gerçek dünyanın anlık olarak görüntülenmesi ve kaydedilmesi yapılabiliyor. Bilindiği üzere Structure Sensor ile ipad veya iphone üzerinden 3D tarama yapılabiliyor.
Sketchfab , 3D modellerine eklediği "VR" butonuna tıkladıktan sonra o modelin bulunduğu sayfayı mobil cihazınızda (akıllı telefon) açmanız gerekiyor. Veya mobil cihazınızda gezinme yapıyorsanız , doğrudan "VR" butonuna tıkladıktan sonra telefonunuzu sanal gözlüğe yerleştirmeniz yeterli olacaktır.
Van gogh Room by ruslans3d on Sketchfab
Sanal gözlüğünüz yoksa , o zaman yukarıdaki görüntüde olduğu gibi mouse veya telefon ekranında parmağınızla resmi sürkleyerek içerisinde gezinme yapabilirsiniz.
3D yazıcılarla yapılabilecek muhteşem ürünleri düşündükçe bu cihazların kapasitelerinin günümüzde mevcut olan 3D modellemenin olanaklarıyla sınırlı kalması insanı üzen bir durum. Karmaşık ve kompleks 3D modellemeyi sadece bu işe yıllarını vermiş tasarımcılar yapabiliyor. 3D modellemeye yeni başlamış bir kişinin yapabileceklerinin oldukça sınırlı kalmasına bir çözüm olarak geliştirilen VECTARY yazılımını bilgisayarınıza kurmanıza gerek yok. Web tarayıcınız (browser) üzerinden çalışan uygulamanın ücretsiz olması bir başka avantajlı yönü. Slovakya merkezli bir grup tasarımcı ve uygulama geliştiricinin önümüzdeki bahar aylarında kullanıma sunacaklarını duyurdukları VECTARY yazılımı , 3D modelleme dünyasına yeni bir soluk getirebilir. Uygulamanın geliştiricileri tanıtım mesajlarında oldukça iddialı sözler kullanıyorlar. 3D modellemeyi hiç bilmeyen birisi bile karmaşık ileri seviye modelleme yapabilecek. Deneyimli modellemeciler ise uygulamayı tasarımlarını geliştirmekte kullanabilecekler. Peki tüm bunlar nasıl olacak ? VECTARY'nin en belirgin özelliğinin , karmaşık ve hazır olarak mevcut olan 3D modelleri bünyesine aldıktan sonra , modelin seçilen bölgelerinin özelliklerini çeşitli ayar düğmeleriyle (slider'lar) yeniden isteğe göre düzenlenmesine izin vermesidir , diyebiliriz. Bunu "Tekerleğin yeniden icadına gerek yok" mantığıyla açıklayabiliriz. Yani amacımıza hizmet edebilecek çok sayıda benzer 3D tasarım zaten internet ortamında mevcut. Sadece bu mevcut 3D modellerin , belirli ölçü ve özelliklerinin bizim isteğimize göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. VECTARY bize bu olanağı sunacak. Uygulamaya erken ulaşım isteyenlerin VECTARY internet sitesinin ana sayfasındaki kutucuğa e-postalarını kaydetmeleri yeterlidir. Polaroid adını duymayanımız sanırım yoktur. Adını ilk olarak anında resim çıktısı veren fotoğraf makinaları ile duyuran şirket , dijital fotoğraf makinalarının çıkmasıyla popülerliğini yitirmiş ve bir gerileme sürecine girmişti. Çağın değişen şartlarına uyum sağlama düşüncesindeki şirket , bu yıl içerisinde ilk 3D yazıcısını piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Avrupa'nın en büyük kağıt yazıcı kartuş üreticisi firmalarından EBP ile ortaklaşa çıkarılacak 3D yazıcının 15 ülkede birden satışa sunulması bekleniyor. Polaroid renklerinin de bulunduğu geniş bir skalada sunulacak olan hammaddeler markaya özel olacak. Yani filament kartuşları çipli olacak. Bu durum tüketici için bir dezavantaj olsa da avantajlı yanları da var. Şöyle ki ; eğer filament yazıcıda sona yaklaştıysa kullanıcıya bir uyarı mesajı gelecek ve Polaroid mağazadan online olarak sipariş verme şansı olacaktır. Polaroid ModelSmart 250S yazıcısının baskı hacmi 250mm*150mm*150mm olarak belirlenmiş. Bu ebatlar pek çok 3D baskı için yeterli bir hacimdir. Otomatik baskı plakası kalibrasyonu olan 3D yazıcıda özel saydam Z ekseni etiketi adını verdikleri özel bir baskı yüzeyi kullanılacağı belirtiliyor. |
Geçmiş Yazılar
April 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |