3 Boyutlu yazıcılar artık herkesin kullanımına açık. Eskiden çok pahalı olduklarından sadece kurumsal firmalarda bulunan yazıcılar artık herkesin çalışma masasına kadar geldi. Ancak yine de ayarlara belirli bir dikkatin verilmesi gerekliliği, fiyatının büyük ekran bir LCD TV kadar oluşu gibi nedenlerle herkesin sahip olması beklenemez. Bu konudaki açığı da sitemiz gibi hizmet veren kuruluşlar kapatacaktır. Sıradan vatandaş veya kişisel kullanıcı neden 3 boyutlu yazıcı hizmetlerinden yararlanmaya ihtiyaç duyar ? Aşağıda başlıklar halinde sıralamaya çalıştım:
Ve tüm bunları çok ucuza yapabilirsiniz. Çoğu durumda sitemizden yazdıracağınız parçaların kargo ücretleri dahi parça fiyatından fazla olacaktır.Çünkü plastik malzeme çok çok hafif ve biz fiyatlarımızı gram başına belirliyoruz. Örnekleri çoğaltabiliriz. Lütfen aklınıza gelenleri siz de yorum kısmında belirtiniz. 3 Boyutlu baskı makinalarının bir avanajı da "hızlı prototipleme" yapabilmesidir. İstediğimiz bir parçayı ,eğer çizimi elimizde varsa bu çizimi kısa sürede 3 boyutlu baskıya uygun hale getirip 3 boyutlu yazıcıda yazdırmaya "hızlı prototipleme" denir. İstediğimiz parça kısa sürede elimizde olur.
Bugün biliyoruz ki sanayimizde kullanılan çoğu makina yurt dışından gelmiş ve gelmektedir. Bu makinalarda kullanılan yedek parçalar çoğunlukla yine yurt dışından getirilmektedir.Nakliye ve yüksek maliyet bu parçaların getirtilmesinde ödenmesi gereken temel masraflardır. İşte bu masrafları en aza indirmenin yolu bugün artık "hızlı prototipleme" ile en aza indirilebilir. Eskiden pahalı olan "hızlı prototipleme" artık son derece ucuz. Hızlı Prototipleme ile neler yapılabilir ?
Bir çizimin 3 boyutlu baskısını alabilmek için öncelikle dijital çizim olması gerekir. Dijital resimler (*.jpeg,*.png, gibi) dijital çizim sayılmazlar. Bunlar resim dosyalarıdır, çizim dosyası değildirler. Dijital çizim dosyaları ancak dijital çizim yapan veya laser,kinect tarzı yardımcılarla tarama yapan bilgisayar programları aracılığıyla oluşturulabilirler. Bu programlardan bazıları şunlardır:
Oluşturulan bu dijital çizimlerin dosya uzantıları farklı farklıdır. Bu dosyaların 3 boyutlu yazıcıda basılabilmeleri veya yazdırılabilmeleri için *.stl formatında olmaları gerekir. Yani bir dönüştürme işlemi gerekir. Bu dönüştürme işlemi çoğu zaman çizim yapılan programın içerisinde yapılır. Dosya farklı kaydet seçeneği veya *.stl olarak kaydet seçeneği ile istenilen *.stl formatına dönüştürülür. Bu dönüştürme işlemini ayrıca yapabilen başka programlar da vardır.Netfabb Studio gibi. Bunların dışında 3 boyutlu yazıcıdan kaynaklanan kıstaslar vardır ki onlar da duvar kalınlığı 1mm'den az olan parçaları oluşturmakta güçlük çekmesi ve yazdırılacak modellerin yazdırma alanı genişliğine göre ölçeklendirilmeleri gerekliliğidir. Bu son söylediğim aslında bir kıstas sayılmaz.Çünkü biz çizimimizi yazdırma alanına sığdırmak için küçültmek yerine , onu daha küçük parçalara ayırıp yazdırabiliriz. Sonrasında da bu parçaları biraraya getirebiliriz. Bir de kullanılan malzeme var. O da şu an için ABS veya PLA plastik malzeme olmak zorundadır. Şimdilik diyorum , çünkü yeni tür malzemelerin 3 boyutlu yazıcılara uyarlanması konusunda çalışmalar var. Wired dergisi 3 boyutlu yazıcılara uygun tasarlanmış 3 boyutlu tasarımlar için bir yarışma başlattı. İlginç ödüller veriyorlar. İlgilenenlere duyurulur.Linki aşağıdadır:
http://www.wired.com/design/2013/01/3-d-print-off/ Mühendislik denince insanın aklına önce çizim geliyor. En azından benim için öyle. Özellikle teknik çizim. Her ürün üretilmeden önce mutlaka kağıt üzerinde bir taslağı oluşturulur. Ardından ölçülendirmenin de işin içine girdiği bir teknik resim yada çizim aşaması gelir. Tüm üretimler bu çizime göre yapılır. Bu yöntem günümüzde de aynı işlem sırasıyla uygulanarak istenilen ürünler üretilmeye devam ediyor. Senelerdir bu böyle devam etti , ediyor. Bilgisayarların ve yazılım dillerinin gelişmesiyle beraber dijital ortamda da çizimler yapılmaya başlandı. Zamanla bilgisayar ve yazılım dilleri gelişti ve 3 boyutlu şekillerin taslak ve ölçekli halleri bilgisyar ekranlarına yansıtılabilmeye başlandı. Ancak ürünün üretilmesi aşamasından önceki son aşama olan prototip veya üretim numunesi üretmek zorunluluğu yine devam etti.Bu durum da artık değişiyor. 3 boyutlu yazıcıların devreye girmesiyle artık prototipleme de bir tuşa basmak kadar kolay olmaya başladı. Yaklaşık 30 senedir bu böyle. Ancak yüksek maliyetleri nedeniyle sadece geniş imkanlara sahip şirket ve kuruluşlar bu makinalara ulaşabiliyorlardı. Son 4-5 senedir bu durum değişmeye başladı. Kişisel masaüstü 3 boyutlu yazıcıların çağı dünyada başladı. Bu yazıcıların en önemli özelliği fiyatının diğer yazıcılara göre oldukça düşük olmasıdır. Ama üstlendiği görev oldukça önemli: Herkesin küçük çapta üretim yapabilmesi anlamına geliyor. Prototip üretmek bir tuşa basmak kadar kolaylaşınca ve herkes bu imkana kavuşunca neler olacak ? İşte benim ilk anda aklıma gelenler:
Görüldüğü üzere liste uzadıkça uzuyor. Aslına bakılırsa yukarıdaki listede her bir öğe kendi içersinde dallanıp budaklanabilir başlı başına bir konuyu teşkil ediyor. 3 boyutlu yazım işleminin yapılabilmesi için mutlaka bilgisayarda yapılmış bir çizim gerekiyor. Bunu yapan programlar gün geçtikçe çoğalıyor,kullanımı basit hale geliyor. İşte size çok ilginç bir örnek: Lütfen izleyin ve 3 boyutlu tasarım ve yazıcıların günümüzde hangi aşamaya geldiğini ve ileride alacağı pozisyonu gözlerinizle görün: ![]() Evet , herkese merhabalar. Aslında bu site sadece Türk insanının kullanımı için açılsa da , heryerden gelecek tekliflere tabii ki açığız. Umarız sitemizle beraber sizlere vereceğimiz hizmetin kalitesi ve makina parkurumuz da gelişir. Bu tamamıyla sizlerin sitemize ve hizmetlerimize göstereceğiniz ilgiyle orantılı olacaktır. |
Geçmiş Yazılar
April 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |