Autodesk'in 3D yazıcılar için geliştirdiği yazılım ailesi 123D , yeni platformlarla karşımızda. Kullanımı ücretsiz olan 123D yazılımları arasında 123D Scuplt+ ve 123D Catch'in yanı sıra 123D Design, 123D Make ,MeshMixer , Tinkercad sayılabilir. Android , iOS ve PC versiyonları bulunan bu yazılımlar için Windows mobil platformundaki versiyonları da hazırlanmaya başlandı. 123D blog sayfalarında 123D Sculpt+ ve 123D Catch'in Windows mobil platformunda da yine ücretsiz olarak kullanıma sunulduğu belirtildi. Daha önceki yazılarımda değindiğim bu uygulamalarla ne yapılabileceğine kısaca değinecek olursak;
123D Catch ile mobil cihazınızın kamerası veya bir fotoğraf makinası ile çektiğiniz fotoğraflardan ilgili nesnenin 3D modeli oluşturulabiliyor. Bu model daha sonra düzenlenerek 3D yazıcılarda yazdırılmaya uygun hale getirilebiliyor. 123D Sculpt+ ile size sunulan dijital bir kili yoğurarak , istediğiniz şekli verebiliyor , yüzey desen ve renklendirmesini yapabiliyorsunuz. 123D Sculpt+ ile oluşturulan 3D modeller de aynı 123D Catch gibi bir onarım ve düzenleme sürecinden sonra 3D yazdırılmaya uygun hale getirilebiliyor. 3D yazdırmaya uygun hale getirme düzenlemeleri için 123D ailesinden olan MeshMixer kullanılabilir. Bu sayfalarda genelde kişisel 3D yazıcılardan bahsediyorum. Bugün konumuzun içerisinde kalarak , ancak amacımızın biraz dışına çıkarak renkli endüstriyel yazıcılardan bir örnek vermek istiyorum. 3D teknolojilerinde gelinen nokta sayesinde insanlık yeni bir çağa girmek üzere. Bu temelde büyük bir laf olarak görülebilir. 3D teknolojileri günlük yaşama uygulanmaya başladıkça birçok işin yapılış tarzı da değişmeye başlayacak. Tek sorun insanların bu teknolojileri kullanmaya alışıp , eski teknolojileri bırakıncaya kadar geçecek süredir. Sözü fazla uzatmayıp bugünkü örneğimize geçelim: Mars'ta yapılan araştırmalardan haberdar olmayanımız yoktur. Geçtiğimiz yıllarda mars yüzeyine insansız keşif araçları indirildiğini duymuşsunuzdur. İşte bunlardan "Opportunity" isimli olanı yüzey keşif gezisi sırasında Mars yüzeyinden farklılık gösteren bir kaya keşfediyor. Yine Opportunity'de bulunan inceleme araçlarıyla bu kayanın aslında Mars'a ait olmadığı tesbit ediliyor ve aslında bir meteor (göktaşı) olduğu anlaşılıyor. Bu taşa özel yapısından dolayı "Blok Adası" adı veriliyor. NASA JPL 'de bu taşın bir kopyasının dünyada yapılması amacıyla Opportunity'nin sensörleri yardımıyla kayanın 3D modeli oluşturuluyor. Oluşturulan bu model Stratasys Dimension 1200 endüstriyel 3D yazıcısında yazdırılıyor. Yazıcının baskı hacmi meteorun hacmine göre küçük olduğu için toplam 11 parça ayrı ayrı basıldıktan sonra birleştirilerek tek bir parça haline getiriliyor. Ve işte final sonuç: Bu bir anlamda cisimlerin biryerden başka bir yere vasıtasız nakledilmesi olayına bir adım kaldığının kanıtı olarak görülebilir. Düşüncelerinizi yorumlar kısmında paylaşırsanız sevinirim...
3D yazıcıların , yaygınlaşmasıyla beraber ortaya çıkan gelişmelere neden 3D devrimi dendiğini her geçen gün biraz daha iyi anlıyoruz. Bunun örneklerinden birini 3D içerik üretimi konusunda görüyoruz ve yeni araçlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Bunlardan bir tanesi , halen sosyal fonlama sitesi KickStarter'da kampanyası devam eden Holus , holografik görüntüleme cihazı. Holus ,fonlama hedefini şimdiden 3 kat aşmış durumda. Kanadalı H+ Technology tarafından geliştirilen Holus , akıllı telefon veya tabletlerdeki görüntüleri adeta ayağa kaldırıyor. Dört farklı açıdan bakıldığında holografik görüntü veren cihazın pek çok kullanım alanı bulunuyor. Konferans veya eğlence amaçlı , ya da 3D tasarım veya 3D tarama amaçlı kullanılabilecek olan Holus , holografik cihazının program ortakları arasında Occipital , Leap Motion , Emotiv gibi firmalar yer alıyor.
Holus'un , değişik formatlarda piyasaya sunulması amaçlanıyor. Bunlardan bir tanesi Pro versiyonu. SDK'sıyla beraber yazılım geliştiriciler için olan bu versiyonda her tür yenilik geliştirme denemesi yapılabilecek. Bu tarz bir platformun geliştirmeye sonuna kadar açık olması nedeniyle Holus'un hangi amaçlar için kullanılabileceği konusunda net birşey söylenemiyor. Görünüşe göre Holus , mobil veya akıllı cihazlar gibi hayatımızın bir çok alanına girecek.
Bizi daha çok alakadar eden ,Holus'un 3D teknolojilerine getireceği yenilikler olacak. Holus ile yapılan bir 3D taramanın , 3D yazdırılabilir olup olmadığını çok rahatlıkla görebilecek ve modeli yazdırmaya hazırlayabileceğiz. Leap motion gibi hareket algılayıcı bir sistemle beraber kullanıldığında 3D tasarımı alabildiğine özgür ve rahatça yapabileceğiz. Holus'un 10 Temmuz'a kadar fonlaması devam edecek.İlk sevkiyatlarını 2016 yılında yapacakları belirtiliyor. Önümüzdeki günlerde Sanal gerçeklik (VR) uygulama ve cihazlarıyla beraber(HoloLens,Oculus,Gear v.s.) hayatımıza girecek yeniliklerden bir tanesi holografik görüntüleme olacaktır diye düşünüyorum. Sizler de görüşlerinizi aşağıdaki yorum kısmında paylaşabilirsiniz...
Maker Studio , çocuklar ve kendini genç hisseden herkes için olan ilginç oyuncak kitlerinden 3 tanesini Thingiverse üzerinden ücretsiz olarak dağıtmaya karar vermiş. ThinkFun adını verdikleri setlerin beraberinde kurulum ve montaj talimatları da veriliyor. Maker Sudio , çocukların eğlenirken öğrenmesi , el ve düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmasını amaçlayan kitler geliştiren bir firma. Kurucuları arasında ürün tasarımcıları ve mühendisler var. Ayrıca bir tasarım ekibi sürekli yeni ürünler üzerinde çalışıyor. Kendilerine has geliştirdikleri bağlantı elemanları ve parçalarla eğlenceli tasarımlar oluşturuyorlar. Normalde ürün kitlerini 20$ gibi bir fiyata satıyorlar. Fakat Thingiverse'deki modelleri bir 3D yazıcıya erişiminiz varsa ücretsiz olarak kullanabileceksiniz. Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi kitlerle sıradan ambalaj malzemeleri birleştirilerek ilginç modeller ortaya çıkarılabiliyor. Oluşturulabilecek yeni modellerin sayısı hayal gücünüzle sınırlı. Aşağıdaki videoda , Maker Studio ve ThinkFun'ın ortaya çıkış hikayesinin kısa bir anlatımını kurucusunun dilinden dinleyebilirsiniz: "3D-button.com" , mevcut CAD yazılımlarında eksikliğini hissettiğimiz (en azından 3D yazıcı kullanıcılarının arzuları dikkate alındığında) 3D yazdırılabilir model oluşturmada yardımcı bir eklentiyi kullanıma sundular. Bu eklenti sayesinde kullandığınız CAD ortamında oluşturduğunuz 3D modelleri tek bir tıklamayla 3D yazdırılabilir hale getirme şansınız var. 3D-button.com bulut ortamında dosya düzeltme hizmetini ücretsiz sunuyor. Ve isterseniz modelinizi popüler 3D yazdırma servislerine yine bu eklenti üzerinden yönlendirebiliyorsunuz. 3D-Button eklentisinin nasıl işlediğini aşağıdaki videoda görebilirsiniz: Bu tarz bulut ortamında model düzeltme hizmeti veren benzer internet siteleri mevcut. Örneğin Microsoft'un NetFabb'ın desteğinde sunduğu hizmet bu tarz bir dosya düzeltme olanağı sunuyor.
3D-Button'un farkı , işi daha pratikleştirmesi. Yani çizim yaptığınız ortama bir düğme yerleştirerek dosyanızı 3D baskıya hazırlama ve yazdırma şansı sunuyor. 3D dosya onarma fonksiyonlarını denediğim bir kaç modelde başarılı buldum. Şu anda SketchUp , Blender , AutoCAD , Inventor , 3DS Max ve RHINO için 3D-button eklentisi mevcut. Ancak zaman içerisinde tüm CAD yazılımlarına uygun 3D-button geliştireceklerini ifade ediyorlar. 3D-button üzerinden 3D baskı servislerine yönlendirdiğiniz dosyalarınızdan ek ücret alınmıyor.
TRNIO , iphone uygulamasından daha önce bahsetmiştim. Uygulama geliştiricileri , yazılım üzerinde düzeltmelere devam ediyorlar. Bu arada yakın zamanda bir yüz tarama yarışması başlatacaklarını blog sayfalarında duyurdular. TRNIO ile gerçekçi ve oldukça detaylı fotogrametrik 3D tarama yapmak olanaklı. iPhone ve iPad gibi bir çok iOS tabanlı mobil cihazla çalışabilen uygulama kullanıcılara ücretsiz olarak sunuluyor. TRNIO ile iyi bir yüz taraması sonucu elde edebilmek için şunlara dikkat etmek gerekiyor:
Yukarıdaki resimlerden soldaki , sağdaki yüz taramasının elde edilmesi aşamasında hangi açılardan fotoğraflama yapıldığını gösteriyor. Bu taramada görüldüğü üzere kafanın arka tarafı taramaya dahil edilmemiş. TRNIO yazılımcıları ilerleyen zamanda 360 derecelik taramaların mümkün olabileceğini belirtiyorlar. Ancak bu özellik zaten TRNIO'da mevcut , ancak mükemmel çalıştığı söylenemez. İlerleyen zamanda mükemmel 360 derece 3D tarama özelliği gelir mi ? Bekleyip göreceğiz. Şimdilik bu yüksek kalite ve detaydaki yüz taramalarıyla yetinmek durumundayız.
3D modellemenin , 3D yazıcılar açısından önemi konusunda daha önce pek çok vurgu yapmıştım. Sektör genelinde 3D yazıcıların doğal besini olarak görülen 3D modeller olmadan yazıcıların var olması düşünülemez. Bugüne kadar 3D model oluşturmak için pek çok yeni yöntem üzerinde çalışıldı. Bilgisayar ekranında mouse, touchpad veya özel aparatlarla oluşturulan tasarımlar. Kod yazarak tamamıyla klavye ile oluşturulan 3D modeller , ya da sanal gözlük takılarak holografik ortamda oluşturulan tasarımlar. Google'ın son projelerinden birisi olan "Project Soli" bu anlamda yeni ufuklar açabilecek gibi görünüyor. Project Soli'nin özünü hareket algılayıcısı sayesinde hiçbir temas sağlanmadan elektronik cihazların kullanılabilmesi oluşturuyor. Havada yapılan hareketler öylesine hassas bir şekilde algılanacak ki milimetrik ayarlar bile hatasız bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Bunu sağlayan ise küçücük bir alana sığdırılmış bir radar vericisi ve algılayıcısı. Bu algılayıcı etrafa yaydığı radar sinyallerinin sert yüzeylere çarpıp yansımasıyla oluşan sinyal geri dönüşlerini algılayıp , yorumlanmasına yardımcı oluyor. Bu minik algılayıcının pek çok kullanım alanı olması muhtemel. Ancak bizim açımızdan en önemli olanı kuşkusuz 3D modellemeye getireceği yenilikler olacaktır. Bu konudaki gelişmeleri merakla takip ediyor olacağız.
3D yazıcıların yaygınlaşmasıyla beraber , konuya , toplumun her kesiminden ilgi artarak devam ediyor. 3D yazıcıların özellikle eğitim alanında sonsuz kullanım alanına sahip olduğu anlaşıldıktan sonra bu konuda birçok proje geliştirildi. Bunlardan birisi ve belki de en önemli olanı kuşkusuz , Autodesk'in "Project Ignite" adını verdiği okullara yönelik eğitim programıdır. Bir yazılım firması olan Autodesk , tarihinde ilk defa bir donanım ürünü olan "Ember" 3D yazıcısını geçtiğimiz günlerde piyasaya sunmuştu. Autodesk'in 3D yazıcılar konusundaki hamlelerinden sonuncusu olan Project Ignite şu şekilde çalışıyor:
Projelerin gerçek yaşama geçirilmesi için Tinkercad veya 123d Circuits gibi uygulamalardan yararlanılabiliyor. 3D yazıcı olarak Autodesk'in sunduğu seçenekleri yada kendinizin veya online 3D yazdırma servislerindeki yazıcılardan yararlanabilirsiniz. Otomobil sektörünün lider firması Ford , ürettiği araçların 3D modellerini satışa çıkardığı bir siteyi Turbosquid ile beraber yaşama geçirdi. Ford'un yüzlerce modelinin yer alacağı sitede şimdiden ona yakın aracın yazdırılabilir 3D modeli bulunuyor. 3D model yayıncılığı alanında Turbosquid'in deneyiminden faydalanarak hayata geçirilen proje kapsamında siteden istenilirse Ford modellerinin 1:32 ölçeklerindeki 3D yazdırılmış replikaları 40 $'a satın alınabiliyor. Ya da bir 3D yazıcıya erişim şansınız varsa , yazdırılabilir 3D dijital dosyasını 5 $'a bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz. Tüm bu seçenekler haricinde grafik tasarımcılar için olan seçenekte Ford'un 1000'nin üzerinde otomobil tasarımını Turbosquid üzerinde bulabilirsiniz. Bu kadar çok sayıda otomobil tasarımı olan Ford , gelecek 3 yıl içerisinde satılan kişisel 3D yazıcı sayısının 1 milyon adede ulaşmasının beklendiği haberlerini ciddiye alarak böyle bir site açmayı düşünmüş olabilir. Babalar günü arifesinde otomobilsever babalara bir jest niteliğinde duyurulan Ford'un 3D sitesinin gelecekteki gelişimini merak ediyoruz...
|
Geçmiş Yazılar
March 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |