Mevcut teknolojide masaüstü , kişisel 3D yazıcılarla şeffaf baskı alamıyoruz. Bu işi endüstriyel 3D yazıcılar yapmak durumunda. Hatta bu teknoloji endüstriyel yazıcılar için bile çok yeni. Bu konuda liderliği Hollandalı LUXeXcel firması yapıyor. Şimdiye kadar siparişlerini yüzyüze veya telefon aracılığıyla eski usullerde toplarken , radikal bir kararla Shapeways tarzı online 3D baskı hizmeti verme kararı aldılar. Optik gereçler , çok çeşitli iş kollarında ve çok değişik amaçlarda kullanılıyor. Bu nedenden ötürü çok değişik tarzda ışığı kırabilen ve değişik ebatlarda merceklere ihitiyaç oldukça fazla. Özel bir durum için bir optik mercek sipariş vermek istediğinizde , klasik(mevcut) yöntemde bu merceğin imalatı bir dizi işlemin ardışık olarak gerçekleştirilmesini gerektiriyor: Kesme , törpüleme ,zımparalama , parlatma v.s. Tüm işlemler için istenilen hassasiyet derecesi oldukça fazla olduğundan süreç çok yavaş ilerliyor LUXeXcel'in sunduğu online sipariş işlemi son derece basit ve pratik: Optiğinizin 3D dijital çizimini sisteme upload ettikten sonra , çizimin , 3D yazdırılabilirlik açısından uygunluğu kontrol ediliyor. Eğer uygunsa sipariş işleme alınıyor. Bir fiyat teklifi hazırlanıyor. Sipariş onaylandıktan sonra, en geç 10 gün içerisinde müşteriye gönderiliyor. LUXeXcel'in uyguladığı 3D baskı sistemi , mürekkep püskürtmeli kağıt yazıcılarının çalışma prensibine benziyor. Kürlenebilen sıvı malzeme oldukça büyük boyutlara sahip 3D yazıcıda katman katman serildikten sonra , bu katmanlar güçlü UV ışık yardımıyla kürlenerek sertleştiriliyorlar. Proses ile geometrik şekle sahip prizmalardan serbest şekilde diyebileceğimiz özel ihitiyaca yönelik şekle sahip optik mercekler imal edilebiliyor.
Fotoğraf çekerek 3D model oluşturma yöntemine kısaca "Fotogrametri" deniliyor. Oldukça pahalı olan laser 3D tarayıcılara göre daha detaylı sonuçlar alınabiliyor olması fotogrametri konusundaki çalışmaları hızlandırdı. Burada esas iş fotoğrafları sentezleyen yazılıma düşüyor. Evet , çekilen fotoğraf kalitesi de önemli , ancak günümüzdeki fotoğraf makinaları oldukça gelişmiş durumdalar. Kaliteli fotoğraf çekmek eskiye nazaran artık çok daha kolay. Bu alandaki gelişmeleri sizlerle bu sayfalardan paylaşmaya devam edeceğim.
Yapımı 1920 yılında tamamlanan Brezilya'nın Rio kentindeki "Aziz İsa" heykelinin mevcut dijital 3D çizimi yoktu. Herşey tamamen kağıt üzerindeydi. Günümüzde yaşanan dijital devrime, bu önemli anıt da dahil edilmek istenilince ,devreye drone'lar ve az önce bahsettiğim fotogrametri yöntemi girdi. 3D modeli oluşturabilmek için bir drone toplamda 19 kez havalanarak (her bir uçuşu ortalama 10 dakika sürmüş) 2090 adet fotoğraf çekmiş. Elde edilen 3D model , 134.4 milyon yüzeysel noktadan ve 2.5 milyon yüzey üçgeninden oluşuyor. Aşağıda SketchFab'a yüklenen modeli görüyorsunuz. Bu modelin 3D dosyasını bu linkten bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Projenin resmi sayfasına ise buradan ulaşabilirsiniz. Dizel lokomotifimizi tamamladık. Boyama işini sonraya bıraktım. Çünkü bu haliyle de oldukça hoş bir görünümü var. İstenirse ileride boyamada kolaylık olsun diye lokomotifin parçalarını yapıştırmadım. Parçaları ayırıp , istenilen renkte boyadıktan sonra tekrar yerlerine konulabilir veya yapıştırılabilinir. Akrilik sprey boya kullanmanın iyi bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Lokomotifimizin boyu 32 cm. yüksekliği 14 cm. civarında.
Online mağaza sayfamızda kit veya bitmiş maket olarak gereken satınalma linklerini bulabilirsiniz. Dizel lokomotif projemiz tamamlanmaya doğru gidiyor. Lokomotifi tek renk olarak yazdırmıştım. İlerde boyanmasında kolaylık sağlamak amacıyla sağdaki resimde kırmızıyla işaretlediğim parçaları yapıştırmadım. Arzuya göre boyandıktan sonra yapıştırılabilir veya bu haliyle modüler olarak da bırakılabilir. Şimdi sırada motor bölmesinin kapaklarını yerleştirmek var. Daha sonra makinist bölmesinin çatısını da kapattıktan sonra modelimiz hazır olacak.
3D yazıcılar konusunda önemli referans kaynaklarından MyMinifactory.com geçtiğimiz günlerde yeni bir özelliği devreye aldı. Henüz beta aşamasında olan bu özellik sayesinde deneyimli 3D tasarımcıların çalışmalarını canlı yayında izleme şansınız var. 3D yazıcıların yaygınlaşmasının önündeki önemli engellerden birisi arzu edilen 3D modele ulaşmanın biraz zahmetli olmasıdır. Çünkü çoğu insanın 3D modelleme bilgisi yok. Bu bilginin herkeste olması beklenemez de. Ancak mümkün olduğunca fazla kişinin bilmesi , doğal olarak 3D model üretimini artıracak ve 3D yazıcılara bir destek olarak geri dönecektir. MyMinifactory'nin online sunduğu bu hizmetinin temelinde de benzer bir düşüncenin yattığına inanıyorum.
MyMinifactory TV kanalından herkes yararlanabileceği gibi , dileyen herkes kendi yayınını da yapabilir. Bunun için MyMinifactory.com ile iletişime geçmek yeterli. 3D tasarıma meraklı birçok kullanıcının ilgisini çekecek uygulama ile piyasadaki popüler 3D uygulamalarının birçoğunun kullanımını canlı olarak izlemek olanaklı. MyMinifactory TV kanal listesine bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Hatırlarsanız model trenimizin 3D yazdırılması bitmişti. Toplamaya devam ediyoruz. 3D yazdırırken renk tercihimizi beyazdan yana kullanmıştık. Arzuya bağlı olarak renkli olarak da yazdırılabilir. Ya da yapıştırma öncesinde , farklı renklendirilecek herbir öğe boyandıktan sonra yapıştırılabilir. Ben beyaz PLA tercih ettim. Model bittiğinde sprey boya ile boyama yapabilirim. Henüz kararımı vermedim.
McMaster-Carr , internet sitesinde bünyesinde 550,000'den fazla teknik çizimi barındıran bir tedarikçi firma. Sanayiinin çeşitli dallarından barındırdığı çizimleri müşterilerinin kullanımına sunuyor. Bu sayede müşterileri çizimi kendi projelerinde kullanıp kullanamayacaklarına karar verdikten sonra parçaları sipariş edebiliyorlar. McMaster-Carr'ın sunduğu dosya formatları arasında popüler pek çok 3D yazılımının tanıdığı formatlar mevcut. Biz 3D yazıcı kullanıcıları , format dönüşümü yoluyla bize gereken STL dosyalarını bu siteden elde edebiliriz. Bu kadar geniş bir katalog , tüm dallardaki sanayicilerin ürün tasarımında 3D yazıcı kullanmalarını kolaylaştıracaktır.
Toplam 11 baskı plakasından oluşan projenin 3D yazdırılması bitti. Sırada parçaları toplama işlemi var. Bu yazdırılan 11 plakanın tamamında destek malzemesi ve ayrıca raft destek yapısı hiç kullanılmamıştır. Bu durum , projenin tamamlanmasını hızlandırdığı gibi , 3D basılan parçaların kalitesine de olumlu etki yapıyor. 3D çizim ve tasarımın 3D baskı kalitesindeki önemini burada bir kez daha anlamış olduk. Model trenin 3D çizimiyle ilgilenenler için linkini aşağıda paylaştım. Ayrıca modelin ana bölümlerini ve toplanması konusunda bilgi içeren dökumanı da aşağıya koydum. Şu anda projenin A Bloğu olarak isimlendirilen kısmı üzerinde çalışıyorum. Bloklardaki parçalar yapıştırma yoluyla birbirlerine eklenecekler. Japon yapıştırıcı ile parçaları birleştiriyorum. Ara bağlantı elemanı olarak 3D filamenti ve kürdan v.s. gibi parçalar da kullanılacak. Proje ilerledikçe yeni fotoğrafları ve işlem aşamalarını paylaşmaya devam edeceğim. ![]()
3D yazıcıların kalıp yapımında kullanılabileceğinden daha önce bahsetmiştim. Bugünkü örneğimde yine bir 3D yazdırılmış kalıp örneğinden bahsedeceğim. Fakat bu sefer amacımız eğlence. Bir İzmirli olarak , kar her zaman ilgimi çekmiştir. Bunun nedeni , İzmir'e yaklaşık 10 yılda bir yağan kar olabilir. Doğanın bu güzelliğiyle çok sık karşılaşmıyoruz. Thingiverse kullanıcısı CloudJ , profil sayfasında arzu edilen ölçekte 3D yazdırılabilecek birkaç değişik türde kardan adam kalıbı modeli yayınlamış: İki ve üç loblu kardan adamlar ve dişi-erkek kardan adamlar, ayrıca kardan adam şapkası. Kardan adam kalıbının nasıl kullanılacağını açıklamayı ihmal etmemiş. Oturduğu bölgede kar olup da 3D yazıcıya ulaşamayanlar için her zaman yazdırmaya talibiz. Model trenimiz üzerinden hareketle 3D yazdırmanın temel prensiplerinden bahsetmeye devam ediyorum. Bugünkü konumuz "raft" olacak." Raft nedir ?" , "Neden gereklidir ?" gibi sorulara yanıt vereceğim. Yukarıdaki resimde sağda gördüğünüz plakada raft yapısı kullanılmış , diğerinde kullanılmamıştır. Yazdırılacak objelerin altına yazıcının yazılımı tarafından yerleştirilen raft yapısı , her yazılım tarafından ufak farklarla hesaplanıp çizim sahnesine eklenebilir. Bunun yanında kullanıcı da raft'ın bazı özelliklerine müdahale edebilir. Zemin ağ örgüsünün üzerine ve yazdırılacak olan model(ler)in hemen altına yerleştirilecek katmanın kaç adet olacağı v.s. gibi ayarlar kullanıcı tarafından ayarlanabilir. Kullanıcının dahil olduğu ayarlar , tamamıyla kullanıcının önceki deneyimlerine dayalı olarak seçilirler. Raft'ı tarif edecek olursak şöyle diyebiliriz: Modelin 3D yazdırılmasında destek malzemesine benzer görevi olan ve her zaman kullanılması gerekmeyen , yazdırma işleminden sonra modelden ayrılan , modelin üzerine inşa edildiği yapıların genel adıdır.
Neden raft'a ihtiyaç duyarız ?
Raft , İngilizce bir sözcüktür. Türkçe karşılığı "yığın,sal, sal yapmak" gibi sözcüklere denk geliyor. 3D yazıcılara Türkçe karşılık ararken uluslararası notasyondan uzaklaşsak da her terimin Türkçe karşılıklarını bulmakta fayda olabilir. Notasyon farkını en aza indirmek için 3D yazıcı , raft gibi terimleri kullanmaya devam edeceğim. Sonuçta yabancı sözcüklere Türkçe karşılık bulmak Türk Dil Kurumunun görevi olsa da sizler de Türkçe karşılık önerilerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz. |
Geçmiş Yazılar
April 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |