Thingiverse, önümüzdeki günlerde 3d tasarımcılar açısından para kazanabilecekleri yeni bir ortam haline gelebilir. Siteye artık herkes kendi uygulamasını yükleyebilecek. Bu sayede kullanıcıları kendi sitelerine yönlendirmeleri de mümkün olacak. Makerbot un yönetimindeki Thingiverse, Stratasys yönetimine geçtikten sonra her konuda sermayeye daha yakın konumlanmaya başladı. Her ne kadar alınan kararların açık kaynak topluluğuna bir engel teşkil etmediği vurgulansa da, gerçekler ortada. Bu yeni adımla, tasarımcıların 3d modellerini istedikleri uygulamalara açabilme şansları doğdu. Yani artık siteye yüklenmiş, ancak indirme şansımız olmayan bir modeli eğer 3dhubs veya başka birisi izinliyse oradan yazdırtabileceğiz . Düzenlemek için buraya tıklayın. ilk etapta 3dhubs ve makeprintable ın uygulamalarını gördüğümüz sitede, yakın zamanda diğer uygulama aplikasyonları da olacaktır.
Ünlü bilgisayar bileşenleri üreticisi Lenovo , ürün gamına masaüstü kişisel 3D yazıcıları da dahil ettiğini açıkladı. Bunun ipuçlarını geçtiğimiz yıl Mayıs ayında düzenlenen "Lenovo Tech World Conference" toplantısında vermişlerdi. O zaman için Tayvanlı 3D yazıcı üreticisi XYZ printing ile ortaklığa gideceklerini duyurmuşlardı. Şimdiyse tamamıyla kendilerine ait yeni bir yazıcı duyurdular: XiaoXin L20 Akıllı 3D yazıcı dedikleri bir segmentte piyasaya sunacakları cihazın özellikleri saymakla bitmiyor. Söz gelimi baskı işi tamamlandığında e-posta ile haber verme , yazdırma esnasında otomatik platform kalibrasyonu , otomatik sıcaklık kontrolcusu v.s. Görünüm olarak Apple tarzı bir tasarım uygulanan XiaoXin L20 kişisel 3D yazıcısının fiyatı henüz açıklanmasa da yakın zamanda piyasada olması bekleniyor. Çin 3D yazıcı sektörü dünya genelinde üçüncü büyük üretim kapasitesine sahip ve Çin hükümeti tarafından sürekli destekleniyor. Bunun farkında olan teknoloji devi Lenovo'nun , XYZ şirketinin deneyimlerinden de yararlanarak 3D yazıcı alanında önemli atılımlar yapması bekleniyor. Lenovo'nun bu girişiminin sadece , sektörde biz de varız demekten öte bir şey olacağı söyleniyor. Önce Çin 3D yazıcı pazarını domine etmek ve ardından dünya pazarında liderlik düşünülüyor.
![]() Güneş saatleri , güneşin gölgesinin bir numaratöre düşmesi ve karşılık gelen sayıların okunması vasıtasıyla çalışırlar. Yani herşey analog olarak gerçekleşir. 3D yazdırılmış güneş saatinde de benzer durum söz konusu , fakat iş biraz daha kolaylaştırılmış ve saati dijital formda rakamsal olarak okumak olanaklı hale gelmiş. Fransız tasarım stüdyosu , Mojoptix'in geliştirdiği güneş saati modelinde saat aralıkları 20'şer dakikada bir güncellenmek kaydıyla sabah 10'dan akşam 16:00'ya kadar doğru bir şekilde gözlemlenebiliyor. Belki de meydanlara konulan saatlere artık gerek kalmadı. Enerji harcamayan , bakım gerektirmeyen bu hassas saat , ayarlanabiliyor da . Saat kadranı döndürülerek yaz veya kış saati uygulamasına geçilebiliyor. Yukarıdaki videoda anlatıldığı üzere , saatimizin doğru bir şekilde çalışabilmesi için yönünün kuzeye konumlandırılması gerekiyor. Ve yerle olan açısının bulunduğunuz yerin enlemiyle aynı olması gerekiyor. Kuzey ve güney yarı küre için ayrı modellerin çıktısının alınması gerekiyor. Saatin toplanması için kullanılan somun ve civataların da ayrıca plastikten yazdırılması mümkün. Dijital güneş saatinin oluşturulmasında OpenSCAD yazılımı kullanılmış. OpenSCAD normalde elle yapılabilecek bir çalışmayı otomatize ederek işi büyük ölçüde kolaylaştırmış. İşin ilginç yönü diyebileceğimiz konuysa, bu modelin plastik enjeksiyon sistemiyle imalatının mümkün olmamasıdır.
Kişisel 3D yazıcıların popülerliğini kazanmasında büyük rol üstlenen sektörün amiral gemisi Makerbot , Brooklyn'deki imalat üslerinin %40'ını kapatmayı planladığını duyurdu. Şirketin Stratasys tarafından satın alınmasından sonra çalışan sayısı da iki celseli operasyonla aynı oranda azaltılmıştı. Bu gelişmelerin kaynağının Replicator 5 serisinin hatalı smart ekstruderlarından kaynaklandığı bildiriliyor. Makerbot geçtiğimiz haftalarda smart ekstruderda bir takım düzeltmeler yaptığını da açıklamıştı. Ancak bu çok geç gelen bir hamleydi. Makebot'ta yaşanan bu gelişmeler aslında kimseyi şaşırtmamalı. Çünkü Makerbot "açık kaynak" akımının öncüsü bir firma olarak kurulduktan sonra , sermaye ve kapalı sistem çalışma prensiplerini benimseyen Stratasys tarafından satın alınması kafalarda pek çok soru işaretini oluşturmuştu. Çeşitli mali analiz şirketlerinin 3D yazıcı sektörünün gelecek yıllardaki gelişme potansiyeli üzerine çizdiği pembe tablolara rağmen Makerbot'un gerileme sürecine girmesi , kanaatimce birçok şeyi açıklıyor. Stratasys'in Makerbot markası aleyhine aldığı bu kararlar , Makerbot'un önümüzdeki günlerdeki satışlarına olumsuz yansıyacaktır. GÜNCELLEME: Bu yazıyı yazdıktan bir gün sonra uluslararası medyada Makerbot'un Brooklyn fabrikasının tamamını kapatma kararını aldığı haberleri yeraldı. Operasyonları yine ABD merkezli "Jabil" firması yönetecek , ancak üretim ABD dışında yapılacakmış.
Kravatın moda ve görsellik amacıyla takıldığı konusunda herkes aynı fikirdedir sanırım. Fonksiyonelliği olmayan bu aksesuar , 3D yazıcılar sayesinde fonksiyonel hale getirildi. Tabii bu arada görsellik de unutulmadı. 3dtie.com bu konuda faaliyet gösteren firmalardan biri. Satışa sundukları kravatlar , kumaştan üretilmiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi 3D yazıcıların en yaygın kullanılan malzemesi olan PLA'dan üretiliyorlar. PLA , bilindiği üzere , biyo-çözünür , hammaddesi bitkisel kaynaklardan gelen çevreci bir plastiktir. Kravat denilince en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi kravatın nasıl bağlanacağıdır. İnsan elinin kravatı bağlama şeklini öğrenene ve alışana kadar bir miktar deneme yapması gerekir. Kravat bağlama , el yetileri çok gelişkin olmayan kişilerin ömür boyu beceremedikleri bir konu olarak da kalabilir. Ayrıca kravatın yemek yerken lekelenme riski de bir hayli fazladır. Gün boyunca insanın değişik duruş pozisyonlarına göre defalarca elle düzeltilmesi gerekebilir. En önemlisi kırışabilir de. İşte tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırabilecek 3D yazdırılmış kravatlar fonksiyonel özellikleriyle kullanıma girdiler. Evet , ipek gibi süper bir hammaddeden imal edilmiyorlar , ancak yukarıda saydığım kumaş kravatın pek çok eksi tarafını ortadan kaldırıyor. 3D baskılı kravatların sağladığı önemli artılardan birisi , içlerine çeşitli elektronik devrelerin yerleştirilmesine uygun olmalarıdır. Söz gelimi kravatınızın bağ kısmına küçük bir web kamerası yerleştirilebilir. Bu sayede katıldığınız bir toplantıyı kaydedebilir , ya da bulunduğunuz yerleri filme alabilirsiniz. 2014 yılında faaliyete geçen 3dtie.com , modüler tarzda ve görselliği olan 3D yazdırılmış kravat , bilezik tarzı aksesuar satışı yapıyor. PLA plastiğinden imal edilen bu ürünler istenilen renk ve aksesuarlarla müşterilere gönderiliyor. Her tür kullanıma uygun hale getirilebilen kravatların(toplantı , parti ve özel günler için) klasik anlamda kullanılan bağlama şekillerini taklit eden bağ kısımları da mevcut. Windsor , Trinity , Holey ve Avi gibi. Bir 3D yazıcısına ulaşma şansınız varsa , kravatı kendi tasarımlarınızla zenginleştirme şansınız da var. Yıkama , ütüleme , bağlama gerektirmeyen kravatınızı ister takım elbiseyle ,isterseniz tişörtle kullanabiliyorsunuz. Çoğu erkeğin takmak istemediği kravat , eklenen yeni teknolojik özellikleriyle , yakın zamanda çıkarmak istemeyecekleri bir aksesuar olabilir.
Ücretsiz 3D model denilince aklımıza ilk önce Thingiverse , MMF , Youmagine , PinShape gibi tüketici tabanlı siteler gelir. Fakat teknik ve mühendislik anlamında kullanılacak bir çok modele bu siteler aracılığıyla ulaşmamız pek mümkün değildir. Örneğin bir elektrik panosunun teknik çizimlerine az önce bahsettiğim sitelerden ulaşmamız çok zordur. Teknik çizimlerin (CAD) yeraldığı sitelerden en bilineni ve bugün itibarıyla 600,000'den fazla CAD çizimini barındırması sebebiyle CADENAS 'tır diyebiliriz. CADENAS , Almanya merkezli bir CAD platformu. İçerisinde pek çok ünlü firmanın CAD katalogları olduğu gibi bilinmeyen küçük firmaların da katalogları mevcut. İsteyen her firma kendi CAD kataloğunu CADENAS'a ekleyebilir. CADENAS sayesinde internette projesine uygun tasarım arayan kişiler hem istedikleri çizimleri bulma şansına sahipler hem de gerekiyorsa çizimlere ait parçalara ilgili firma bağlantıları üzerinden ulaşma şansları var. CADENAS'ın iOS , android ve web versiyonları daha önceden kullanıma sunulmuştu. Şimdiyse ücretsiz Windows 10 uygulaması ücretsiz olarak kullanıma sunuldu. CADENAS uygulaması içerisinde oldukça detaylı arama yapmak mümkün. Söz gelimi L şeklinde bir bağlantı elemanı arıyorsanız arama kutucuğuna L şeklinde bir karalama yapıp , "ara" butonuna tıkladığınızda ekrana ilgili ve benzer CAD dosyaları getiriliyor. Bu çok spesifik arama özelliği haricinde firmaların isimlerinden hareketle ulaşabileceğiniz katalogları arayabilir , yada doğrudan aradığınız CAD çiziminin ait olduğu objenin adını girebilirsiniz. Sonuçlar arasından istediğinizi değişik formatlarda bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bu arada CADENAS'ın birçok önemli 3D yazılımını desteklediğini de belirtelim. Tabii ki CAD dosyalarını STL formatında da indirme şansınız var. CADENAS'ı incelediğinizde parça montaj animasyonlarından VR (Virtual Reality) ve AR (Augmented Reality) desteğine kadar pek çok yeni görselleme formatını desteklediğini görüyorsunuz. Bu sene içerisindeki hedeflerinin 1,000,000 CAD dosyası sayısına ulaşmak olduğunu belirten site yetkilileri her kesimden firmaya açık olduklarını belirtiyorlar. CADENAS içerisinde Türkiye'den firmaların da CAD katalogları mevcut.
Macaristan merkezli AVOC kişisel 3D yazıcısı faaliyete geçebilmek için gerekli sermayeyi toplamak adına kitlesel fonlama sitelerinden IndieGoGo'da fonlanmaya başladı. AVOC , nispeten küçük sayılabilecek baskı hacmiyle bana kalırsa pek çok ihtiyaca cevap verebilecektir. Baskı hızının oldukça yüksek seviyelere çıkabilmesi (100mm/sn) , kapalı hacimli (hem ABS ile çalışırken avantajlı , hem de sağlık açısından önemli) olması ve kendi 3D yazılımına sahip olması projenin sahiplerinin konuya ne kadar hakim olduklarını gösteriyor. Ve tabii ki inanılmaz denilebilecek kadar ucuz olan fiyatı ışıl ışıl parlıyor. 139 dolarlık fiyata kargo ve vergiler dahil olmasa da şu anda yurtiçinde bu kadar özelliğe sahip bir yazıcıyı bu fiyata satın almanız gerçekten çok zor. 3 litrelik baskı hacmi yazımın başında da belirttiğim gibi oldukça yeterlidir. Bunu yanında 60 W gibi düşük bir güç tüketimine sahip AVOC'un tek düşündürücü yanı şu anda kapalı kutu misali kullanıcı yorumunun mevcut olmamasıdır. Geçtiğimiz yakın zaman dilimi içerisinde yine Macaristan , Budapeşte merkezli CraftBot gibi başarılı bir yazıcının aynı yerden çıkmış olmasının AVOC için itici bir güç olacağı kanaatindeyim. CraftBot da fiyat ve performans açısından pek çok yazıcıyı geride bırakmıştı. Eğer AVOC da CraftBot gibi müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir çalışma içerisine girerse mutlaka başarılı olacaktır. 3D yazıcı üreticilerinden Polonyalı Zortrax'ın şimdiye kadar sadece üyelerinin kullanımıma sunduğu 3D model deposu artık herkesin paylaşımına açıldı. 3D model deposunda ; Thingiverse,YouMagine ,MMF veya benzeri depolardaki modellerden tamamıyla farklı ve kendine has modeller var. Proje bazlı modellerin yoğun olduğu kütüphanedeki modellerin tamamı usta işi tasarımcıların ellerinden çıkmış. İncelemek isteyenler için Zortrax 3D model kütüphanesinin linkine buradan ulaşabilirler.
GrabCad , Stratasys ile olan işbirliğinden sonra yaz aylarında yeni bir 3D platform sunma hazırlığına girmişti. 3D baskıyı daha ulaşılabilir hale getireceğini iddia eden bu platforma hazırlık mahiyetinde sitede her hafta yeni bir yarışma düzenleniyor. Yarışmalarda sembolik ödüllerin yanında para ödülü de dağıtılıyor. Bu yarışmalardan bir tanesi Leonardo Da Vinci anısına düzenlenen tasarım yarışması. Bu yarışmaya katılabilmek için Da Vinci'nin kağıda çizdiği taslak mekanik modellerden birisinin 3D modellemesini yapmanız gerekiyor. Yapılan bu tasarım , 3D yazdırılabilir olmalı ve mümkün olan en az post proses (bitim) işlemini gerektirmeli. Da Vinci'nin mekanik modellerinin genelde ahşap malzeme için tasarlandığı dikkate alınırsa , tasarımcının modeli için seçtiği 3D baskı tekniği materyaline uygun değişiklikler yapmasına izin veriliyor. Yarışmada toplamda 2500 dolarlık ödül dağıtılacak. Daha detaylı bilgiyi GrabCad'in yarışma şartnamesini içeren web sayfasından elde edebilirsiniz.
![]() Günümüzde bilgisayarlar tarafından kontrol edilen ve çevre birimi genel adıyla adlandırılan bilgisayar harici donanımlar için mevcut sürücü yazılımları kullanılıyor. Yani eğer bir web kameranız varsa , bilgisayarınızın bu kamerayı tanıyıp , kullanabilmesi için o kameraya has bir yazılımdan yararlanması gerekir. Bu küçük yazılımlara sürücü deniliyor. Her donanımın (örneğimizde kamera) her bilgisayar platformu (Windows,Mac,Linux v.s.) için ayrı ayrı sürücü yazılımları olması gerekir ki bu platformlardaki bilgisayarlar donanımı tanıyabilsinler. Bu durum her bilgisayarda mutlaka olması gereken mouse , klavye gibi çevre birimleri için işletim sistemlerine evrensel sürücü adıyla yüklenerek gelir. Yani kullanıcı , faresini bilgisayarına taktığı anda fare bilgisayar tarafından otomatik olarak algılanır. Bu sürücünün işletim sisteminde önceden yüklü olmasından kaynaklanır. Fakat 3D yazıcılar gibi kompleks donanımlarda sürücünün ayrıca bilgisayara yüklenmesi gerekir. Bu yazılım yükleme işlemini 3D yazıcı sahibi yapmak zorundadır. Ve kendi bilgisayarına uygun sürücüsü olmayan 3D yazıcıları kullanamayacaktır. Google'da çalışan bir grup mühendis , geçtiğimiz günlerde yeni bir web tabanlı usb arayüzü üzerinde çalıştıklarını duyurdular. Henüz kullanıma açılmayan uygulama sayesinde artık çevre birimlerinin yazılımları bulut ortamında depolanıp kullanılabilecekler. Bu sayede her tür cihaz , her tür işletim sisteminde daha kolay kullanılabilir hale gelecek. Kişisel bilgisayardan bağımsız olan bu gelişme , web sitesi sahiplerine de yeni olanaklar sunacak. Söz gelimi web sitesine bu sürücü ifarme'ini bağlayan site sahibi , kendi sitesi üzerinden 3D yazıcıların kullanılmasını sağlayabilecek. Bu özellik , 3D model depolarına yeni iş olanakları sağlayabilir. Sürücü güncellemelerinin tek elden ve anında bilgisayarlara dağıtılabilecek olması da işin bir diğer güzel yanı. Bu yeni sistemin daha ne gibi avantajları olacağını kullanıma sunulduğunda anlayabileceğiz. Google tarafından bu konuda henüz kesin bir tarih verilmiyor.
|
Geçmiş Yazılar
April 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |