Romanya , eski bir Doğu Bloğu ülkesi olarak o zamanlar kendi taşıtını üretebilen ülkeler arasındaydı. Bugün eski fabrikalarından pek azı yaşamaya devam etse de , anıları halen yaşıyor. Ya da yaşatılmaya çalışılıyor. 52 yaşında bir maket sanatçısı olan Arin Panait , yaşamının gençlik yıllarında kamyon şoförlüğü yapmış. Bunlar arasında Bucegi olarak tabir edilen kamyona ilk bindiği anda taşıtla arasında duygusal bir bağ oluşmaya başlamış. Panait , artık sayıları oldukça azalan bu kamyonlara olan sevgisini dışa vurmak ve gelecek kuşaklara bu kültürel değerleri taşıyabilmek adına bir eski taşıtlar müzesi (maketlerden oluşan) kurmayı düşünüyor.
Arin , 52 yaşında ve şu anda bir işi bulunmuyor. Tabii ki bu girişim için bir bütçesi olması gerekiyor. Bu bütçeyi sağlamak ve çalışmalarına devam edebilmek için sosyal fonlama sitelerinden Indiegogo'da arkadaşlarının yardımıyla bir kampanya başlatan Panait kendisine bir yıl yetecek oldukça mütevazı bir bütçe belirlemiş. İngilizcesi yeterli olmadığı için kendisine yardımcı olan arkadaşlarının desteğiyle oluşturulan kampanyanın bitmesine an itibarıyla 41 gün var. Panait'in ilk etapta 15 değişik taşıtı modelleme planı var. Sonrasında bu sayıyı arturmayı düşünüyor. Hali hazırda 3 adet kamyonun modellemesini bitirmiş bulunuyor. Tamamıyla 3D yazdırılabilir olan kamyon çizim dosyalarını (STL) kendisine destekçi olan herkese gönderiyor. Destek miktarı ne olursa olsun bunu bir jest olarak yapan Panait'in , ben destekçi olduktan sonra 1 saat içerisinde dosyalarımı e-postama göndermesi ne kadar duyarlı bir insan olduğunu gösteriyor. Aşağıda Panait'in çalışmalarıyla ilgili bir videoyu görmektesiniz;
İşin bizim açımızdan ilginç olan yanı ise , 52 yaşında bir Romen'in 3D yazıcılarla tanıştıktan sonra maket yapımında yeni bir ivme kazandığını belirtmesidir. Panait , 3D yazıcıların maket yapım prosesinin son derece kolaylaştırdığının altını çizerken , bunun bir faydasının aynı maketi birden fazla sayıda üretirken getirdiği kolaylık olduğunu belirtiyor. Eski yöntemlerle ikinci bir maket için tekrar çeşitli malzeme türlerinden ve kesim tekniklerinden sırasıyla yararlanmak zorunda kalınıyordu. Oysa ki ,3D yazıcılarla replika yapılırken tek gereken yazıcıdan çıkan parçaları bir araya getirmektir. Bucegi kamyonlarıyla ilgili bu kampanyanın tanıtım videosu aşağıda yer almaktadır:
|
Geçmiş Yazılar
April 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |