Fusion 360 nedir?
Autodesk'in eğitim, hobi ve küçük işletmeler için ücretsiz kullanıma olanak veren, komple bir CAD tasarım aracıdır. Fusion 360 ile tasarladığınız 3d objeleri, tasarım sonrasında prototipleme yada gerçek hayata geçirme niyetiniz varsa pek çok seçeneğin yazılım içerisinde mevcut olduğunu göreceksiniz. Bunlar arasında 3d yazıcılar, CNC tezgahlar, sac imalat metodları, kafesli imalat metodu gibi bilinen imalat yöntemleri vardır. Fusion 360 sunduğu imalat simülasyonlarının yanında ürün montaj demosu yapma olanağını da sunmaktadır. Yazılım içerisinden kağıda çıktı alabileceğiniz teknik resim dosyalarını elde edebilirsiniz. (Tasarımı 3d yapsanız da kağıda çıktı alınabilecek 2d çizimleri kendisi otomatik oluşturur.)
Fusion 360'ı indirdikten sonra ücretsiz bir Autodesk hesabı edinmelisiniz. Ardından Fusion için bir talep oluşturup, yazılımı ücretsiz kullanmayı talep etmelisiniz. (Öğrenci, eğitmen, hobi amaçlı ve küçük işletmeyseniz Fusion 360'ı ücretsiz kullanabilirsiniz.)
Önceki yazımda belirttiğim gibi Fusion 360 teknik parça tasarımına yönelik bir tasarım aracı olduğundan dijital heykeltraşlık ve animasyon özellikleri sınırlıdır. Teknik parça tasarımında tüm seçenekleri önünüze serecektir. Bunlar arasında benim en çok beğendiğim "tekerleği yenide icat etmemize" gerek kalmadan hazır kataloglardan çizimi önceden yapılmış parçaları doğrudan tasarım ortamımıza "import" edebilmemizdir. Fusion 360 içerisindeki hazır parça kataloğu bir çok ihtiyacınıza çözüm sunacaktır. Söz gelimi makina elemanlarının bağlantısı için her defasında civata ve somun tasarımı yapmanıza gerek kalmayacaktır. Temel tasarım objeleri bulut ortamında hazır halde sizi bekliyor olacaktır.
Fusion 360 ücretli veya ücretsiz pek çok aplikasyonu yada fonksiyonu uygulama mağazasından indirerek Fusion içerisinde kullanmanıza imkan verir. Uygulama mağazasında pek çok amaca yönelik uygulama mevcuttur. Bunlar arasında 3d yazıcılara 3d model tasarımı yaparken kullanabileceğiniz ve işinizi kolaylaştıracak uygulamalar mevcuttur.
![]()
Fusion 360'a bu açıdan bakıldığında, yani sonradan yüklenen uygulamalarla yazılımın bilgisayarınızda kapladığı alan ve internet bandını kullanım oranı artabilir. Bu durum, Fusion'un yavaş çalışmasına ve bilgisayarınızı kasmasına neden olabilir. Bu olumsuzluklardan kurtulmak için Fusion'ı açılışta en güncel duruma getirdikten sonra (yazılım açıldıktan sonra ekranın sağ üstünde göreceksiniz) "online çalışma" durumunu manuel olarak "ofline çalışma"ya almanız yeterli olacaktır. "offline çalışma" yapmak bilgisayar performans sıkıntılarını büyük oranda çözecektir. Fakat Fusion oturumunu kapatmadan önce tekrar "online" duruma geçip tasarımlarınızın bir kopyasını Autodesk hesabınızda yedeklenmesini sağlamanızda fayda vardır. Bu sayede Fusion'ın bir sonraki açılışında online bağlanacak ve yazılım güncellemesi varsa bunları alıp, çalışmanıza devam edebileceksiniz ve tasarımlarınızı bulut ortamında güvenceye almış olacaksınız.
Fusion 360'ın bir diğer özelliği, Autodesk ailesinden olan diğer uygulamalara doğrudan Fusion içerisinden geçiş yapılabilmesidir. Bu sayede tasarladığınız objeyi Fusion'da bir tıklamayla 3d yazıcınıza yazdırılmak üzere gönderebilirsiniz. Ya da Fusion'a yeni eklenen Manufacture seçeneğini izleyerek, sahibi olduğunuz 3d yazıcının parametrelerini girerek bir profil oluşturduktan sonra 3d modelinizi doğrudan Fusion içerisinde dilimletebilirsiniz. Elde edeceğiniz .gcode dosyasını yazıcınızda kullanabilirsiniz. Fusion slicerı iç dolgu desen yapılarında çok değişik seçenekler sunuyor. Bu desen yapıları modelinizin sağlamlığını artırabilir.
Fusion 360'ın bir diğer güçlü yanı parametrik modelleme ortamı sunmasıdır. Burada "parametrik" den kastım 3d modele önceden verilen değerleri geriye kolayca dönüp değiştirme şansınızın olmasıdır. (Bu tarz değişikliklere tasarımımızın uygulamada karşılaşacağı güçlükleri aşması esnasında sıklıkla ihtiyaç duyarız.) . Fusion'ın bu özelliği bize, tasarımımızın uygulamada uyumsuzluk yaratan kısmını yeniden(sıfırdan) tasarlamadan sadece ölçü değerini değiştirerek çözmemizde yardımcı olur. Benzer şekilde tasarımda sonradan olmasını istemediğimiz bazı öğeleri kolayca kaldırmamız veya yeni detaylar eklememiz mümkün olur. Tüm bu sonradan gereken düzenlemeleri, Fusion'ın zaman ağacında ilgili yere gidip, sadece spesifik düzenlemeyi yaparak elde ederiz.
Autodesk'in yeterli sayıdaki Fusion 360 eğitim videolarına ve her güncellemeye ilişkin açıklayıcı videolarını YouTube kanallarında bulabilirsiniz.
Yada Udemy'deki kurslardan faydalanabilirsiniz.
3d yazıcılar için tasarım düşünüldüğünde kesinlikle gözardı edilmemesi gereken bir uygulama olan Fusion 360'ı denemenizi kesinlikle öneriyorum.
Fusion 360 ile olan deneyimlerinizi yorumlarda paylaşmanız umuduyla... Gününüz üretken olsun... |
Geçmiş Yazılar
March 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |