Fotogrametri , 3D model oluşturmada kullanılan yöntemlerden biridir. Buna 3D optik tarama da denilebilir. Bilindiği üzere 3D taramanın en etkili yöntemlerinden birisi laser taramadır. Objenin detaylarını son derece net olarak alabileceğiniz laser taramada genellikle objenin renk detayı (texture) algılanmaz. Burada not düşmek gerekirse ;objenin renk detayını algılayan laser taramaları günümüzde mümkündür. Fakat laser tarayıcıların aşırı yüksek maliyetleri kullanımlarının yaygınlaşmasının önünde ciddi bir engel oluşturmaktadır. Bunun yanında laser tarayıcılarının tarama öncesi kalibrasyona ihtiyaç duymaları işin bir diğer sıkıcı yönüdür.Fotogrametri yada optik 3D tarama yöntemi laser taramalara alternatif yöntem olarak gelişti. Zaman içerisinde fotoğraf makinalarında yaşanan gelişmelere paralel olarak bugün 3D fotogrametri yöntemiyle elde edilen taramaların kalitesi laser taramaları yakaladı.
Fotogrametri yöntemiyle elde ettiğimiz bir sonucu bugün sizlerle paylaşmak istiyorum. Merkez karargahı İzmir'de bulunan Ege Ordu Komutanlığı'nın logosunda İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan ve İtalyan Heykeltraş Pietro Canonica'ya yaptırılmış olan Atatürk Anıtı'nin bir silueti bulunur. Ege Ordu Komutanlığı , özel günlerinde dağıtılmak üzere kendi simgelerinin yeraldığı bir simgesel plaket oluşturma talepleriyle MiniFabrikam'a geldiler. Plakette Atatürk heykelinin olacağı bir mizansen düşünmüşlerdi. Fakat interneti araştırdığımızda ne ücretsiz ne de ücretli modeller içerisinde bu heykelin 3D modellenmiş dijital bir dosyasına rastlayamadık. Hatta diyebilirim ki araştırma yaptığımız zaman Atatürk'ün 3D dijital çizim veya tarama dosyası mevcut değildi. Şu anda da ancak bir iki tanesini bulabilirsiniz. Bu bence önemli bir açıktı. Tabii ki Ege Ordusu'nun talebinin karşılanması için bir 3D modele ihtiyaç vardı. Bu model replikasının oluşturulabilmesi için iki seçenek mevcuttu:
Tahmin edersiniz ki ikinci yöntem seçildi ve 3D tarama yöntemiyle dijital dosyanın oluşturulmasına karar verildi. Çünkü ilk yöntemde heykeltraşın el emeği önemli bir masraf kalemi oluşturacak , projenin tamamlanma süresi uzayacak ve oluşacak 3D model , hiçbir zaman için aslının birebir aynısı olamayacaktı. Çok sayıda replikasının yapılamayacağı da açıktı.
Elimizde orjinal heykeli birebir kopyalama şansı varken konvansiyonel metodların seçilmesinin fazlaca bir anlamı yoktu.
Ege Ordusu'nun da araya girmesiyle İzmir İtfaiyesi Anıtın çevresinde fotoğraf çekebilmemizi sağlayacak özel vinçli bir aracını bize tahsis etti. Bu araç sayesinde , Anıtın istediğimiz açıdan ve uzaklıktan detaylı fotoğraflarını çekebildik. 3D model oluşturmada yazılım olarak Autodesk Memento'yu seçtik. Oldukça detaylı 3D model eldesine olanak tanıyan Memento'da modelleme yapabilmek için ortalama olarak 200-250 adet fotoğaf çekmek gerekiyor. İyi bir DSLR fotoğraf makinası ile 300'ü aşkın fotoğraf çekim yaptıktan sonra aralarından uygun olan 200 adetini seçip , Memento'ya yükledim. Bu 200 adet fotonun yüklenmesi ve 3D model elde edilmesi süreci tam bir gün sürdü. Fakat ortaya mükemmele yakın bir replika çıktı.
Yukarıda , Memento'ya yüklediğim fotolardan bazılarını görüyorsunuz. Memento'nun kullanım kılavuzunu okuduğunuzda fotoğraf çekimlerinin nasıl yapılacağına dair detaylı bir anlatım bulursunuz. Buna göre fotoğrafların açık havada çekilmesi durumunda bulutlu , ancak aydınlık bir havada çekilmesi gerektiği yazıyor. Bizler İzmir İtfaiyesi ile randevulaşarak fotoğraf çekmek zorunda kaldığımız için güneşli bir havaya tesadüf ettik. Fakat sonuçlar yine de oldukça tatminkar oldu. Aşağıda Memento'nun ilk gönderdiği 3D modeli görüyorsunuz:
Modelde sorunlu birkaç yer dışında tüm detaylar yerli yerindeydi. Bu hatalı kısımları da yine Autodesk'in ücretsiz yazılımı MeshMixer'da kolayca düzelttim. Ege Ordusu'nun logosunda heykelin alt kaidesi olmadığından o kısmı modelden kesip çıkardım. Ve modelin final şekli şöyle oldu:
Bu aşamadan sonra sıra , modelin 3D baskısını almaya geldi. Modelin toplam yüksekliği ve boyunun yaklaşık olarak 12.5 cm olmasında karar kılındı. Baskı için Up Plus 2 yazıcısını ve siyah ABS filament kullanmayı tercih ettim. Toplam baskı süresi , 250 micron katman kalınlığı seçildiğinde 5 saat civarında oluyor. Baskı sonrasında model , özel efekt boyamaya tabi tutuldu ve camekan koruması yapıldı. Ege Ordu Komutanlığı'nın törenlerinde takdim ettiği plaketlerinin son şekli aşağıdadır:
|
Geçmiş Yazılar
March 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |