Kişisel veya filament kullanan 3D yazıcıları kullanırken karşılaşılan en önemli sorunlardan bir tanesi filamentin bünyesine aldığı rutubetten kaynaklanır. Filamentler doğası gereği az yada çok oranlarda rutubeti bünyelerine alma eğilimindedirler. Bu konuda en sabıkalı olan ikili Naylon ve PLA 'dır diyebiliriz. ABS daha az miktarda rutubet çekse de yapısı gereği az bir rutubet bile performansını bozabilir. PLA'da bu durum tam tersidir denilebilir. Çok miktarda rutubet çekmeye eğilimli olsa da yapısı gereği performans kaybı ABS kadar olmaz.
Kısacası filament içeriğindeki rutubet oranı baskılarınızın kalitesine doğrudan etki eder. Rutubet oranını en aza indirerek filamenti kullanmak en doğru olanıdır. Bunu yapabilmenin bir kaç yolu vardır:
PrintDry , kurutmalı filament besleme çözümlerinden bir tanesidir. Bir diğer ve daha gelişkin çözüm olan "Bunker" KickStarter'da halen fonlama sürecinde. Bunker'dan daha önce bu sayfalarda bahsetmiştim.
PrintDry uygun fiyatıyla (79 dolar) kanaatimce makul bir bir çözüm sunuyor. Aynı anda birden fazla filament makarasını kurutabildiği gibi doğrudan yazıcıya besleme yapılabiliyor. PrintDry'da filamenti saklarken kullanacağınız desikatör paketlerini de kurutabilirsiniz. Bir araştırma süreci sonunda geliştirilen cihazın verimli kullanımı amacıyla her filament için ayrı kurutma derecesi ve süreleri belirlenmiş. Cihazın temel çalışma prensibini şöyle ifade edebiliriz:
Sıcak hava akımı filamente yönlendiriliyor ve ısınan filament bünyesindeki su moleküllerini bir süre sonra serbest bırakmaya başlıyor. Serbest kalan su molekülleri yine sıcak hava akımı sayesinde filament makarasından uzaklaştırılıyor. Bu cihazları kullanın veya kullanmayın , kesin olan şu ki; filament rutubet içeriğinin baskılarımızın kalitesi ve performansı üzerinde çok büyük bir etkisinin olduğudur. |
Geçmiş Yazılar
April 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |