Herkese merhabalar,
Son yazımdan bu yana uzunca bir zaman geçti. Bu süre zarfında insanlığın Coronavirus salgınıyla mücadelesi devam ediyor. Başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm insanlığa sabır ve iyilikler diliyorum.
Bugün sizlerle 3d yazıcı konusunun halen popüler olup olmadığı hakkında konuşmak istiyorum. Bana gelen mail ve telefonlardan anladığım kadarıyla özellikle kendi işini yapmak isteyen gençler bu konuya oldukça meraklılar. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumla ve genç olmalarından dolayı sermaye birikimlerinin az olmasına paralel olarak yapacakları girişimlerde kullanacakları yatırım miktarı oldukça az. 3d yazıcıyla ilgili bir işin düşük maliyetle gerçekleştirilebilecek olması doğal olarak herkese çekici geliyor. Ama 3d yazıcı işi gerçekten patent haklarının kalktığı 2014'de olduğu kadar popüler mi?
Fusion 360 nedir?
Autodesk'in eğitim, hobi ve küçük işletmeler için ücretsiz kullanıma olanak veren, komple bir CAD tasarım aracıdır. Fusion 360 ile tasarladığınız 3d objeleri, tasarım sonrasında prototipleme yada gerçek hayata geçirme niyetiniz varsa pek çok seçeneğin yazılım içerisinde mevcut olduğunu göreceksiniz. Bunlar arasında 3d yazıcılar, CNC tezgahlar, sac imalat metodları, kafesli imalat metodu gibi bilinen imalat yöntemleri vardır. Fusion 360 sunduğu imalat simülasyonlarının yanında ürün montaj demosu yapma olanağını da sunmaktadır. Yazılım içerisinden kağıda çıktı alabileceğiniz teknik resim dosyalarını elde edebilirsiniz. (Tasarımı 3d yapsanız da kağıda çıktı alınabilecek 2d çizimleri kendisi otomatik oluşturur.) Herkese merhabalar,
Bugünkü yazımın konusu yine 3d model üretimi üzerine olacak. 3d yazıcılar ve imalat için olmazsa olmaz konuların başında gelen tasarım ve 3d model oluşturma, başlı başına bir sanayi kolu olarak kabul edilebilir. İnternet mecrasından gördüğümüz kadarıyla, yurtdışında bu konuya, yani tasarım ve 3d model oluşturmaya eğilen, zaman ayıranlar hayatlarını sadece bu uğraşları üzerinden kazanabiliyorlar. Konunun özünü sabır ve yapılan işte ilerleme arzusu oluşturuyor. Bu iki olmazsa olmaz unsuru bir araya getiren şey ise kişinin konuya duyduğu sevgidir. QR kodlar hayatımıza gireli çok olmadı. Akıllı telefonların çıkmasıyla beraber, QR kod okuyucu uygulamalarını kullanmaya başladık diyebiliriz. Bugün sizlere normalde iki boyutlu düzlemde kullanmaya alışageldiğimiz QR kodlarını 3 boyutlu yazdırmanın pratik bir yolunu göstereceğim.
Sonuçta elde edeceğimiz 3 boyutlu dosya stl formatında, yani 3d yazdırılabilir olacak. Kişisel masaüstü 3d yazıcılar son 10 yılda müthiş bir ivme kazanarak imalat sanayinde kendilerine yer edinmeye başladılar. Son yıllarda sıklıkla duyduğumuz 3. sanayi devrimi denilen deyimin tam ortasında 3d yazıcılar yer alıyor. Bazıları yapay zekanın daha önce geldiğini söyleyebilirler. Yapay zeka nedir? diye sorulduğunda akla çeşitli bilgisayar algoritmaları gelir. 3d yazıcı ise yapay zekaya sahip bir robottur. Yani kendisine söylenen objeyi yazdıran yada üreten bir robottur. Akıllıdır, çünkü aynı yapay zeka gibi bilgisayar algoritmaları(kodları) tarafından yönlendirilirler. Yapay zekadan bir tık öndedir, çünkü fiziksel bir çıktı üretir. Peki 3d yazıcı kendi kendine öğrenebilir mi? Bu sorunun cevabı onu yönlendiren algoritmanın bu işi yapabilmesine bağlıdır. Gelecekte yapay zeka algoritmalarının yüklendiği 3d yazıcılarla karşılaşırsak şaşırmalı mıyız? Bence şaşırmamalıyız. Yazının altında verdiğim İngilizce makaleyi okumanızı öneririm.
Uzunca bir süredir ara verdiğim blog yazılarıma tekrar başlıyorum. Sizlerden gelecek değerli yorumları sabırsızlıkla bekliyorum.
Bugünkü yazımda sizlere 3d yazıcıların ışıkla buluşması olan "lithophane"den bahsedeceğim. Öncelikle lithophane'nin ne olduğunu açıklamaya çalışayım. Lithophane, sözcüğü Yunanca kaya, taş anlamına gelen "litho" ve aniden beliren anlamına gelen "phainein" sözcüklerinden türetilmiştir. Eski devirlerde de bilinen bir olgu olan "lithophane" daha çok seramikten yapılan abajurlarda kullanılan tekniğin adı olarak bilinirmiş. Çok ince seramikten oluşturulan kabartma resimler üzerlerine düşen ışık sayesinde gözle seçilebilirler fakat, lambanın yakılmasıyla arkadan vuran güçlü ışık nedeniyle birden bire net bir şekilde görünür hale gelirler. Kullanılan malzeme seramik olduğu için siyah, beyaz ve gri tonlarının hakim olduğu bir görüntü oluşur.
Bu videoda 3d model ararken kullanabileceğiniz arama motorlarından bahsediyorum. En üst sayıda kullanıcıya sahip olduğunu düşündüğüm 8 adet arama motorunu tanıtmaya çalıştım. Linkleri videoda belirttim. Ancak aşağıya tekrar koyuyorum. İyi seyirler. https://www.yeggi.com https://www.stlfinder.com https://www.zimple3d.com https://3dmdb.com https://poly.google.com https://www.traceparts.com https://www.3dfind.it https://www.mcmaster.com Bu videoda, 3d yazıcı kullanıcılarının sıklıkla ziyaret ettiği ücretsiz üç boyutlu model depolarından bahsediyorum. Mutlaka daha pek çok benzeri web siteleri mevcuttur. Fakat bu videoda bahsettiğim 6 adet web sitesi en çok rağbet görenler arasında yer alıyor. İyi seyırler. www.thingiverse.com www.myminifactory.com www.pinshape.com www.youmagine.com www.cults3d.com https://3dwarehouse.sketchup.com
Bu videomda üç boyutlu model onarmayı otomatik olarak yapan uygulamalardan bahsedeceğim.
Video da adı geçen 5 uygulama en başarılı bulduğum uygulamalardır. Bunlardan birincisi 3mf konsorsiyumunun online aracıdır. bu araç yüklediğimiz dosyaları onardıktan sonra bize 3mf formatında geri döndürür. Diğeri ilk çıkan online düzeltme araçlarından olan Microsoft’un sunduğu araçtır. Bu da ilk bahsettiğimiz araçla birebir aynıdır. 3. aracımız Autodesk Netfabb’ın sunduğu online düzeltme aracıdır. Kısmen ilk iki araç gibi düzeltme yapsa da algoritması farklıdır. Dosya düzeltimini farklı yollardan gerçekleştirdiği için çıkan sonuç, bahsettiğimiz ilk üç araçtan farklı olabilir. 4. Aracımız ise 3d builder uygulamasıdır. bu uygulama Windows 10 bilgisayarımızda yerleşik olarak gelir. modelimizi uygulamada açtıktan sonra eğer modelde hata varsa bize düzeltmemiz için uyarır. bir tıklamayla düzeltme işlemi başlar ve otomatik olarak tamamlanır. Düzeltilen dosyayı daha sonra uygulama içerisinden export yapabiliriz. 5. Ve son aracımız Bir önceki videomda bahsettiğim MeshMixer uygulamasıdır. Burada da uygulama içerisinden komutlarla model onarma işlemi gerçekleştirilir. Otomatik onarma araçlarını kullanırken dikkat etmemiz gereken şey modelimizde çok fazla hatalı bölge bulunmamasıdır. Aksi halde düzeltme sonucu Arzu ettiğimiz gibi olmayacaktır. Online düzeltme yapan araçlarla ilgili bir diğer husus da boyutu büyük dosyalarla çalışmanın zorluklarıdır. Tüm bu kısıtlamalarına rağmen üç boyutlu dosyamızı yazdırmaya hazırlaması açısından büyük kolaylıklar sunduğu için otomatik onarma araçları kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilirler. Daha detaylı bilgiye videodan ulaşabilirsiniz. İyi seyirler... |
Geçmiş Yazılar
January 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |