Hergün medyada çıkan haber ve programlar sayesinde 3D yazıcılar toplumda merak uyandıran objelerden birisi haline geldi. Acaba evimizde veya ofisimizde kullandığımız kağıt yazıcıları gibi kullanımı kolay mı ? Hangi malzemeleri kullanabiliyoruz ? Ne tür çıktılar alınabiliyor ? Gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. 3D yazıcıların henüz yeni gelişen bir alan olması nedeniyle konuyla ilgili kaynaklar çok kısıtlı. Özellikle eğitim materyali yönünde ciddi eksiklikler mevcut. Her yeni gelişen alanda olduğu gibi zaman içerisinde belirttiğimiz türden kaynakların çoğalması son derece doğal. Ücretsiz kurs sağlayan online kaynaklardan birisi olan ALISON , 3D yazıcılar alanındaki bu eksiği kapatacak 2-3 saatlik bir kurs hazırlamış. "Bir 3D yazıcı nasıl kullanılır" adını taşıyan kursta 3D yazıcılarla ilgili temel kavramlar ele alınıyor. Filament ve tasarım bilgisi temel düzeyde veriliyor. Anlatımlar Printrbot Simple Metal 3D yazıcısı ve 3DBuilder uygulaması üzerinden yapılıyor. Printrbot , piyasadaki en düşük fiyatlı ve kalitesiyle çok tercih edilen yazıcılardan bir tanesidir. 3DBuilder ise Microsoft'un Windows 8.1 versiyonundan beri ücretsiz olarak sunduğu 3D yazıcı platformunun ana uygulamasıdır. Ben kursun 3D yazıcılara ilgi duyan herkesi aydınlatıcı olacağı kanaatindeyim. Özellikle işi gereği 3D yazıcılarla çalışan mühendis , tasarımcı , kalıpçı gibi meslek gruplarının bu eğitime katılmalarında büyük fayda olacağını düşünüyorum.
ALISON online eğitimleri ücretsiz olarak sunuyor. Kurs sonunda yapılan sınavda belirli bir başarı puanını tutturanlara isterlerse ücret karşılığında diploma verilmektedir. Kursun dili İngilizce ve bu linkten ulaşabilirsiniz.
Eğer bir 3D yazıcınız varsa ve evdeki kırılan veya bozulan objeleri tamir etmesini seven bir kişiliğiniz varsa , mutlaka yazıcınızın mobilya onarımında ne kadar işe yaradığını görmüşsünüzdür. Özellikle modüler mobilya üreticisi IKEA'nın ürünlerinde satış sonrasında 3D yazıcı çıktılarının geniş bir kullanım alanı vardır. IKEA , modülerlik , montajı müşteriye bırakma ve yeni tasarımlar ile piyasadaki varlığını başarıyla sürdüren bir iş modeli olarak kabul edilmektedir. Tasarımlar zaman içerisinde eskimekte ve yerlerini yeni tasarımlara bırakırken , üretim süreçleri değişmektedir. Üretilen bazı parçalar artık üretilmemekte yerlerine yeni parçalar piyasaya sunulmaktadır. IKEA'dan bir mobilya aldığınızda bu ürünü belirli bir süre kullandıktan sonra ya artık ihtiyacınız kalmadığı için ya da ürünün bazı parçaları kırıldığı, kaybolduğu veya bozulduğu için ıskartaya çıkmaktadırlar. Bu durum , çoğu durumda halen kullanılabilecek olan bir ürünü çöpe göndermek anlamına gelmektedir.
Özellikle günümüzde ciddi bir sorun haline gelen evsel ve endüstriyel atıklar , insan sağlığını ve paralelinde ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. IKEA gibi dünyanın pek çok ülkesinde faaliyet gösteren bir kuruluşsanız dünyanın yüzyüze olduğu sorunlara sırtınızı dönemezsiniz. IKEA , kendi payına düşeni yapmak adına Belçika ve Fransa'daki mağazalarında müşterilerine bir geri dönüş pilot programı uygulamaya başladığını açıkladı. Bu pilot programa göre IKEA'dan satın alınan ürünleriniz zaman içerisinde kullanılamaz hale geldiğinde (veya sizin ihtiyacınızı karşılamaz olduğunda) , bu ürünleri IKEA mağazalarındaki tamir/geri dönüşüm ünitelerine getirebilirsiniz. Bu ünitede tamir edilebilecek olanlar onarılacak , diğerleri sökülerek geri dönüşüm döngüsüne dahil edilecekler. Bu iş için programa katılan müşterilere sonraki satın almalarında kullanabilecekleri kuponlar dağıtılmaya başlanmış. Müşterilerin tepkisine bakıldığındaysa , çoğunluğun yapılan işin önemine inandığı için kullanmadığı ürünleri bu merkezlere getirmeye başladıkları, kupon dağıtımının ikinci planda kaldığı gözlemlenmiş. Zaten IKEA'nın anavatanı olan İsveç'te IKEA'dan satın alınmasa dahi geri dönüşüme getirilen her plastik ürün kabul edilmekteymiş.
Bu onarım ve geri kazanım ünitelerinde 3D yazıcılardan önemli oranda yararlanmayı düşündüklerini belirten IKEA yöneticileri zaman içerisinde tüm IKEA mağazalarına bu uygulamayı yaydıklarında her mağazada 3D yazıcıların olacağına inandıklarını belirtiyorlar. Tüm bunların dışında evinde zaten bir 3D yazıcısı olanlar için 3D yazdırılabilir dijital dosyaları kullanıma sunmaya hazırlanıyorlar. Aşağıdaki videoda bir IKEA taburesinin değişik amaçlar için kullanılmak üzere geçirdiği dönüşümleri ve bu amaç için kullanılan araçları izleyebilirsiniz:
3D yazıcılar için hayati önem taşıyan 3D model üretimi konusundaki son girişimlerden birisi geçtiğimiz yılın ilk aylarında duyurulan ücretsiz modelleme aracı "3DSlash" olmuştu. Basit ve eğlenceli arayüzü , kullanıcıları sanki MineCraft oyunundaymış gibi modelleme yapmaya yönlendiriyor. Son güncelleme ile modelleme olanakları daha da ileri götürülmüş. Bir ilkokul öğrencisinin bile rahatlıkla kullanabileceği 3DSlash uygulaması , kanımca , okullar için 3D modellemeye giriş derslerinde kullanılmaya en uygun araçlardan birisidir.
3DSlash ile resim yapar gibi 3D model oluştururken ,modelin istediğiniz kısmını silebilir ,kesebilir ,ekleme yapabilirsiniz. Ölçeklendirme , stl formatında dosya elde etme , dışarıdan 3D dosyayı içeri aktarabilme , renklendirme , çizimleri birleştirme ve birbirlerinden çıkarabilme , bir modelin içine dışarıdan müdahale edebilme (X-ışını görüş) gibi özelliklerin çoğunluğu son sürüm olan 2.0 versiyonu ile geldiler.
Fransa orijinli 3DSlash yazılımı hem web tarayıcısı (bilgisayara kurmadan) hem de tüm işletim sistemleriyle uyumlu bilgisayarlara kurulabilir olarak iki versiyon halinde geliyor. Burada belirtilmesi gereken bir nokta olarak web tarayıcısı versiyonunda kurulabilir versiyondaki özelliklerin hepsinin olmayabileceğidir.
Aşağıdaki videoda yeni özelliklerin bir özetini bulabilirsiniz. Ayrıca 3DSlash'ın eğitim kanallarında modelleme aracını anlatan yeterli miktarda videoyu da bulabilirsiniz.
Yeryüzünün 3D yüzey haritasının 3D yazıcıdan nasıl kolayca çıkarılabileceğinden daha önce bahsetmiştim. Bu iş için izlenebilecek birden fazla yol mevcuttur. Fakat kanımca bunlardan en pratik olanı Thatcher Chamberlin'in sunduğu küçük web uygulamasıdır: Terrain2STL .Yapmanız gereken tek şey ekrandaki kırmızı kutucuğu harita üzerinde çıktısını almak istediğiniz yere sürüklemek ve baskı alınacak alanın büyüklüğünü belirlemek. Sonrasında 3D yazdırılabilir STL uzantılı dosyayı bilgisayarınıza tek düğmeye tıklayarak indirebilirsiniz. Chamberlin'in geliştirdiği bu uygulama çok ilgi görmüş olmalı ki aynısını ay yüzeyi için de geliştirmiş: Moon2STL Uygulama verilerini , 2005 yılında Amerikan Jeolojik Araştırmalar vakfının desteğinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına dayanarak elde ediyor. Moon2STL uygulamasından 3D dosya elde ederken haritayı sürükleyerek veya enlem-boylam bilgisini ilgili kutucuklara girerek yüzey araması yapılabiliyor. Ay yüzeyinde her kraterin ve bölgenin ismi önemli kişi ve olaylara atıfta bulunarak isimlendiriliyor.Bunlar arasında önemli Türk büyükleri de yer alıyor. Örneğin Atatürk Krateri'nin 3D maketinin masaüstünüzü süslemesi Moon2STL uygulaması sayesinde sadece birkaç tıklama ve birkaç saat yazdırma sonrasında gerçekleşebiliyor. Tabii zaman içerisinde yeni yüzey oluşumlarının oluşması da söz konusu. Ay yüzeyini basit bir dürbünle bile izlemeniz mümkündür. Gördüğünüz bir yüzey detayına daha yakından bakabilmenin bir yolu da bu uygulamayı kullanmaktan geçiyor sanırım. Yazdırılmasa bile 3D model dosyası üzerinden yüzey hakkında bir çok bilgi edinilebilir.
|
Geçmiş Yazılar
March 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |