Kişisel 3D yazıcı denildiğinde belki de ilk akla gelen yazıcı markası Prusa'dır. En azından konuya ilgi duyup da Prusa markasını bilmeyen yoktur. Kişisel veya masaüstü ve filament kullanan 3D yazıcıları genel anlamda "kartezyen" ve "delta" olarak iki sınıf altında toplayabiliriz. Delta tipi yazıcıların kullanımı biraz daha fazla beceri gerektirdiğinden günümüzde yaygın olarak "kartezyen" tipi yazıcılar tercih edilmektedir. Kartezyen tipi yazıcıların ana özelliği hareketli bir platforma sahip olmalarıdır. Modeli oluşturmak için gereken x,y ve z ekseni hareketleri platform (tabla) ve ekstruder arasında paylaştırılmıştır. Delta tipi yazıcılarda tüm hareketler üç noktadan tahrik alan bir ekstruder tarafından gerçekleştirilir. Tabla yada platform tamamıyla hareketsizdir.
Prusa , en meşhur kartezyen yazıcı olarak RepRap hareketinin bir kolu olarak meydana çıktı. Çek mühendis Josef Prusa tarafından tasarlanan yazıcının pek çok versiyonu ve klonu bulunuyor. Açık kaynak donanım (Open Hardware) mantığına kökten bağlı olan Prusa , yazıcılarının planlarını ve tüm dökümanlarını herkesin paylaşımına açmış durumda. İlk başlarda meraklı kimseler bu plan ve dökümanlardan yola çıkarak kendi yazıcılarını çeşitli yerlerden satınaldıkları mekanik ve elektronik aksamları kullanarak evlerinde toplamaya başladılar. Bu halen devam ediyor. Fakat Josef Prusa kısa süre önce , Prusa Research adı altında kendi şirketini kurdu ve yoluna yine açık kaynaklı olarak fakat kendi adı altında ürettiği yazıcılarla devam ediyor. Son olarak piyasaya sundukları yazıcıları Prusa i3 MK2 'deki yeniliklerden önceki yazılarımdan birinde bahsetmiştim. Piyasada kit ve toplanmış olarak satılan i3 modellerinden çok farklı malzeme kalitesinde sunulan orjinal Prusa i3'lerde ek bazı özellikler var. Ve bunların sayısı gittikçe artıyor.
Bunlardan birisi , hiçbir yazıcıda bulunmayan ve tüm eksenlerde gerçekleştirilen bir kalibrasyon sistemini akuple etmiş olmalarıdır. Yazıcı tablası eğri dursa da basılan parçanın düzgün olmasını sağlayan bu sistem sayesinde kusursuz baskıların alınabileceği iddia ediliyor. Burada hemen şunu belirtmekte fayda var: Evet , tüm eksenlerde gerçekleşen bir kalibrasyon ilk anda kulağa güzel gelebilir. Fakat asıl önemlisi kalibrasyonu en aza indiren yazıcılar üretmektir. Bu kalibrasyon sisteminin diğer yazıcılarda olmaması , onların geri teknolojiye sahip oldukları anlamına gelmez. Bugün gözüme ilişen bir diğer haberde , Kasım ayından itibaren Prusa yazıcılar için geliştirilen çok renkli çalışma sisteminin bir geliştirme kiti olarak satılacağı bilgisi var. Yani istenirse tek ekstruder'a sahip olan bir Prusa i3 yazıcısında 4 renge kadar baskı alma olanağı olacak. 2 renkli kitin fiyatı vergiler dahil 199 dolar ve 4 renkli kitin fiyatıysa 249 dolar olarak belirlenmiş.
Fiyat/performans olarak piyasadaki yazıcıların üst sıralarında yeralan Prusa i3 MK2 hakkında daha fazla bilgiye Prusa'nın web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. |
Geçmiş Yazılar
April 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |