QR kodlar hayatımıza gireli çok olmadı. Akıllı telefonların çıkmasıyla beraber, QR kod okuyucu uygulamalarını kullanmaya başladık diyebiliriz. Bugün sizlere normalde iki boyutlu düzlemde kullanmaya alışageldiğimiz QR kodlarını 3 boyutlu yazdırmanın pratik bir yolunu göstereceğim. Sonuçta elde edeceğimiz 3 boyutlu dosya stl formatında, yani 3d yazdırılabilir olacak. ![]() Konuya girmeden önce neden QR kod oluşturulur? İnsanlar neden QR kodlara gereksinim duyarlar? sorularının yanıtlarını vererek gireyim. QR kodlar, öncelikle içerdikleri bilgiyi sıkıştırılmış bir formatta sınarlar. Yani bir QR kodu, QR kod okuyucusunda okuttuğunuzda karşınıza gördüğünüz puantajlı kareden çok daha fazlası çıkacaktır. Örneğin bir kitabın özetini kitabın kapağına yazmanız biraz sıkıntılı olabilir. Halbuki QR kod ile bu özeti kitabın kapağına (veya istediğiniz herhangi bir sayfaya) kolayca koyabilirsiniz. Akıllı telefonu olan bir kişi bu veriye kolayca ulaşacaktır. QR kodlar veriyi sıkıştırdığı gibi (burada dijital anlamda sıkıştırmayı değil, kısayol oluşturmayı zihnimizde canlandıralım) aynı zamanda ilk anda anlaşılmalarını önlerler. Yani bir tür şifreleme yaparlar. Bu şifreleme ancak bir akıllı telefonla açılabilir. Şifre koruma anlamında tam bir güven değil, fakat bir şeyi ulu orta zikretmekten kaçındığımız durumlarda bize yardımcı olurlar. Örneğin WiFi şifremizi QR kodlarda saklayarak şifremizin uluorta görünmesini engellemiş oluruz. Ayrıca şifremiz zor ve uzun bir şifreyse her defasında kaydettiğimiz yerden bulup, manuel olarak şifremizi yazmaktan kurtuluruz. Bazı şifre kaydetme programları da aynı işi yaparlar fakat hiçbiri bir QR kod kadar hızlı olamaz. QR kodlarla ilgili daha detaylı bilgi için tıklayınız... QR kodların hayatımızı pratikleştirmeye yönelik olduğundan bahsettikten sonra aklımıza gelebilecek ikinci soruyu da yanıtsız bırakmayalım: Neden bir QR kodu 3d yazdırma ihtiyacı duyalım? Bu sorunun yanıtını şu şekilde verebiliriz, sanırım. Somut olarak elle tutabileceğimiz, çevresel şartlardan kağıt kadar etkilenmeyen, küçük hatırlatıcılara veya özetleyicilere her zaman ihtiyaç olduğu içindir. Örnek verecek olursak evcil hayvanımızın boynuna küçük bir 3d yazdırılmış QR kodu koyarak, orada adres, telefon veya aklımıza gelebilecek bir sürü bilgiyi bulundurabiliriz. Ya da seyahat çantamıza benzer bir QR tag (etiketi) ekleyebiliriz. Benzer örnekler çoğaltılabilir. QR kodlar bize yerden ve zamandan tasarruf sağlarlar. Gelelim 3d QR kodları nasıl oluşturacağımıza. "QR2STL" internet sitesindeki QR kod oluşturucusu bu işi bizim belirlediğimiz veri ve kriterlere göre yapıyor. Sitenin oldukça sade bir arayüzü var. Bu arayüzü kullanarak toplamda beş değişik data türünün QR kodunu üç boyutlu yazdırılabilir olarak oluşturabiliyoruz. Bunlar;
QR kodun ebatları, açıklama kısmı gibi detayları ayarladıktan sonra(önce de olabilir) mesaj içeriğini girerek QR kod oluştur düğmesine tıklıyoruz. So aşamada bize 3d QD kodumuzu nasıl istediğimizle ilgili seçenekler sunuluyor:
Benzer uygulamalar Thingiverse'de de mevcut. Fakat bu uygulamayı hem işlevsellik, hem de hız açısından oldukça başarılı bulduğumu söylemeliyim. QR2STL için, şu ana kadar kullandığım en iyi 3d yazdırılabilir QR kod oluşturucu uygulaması diyebilirim. Oluşturulan stl dosyalarda yazdırılabilirlik açısından ufak tefek sorunlar olsa da bunları online veya bilgisayarımıza yerleşik bir uygulamada zahmetsizce onarmak mümkün. Hızlıca 3d model onarmayla ilgili olarak yazdığım makalede gereken ücretsiz araçları bulacaksınız. Sizler de görüşlerinizi yorum kısmında paylaşırsanız sevinirim.
|
Geçmiş Yazılar
March 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |