3D model elde etmenin önemli yollarından birisi de 3D tarayıcılardır. Bu fikirden hareket ederek 3D tarayıcılarla ilgili temel terimlere bir göz atmak istedim. 3D taramada esas yapılan dış yüzeyin görüntüsel olarak yakalanmasından farklı olarak dış yüzey verisinin elde edilmesidir. Yani Yüzeydeki girinti-çıkıntıların ölçümsel analizi , yüzey renk ve dokusunun analizi gibi. 3D tarayıcılar :Çevremizi ve içerisinde bulunan nesneleri , şekil ve özellikle de renk gibi özellikleri açısından analiz edip dijital olarak depolamamıza yarayan cihazlardır. 3D tarayıcının esas görevi , modeli oluşturulacak nesnenin yüzeyinde noktasal koordinatlar belirleyip bu noktaları geometrik şekillerle ilişkilendirmeye yardımcı olmaktır. Bu aşamadan sonra toplanan bu dijital data 3D model oluşturulmasında kullanılabilir. 3D Nesne Taraması : Nesnelerin tasarımlarının kolayca yapılmasına olanak tanır. 3D model oluşturmayı kolaylaştırdığı için sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Eski usul yöntemlerle nesneyi ölçüp , bir kağıda çizmek yerine tarayıcılar yardımıyla ölçüleriyle beraber 3D dijital dosyalarını oluşturmak mümkündür. 3D nesne taramalarından haritacılıkta , binaların dış ve iç ortamlarının taranmasında ve arkeolojide de faydalanılır. LİDAR : Uzaktan ölçüm metodunun adıdır. Temel prensibi yüzeye gönderilen laser ışınının yansıyıp cihaza geri dönmesi sonucu ölçümlenen değerlerin analiz edilmesidir. LİDAR terimi İnigilizce Light ve Radar terimlerinin derlenmesiyle oluşturulmuştur. Point Cloud : Laser tarayıcısının çevresinde bulunan 3D nesnesel hacme ait çok miktarda noktaların oluşturduğu hacimsel alanı simgeler. 3D çizim tekniğinde vertex dediğimiz tekil noktasal kooedinatların çoğul hali de diyebiliz.. (vertices) . vertex = tekil (tek noktasal koordinat) , vertices = çoğul (birden fazla noktasal koordinat) SCANNER ÇEŞİTLERİ : Piyasada çok miktarda tarayıcı mevcuttur. Herbirinin özellikleri,kapasitesi ve fiyatları farklıdır. Airborne : Bu teknik ,yeryüzü şekillerinin datalarının elde edilmesinde kullanılır. Çevresel dataların elde edilmesinde büyük önem taşıyan bu teknikle geniş yüzeylere ait yatay,dikey ve topografik veriler elde edilebilir: Mobil : Bu teknik çok yaygın olmayan ancak , yerde kullanılan en gelişmiş LİDAR sensör,kamera ve ölçümleme cihazlarında kullanılır. ![]() İdeal kullanım alanı :
Hassasiyet ve ölçümleme aralığı : (Topcon IPS-2)
Faz temelli : Tarayıcıdan ölçümlenecek nesneye değişik dalga boylarında infrared (kızılötesi) ışın gönderilir , yansıyan ışındaki faz değişimleri ölçülerek 3D data oluşturulur. ![]() İdeal kullanım alanı :
Hassasiyet ve ölçümleme aralığı : (Topcon GLS-1500)
Işığın yansıyıp geri gelme süresini esas alanlar : Aktif olarak laser ışını kullanan tarayıcılardır. İşin özünde bir laser mesafe ölçücüsü vardır. Bu ölçücü , ışının yüzeye çarpıp geri dönme zamanını ölçerek mesafeyi belirler. Laser ışını kesik kesik verilir ve bu sayede ışının geri dönme zamanı hesaplanır: ![]() İdeal kullanım alanı :
Hassasiyet ve ölçümleme aralığı : (FARO Focus3D)
Düzenlemek için buraya tıklayın. Düzenlemek için buraya tıklayın. Kaynak: ideatesolutions.blogspot.se
|
Geçmiş Yazılar
March 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |