3D tarama ve yazıcı teknolojileri kullanım alanında sınır tanımıyor. Bu teknolojilerin hayatın hemen her alanında kullanımıyla ilgili hergün yeni örnekler karşımıza çıkıyor. Bugün , denizlerdeki yaşamın korunmasına yönelik çabaları destekleyen bir oluşumdan bahsedeceğim: Hydrous .
Yaşamın denizlerden geldiği tahmin ediliyor. Yani ilk canlı türlerine denizlerde rastlandı. Denizlerdeki bu canlılar daha sonra karadaki yaşamı oluşturdular. Temel bilimsel bulgu ve görüşler bu yönde. Durum bu olunca denizlerdeki yaşamın gezegenizimiz açısından önemi daha iyi anlaşılacaktır. Dünyamızın sadece küçük bir bölgesinde bulunan "mercan kayalıkları" denizlerdeki canlıların yaşaması için gereken besinin önemli bir kısmını sağlıyor. Bu kayalıklarda yaşayan binlerce deniz canlısı türü , besin döngüsünün temelini oluşturuyor. Şu kesinlikle söylenebilir ki ; eğer mercan kayalıkları olmasaydı denizlerde ve dolayısıyla dünyada yaşam olmazdı. Aslına bakıldığında "mercan kayası" olarak adlandırdığımız bir nesne değil , o da bir canlı. Ve her yıl büyümesine devam ediyor. Tabii gelişmesi için gerekli uygun şartları bulduklarında.
Bilim insanları bu önemli gerçeğin farkına vardıkları zamandan beri mercan kayalıklarının durumunu kontrol ediyorlar. Şimdiye kadar yapılan bilimsel kayıtlarda kullanılan yöntem , genellikle mercan kayasının yüzey ölçülerinin metreyle ölçülmesi yoluyla olmuş. Yani iki boyutlu veriler toplanarak derlenmiş ve değerlendirmeler yapılmış. Bu zor yöntemi daha basit ve etkin olarak yapabilmenin yolunu 3D teknolojilerini kullanmakta bulan Hydrous grubu , düzenli aralıklarla mercan kayalıklarının 3D taramalarını yaparak online ortamda paylaşıyorlar. Bu şekilde hangi mercan kayası ne kadar gelişmiş veya zarar görmüş çok net bir şekilde takip edilebilir hale gelmiş.
Table Coral by thehydrous on Sketchfab
"Hyro.us" ismi , Hydro: Su tutan , su barındıran ve us: biz , bizler sözcüklerinden esinlenerek konulmuş. Suyu korumanın , insanları korumak anlamına geldiği ifade edilmek istenmiş.
3D taramalarda kullanılan yöntem , fotogrametri dediğimiz ve fotoğrafların bilgisayar ortamında işlenip , birleştirilmeleriyle 3D model elde etme tekniğine dayanıyor. Hydrous , "reality capture" da denilen bu teknik için Autodesk'in sunduğu çözümlerden yararlanmış. (Memento , ReCap).
Hyrous ekibinin çalışmalarına yön veren bir diğer sloganı : "Görmediğimiz , bilmediğimiz bir değeri korumamız da mümkün olmaz." İnsanlara mercan kayalıklarının durumunu gösterirken , bu müthiş güzelliği izlemelerini ve kıymetini anlamalarını amaçlıyorlar. Kısacası kamuoyunda farkındalık yaratıp , denizlerdeki yaşamı olumsuz etkileyebilecek her konuyu gündeme getirmek istiyorlar.
|
Geçmiş Yazılar
March 2023
|
Hizmetlerimiz3 boyutlu baskı
3 boyutlu çizim |
Hakkımızda |
Destek |